Acasă Cultură „Syncretic” – eveniment cultural de excepție la Galeria „Artis” din Slatina

„Syncretic” – eveniment cultural de excepție la Galeria „Artis” din Slatina

17

Galeria „Artis” devine, în acest sfârșit de săptămână, scena unui eveniment cultural de excepție, vernisajul expoziției „Syncretic”, ce aduce în prim-plan o fuziune rafinată între pictură și goblen. Vernisajul va avea loc sâmbătă, 31 mai 2025, începând cu ora 12:30, și marchează o dublă sărbătoare: o incursiune vizuală între două forme de expresie plastică și celebrarea a 30 de ani de activitate a Clubului Soroptimist Internațional Slatina.

Artistele Cristina Bacicu Botez și Grațiela Ludmila Popa propun publicului o selecție de lucrări în care emoția, migala și sensibilitatea se împletesc armonios. Dacă pictura captivează prin forța culorii și libertatea tușei, goblenul, în interpretarea Grațielei Ludmila Popa adaugă o dimensiune tactilă, delicată, de o precizie aproape matematică. Profesor de matematică și președintă a Clubului Soroptimist Internațional Slatina, artista transformă fiecare goblen într-o veritabilă bijuterie textilă, unde fiecare punct cusut poartă în sine răbdarea, rigoarea și iubirea pentru artă.

Lucrările sale reinterpretează, în „pixeli de ață”, picturi celebre ale maeștrilor Nicolae Grigorescu și Ivan Aivazovsky, dar și icoane de o profundă încărcătură spirituală. Prin ac și fir, artista redă viață acestor imagini, conferindu-le o aură de atemporalitate și rafinament.

Cu o istorie de peste cinci sute de ani, goblenul este mai mult decât un meșteșug, este o formă de artă textilă care a împodobit, de-a lungul vremii, palate regale și colecții de prestigiu. Numele său provine de la frații Gobelins, renumiți manufacturieri francezi din secolul al XVII-lea. Astăzi, în mâinile Grațielei Ludmila Popa, goblenul nu este doar o continuare a unei tradiții, ci o expresie personală a echilibrului interior, a meditației și a bucuriei de a crea.

Expoziția „Syncretic” reunește lucrări realizate în perioada 2009–2024 în cadrul taberelor de creație „Nicolae Truță”, organizate anual de Centrul Județean de Cultură Olt. Această selecție oferă o perspectivă amplă asupra evoluției stilistice și profunzimii tematice abordate de cele două artiste.

Publicul este invitat să exploreze acest dialog artistic între culoare și fibră, între spontaneitate și rigoare, între tradiție și viziune contemporană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.