Acasă Actualitate „EXTEMPORAL” ELECTORAL

„EXTEMPORAL” ELECTORAL

114
      Parcă, după „modelul american” – ALEGERI 2020, în etapa NOIEMBRIE 2020 – ALEGERI PARLAMENTARE, „parcurgem” și NOI grave TULBURĂRI și NELINIȘTI.
Deși a trecut doar jumătate din AGITAȚIA ELECTORALĂ, chiar cu restricții, au fost fel de fel de poziționări, reprezentări și gesturi politice care au contribuit masiv la întreținerea agitației publice. S-au „provocat” frământări și anxietăți datorate unor crize locale, județene, până la nivel național, pe care cei mulți trebuie să le suportăm.
Urmărind desfășurarea CAMPANIEI ELECTORALE și pentru că ASTĂZI, după 30 de ani, sunt extrem de evidente „CONSECINȚELE” acestui sistem cuprins parcă de „AMOC”, cred că ar fi interesant dacă acestea s-ar prezenta pe „ȘLEAU” ca un fel de „EXTEMPORAL ELECTORAL spre luarea aminte a alegătorilor. Și asta cu atât mai mult cu cât vom avea o CAMPANIE în care din cauza PANDEMIEI, probabil vor domina on-line-ul și mass-media.
În plus, cred că a venit timpul pentru o CAMPANIE ELECTORALĂ abordată cu explicații sub raportul unui VIITOR NOU TIP de POLITICĂ – post ALEGERI care să fie complet diferită de cea actuală, desfășurată de TOȚI, timp de 30 de ani. TOȚI, indiferent de culoarea politică, au abordat campaniile electorale, guvernarea și opoziția, cu argumente și măsuri ce pretindeau că le „încadrează” într-o POLITICĂ REALISTĂ pe care au redus-o, însă, doar pentru obținerea și exercitarea PUTERII.
Experiența păguboasă din acești 30 de ani impune stringent NEVOIA unui NOU TIP DE POLITICĂ, sub forma unei POLITICI în primul rând MORALISTE, ce consideră VIAȚA POLITICĂ ca pe o RAMURĂ a ETICII care presupune mai întâi de toate clădirea unor VALORI de care depinde „VIABILITATEA COMPLEXĂ” a unei societăți precum: JUSTIȚIA, EGALITATEA, FERICIREA, FRATERNITATEA etc, pentru TOȚI ROMÂNII, garanție pentru un VIITOR FIRESC al ROMÂNIEI.
După cum se „scurge” CAMPANIA, înțelegem că de fapt, în esență, în afara unor PROMISIUNI pe care le numesc PROGRAME, și UNII și ALȚII, se acuză că „N-AU FĂCUT NIMIC” pe când se aflau la guvernare și putere. Ar fi fost bine dacă era așa, căci în acest fel SOCIETATEA, ȚARA, NAȚIUNEA, ar fi „urmat” probabil un curs pe măsura firească a timpului istoric și în mod sigur era mai bine.
Adevărul gol-goluț este că, de fapt, AU DISTRUS și ca urmare REPERELE pentru o CAMPANIE „sănătoasă” care să dea totuși SPERANȚE, trebuie să pornească de la CE A FOST și CE NU MAI ESTE, în sensul că poate „se pricepe” ce este necesar pentru VIITOR, CE VOM FACE, CE TREBUIE să FACEM, CE SĂ CONSTRUIM ș.a.m.d, pentru o viață decentă a TUTUROR într-o ȚARĂ NORMALĂ.
În ceea ce mă privește, IATĂ UNDE SUNTEM și „o fac” cu cea mai bună intenție având în vedere că este o AXIOMĂ faptul că o țară cu FOARTE MULTE BUNE a ajuns, după 30 de ani, o țară cu FOARTE MULTE „RUINE”…

De ce ruine?
1. Dacă străbați țara, descoperi că „STABILIMENTELE INDUSTRIALE” au fost tăiate și „topite” în „buzunarele” unor bogați interni și mai ales externi, devenind materie primă pentru siderurgia LOR. Azi este amintire siderurgia de la TÂRGOVIȘTE, CĂLAN, HUNEDOARA, REȘIȚA, GALAȚI etc…
Am pierdut, prin vânzare ticăloasă, PETROM; S-au închis minele de cărbune din VALEA JIULUI și exploatările ce scoteau de secole minereuri bogate și scumpe.
2. PĂMÂNTUL nu mai este ce a fost,căci alături de PĂDURI este exploatat de „ALȚII” care nu știu bine românește, „ajungându-se” la o AGRICULTURĂ nici măcar de subzistența de care profită SPECULANȚII prin IMPORTURI ce le aduc VENITURI URIAȘE.
3. Dacă te încumeți să călătorești cu C.F.R.-ul, află că s-au distrus GĂRILE, calea ferată, trenurile, celebrele locomotive de la CRAIOVA – fala ROMÂNIEI și tot așa…
4. S-au promis AUTOSTRĂZI, dar s-au ruinat drumuri, poduri, s-au degradat tuneluri, viaducte. Arată „sărăcite” autogările, pasajele supraterane și subterane etc.
5. „Piere” tradiția LOCURILOR și EPOCII unde s-a construit FLOTA NAȚIONALĂ, căci nu mai au nici măcar ce repara pentru că VAPOARELE au fost date altora, fie ca fier vechi, fie pentru a fi folosiți sub alt pavilion, și nu în folos românesc. Mai rămâne să vindem porturile?
6. Unde sunt băncile românești? Au fost vândute pe bani puțini, încât finanțele românești sunt la cheremul unor BĂNCI – MAMĂ, dar STRĂINE.
7. CULTURA ROMÂNEASCĂ a ajuns o PARIA. LITERATURA a fost invadată de scriitori de duzină: – ISTORIA NAȚIONALĂ supusa unui proces de demolare; FILME „DE CLASĂ” nu se mai produc; CĂRȚI ȘI BIBLIOTECI, MUZEE, SPECTACOLE PATRIOTICE, STABILIMENTE CULTURAL-ISTORICE – de izbeliște pentru că nu sunt bani. Chiar așa?; STABILIMENTE CULTURALE nu se mai fac; TEATRELE „mor”, ACTORII MARI au fost…; TELEVIZIUNILE, vulgarism și derizoriu, noroc cu redifuzarea unor EMISIUNI vechi cu MARI ACTORI; BISERICA – multe fapte „nedemne” ale unor slujitori ai EI.
8. MILIOANE de LOCURI de MUNCĂ s-au „evaporat” și odată cu ele o forță de muncă bine școlită și foarte bine calificată. Mulți au luat drumul bejaniei, unde suportă cele mai rușinoase ocupații, „tratamente” și condiții de supraviețuire.
TINERI foarte bine pregătiți, inteligenți și talentați se simt ABANDONAȚI și au plecat în afară, fiind practic dați pe gratis (în timp ce un FOTBALIST este „transferat” pe bani grei).
9. ARMATA – dincolo de fațadă și parăzi: sute de cazărmi au devenit ruine, terenurile, într-o mare măsură, sunt „vândute” la speculanți, depozite uriașe de echipamente, de armament sunt abandonate sau scoase la vânzare. S-a distrus industria de apărare, ce să mai vorbim de exporturile ce aduceau valută țării. Dar UNIFORMA MILITARĂ ROMÂNEASCĂ?
În schimb a crescut numărul generalilor, pe măsua reducerii armatei, dar cu mii de militari americani la DEVESELU, MH. KOGĂLNICEANU, CÂMPIA TURZII.
10. LOCAȚIILE UMANE – ORAȘE ȘI SATE „găzduiesc” multă sărăcie, EDUCAȚIA și SĂNĂTATEA merg la întâmplare, iar în cazuri neprevăzute, gen COVID-19 sau tragedia de la Neamț, ajung în stare de nefuncționalitate. În schimb, aici și-a găsit SĂLAȘ – RUINA UMANĂ: trafic de droguri, prostituție, proxenetism, furturi, hoție, crimă și violență ETC.
POLITICIENI, angrenați în CAMPANIA ELECTORALĂ: luați aminte pentru a îndrepta măcar următoarele:
cei mulți sunt decepționați și au abandonat „LUPTA”;
– NAȚIUNEA este „obosită” și bolnavă;
– există TEAMA că nu ne mai putem reveni;
– ȚARA este „distrusă”, „neluată în seamă” (vezi bătaia de joc privind extrădările unor infractori)
Sunt convins că SE POATE, pentru că NOI am „răzbit” și în alte situații grele prin muncă cinstită și voință, dar cu o condiție:
– CONDUCĂTORI BINE INTENȚIONAȚI, DEVOTAȚI ȚĂRII ȘI POPORULUI!

Profesor
ION PĂTRAȘCU
Slatina, Olt

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.