Acasă Actualitate STRIGĂTUL DISPERĂRII. Zeci de fermieri cer: Oltul, județ calamitat!

STRIGĂTUL DISPERĂRII. Zeci de fermieri cer: Oltul, județ calamitat!

93
Sursă: ZF

2024, un an complicat. Alegeri de tot felul. Petarde electorale la tot pasul. S-a promis tot ce se putea și ceva pe deasupra în vară. Și se va promite și spre toamnă, iarnă. În schimb, vremea și-a văzut de ale ei. Recorduri absolute de temperatură, doborâte zi de zi . Pe deasupra, o secetă cumplită. Culturi compromise, cele de vară la jumătate din efortul și așteptările celor ce au investit aproape totul în ele.
Cele de toamnă sunt de coșmar, mii de hectare, dacă nu cumva zeci de mii afectate total. Porumbul, floarea soarelui și toate plantele tehnice de toamnă nu acoperă nici contravaloarea investiției de recoltare. Disperarea atinge cote maxime, zeci, sute de afaceri din domeniu sunt compromise. Spectrul falimentului este iminent. Și nu este doar asta, creditorii își vor ratele din finanțări, agricultura a devenit coșmarul investitorilor din domeniu. Lichidările și executările silite sunt la poarta celor ce cred că pământul României este altceva decât țărâna ajunsă la temperaturi insuportabile oricărei forme de viață. Ajunși în pragul disperării zeci de fermieri din Olt cer declararea județului teritoriu administrativ calamitat 100%.
O scrisoare deschisă în accest sens a ajuns la Guvern, la Ministerul Agriculturi, la Direcția Agricolă, Prefectura Olt, la cele două comisii din Senat și Camera Deputaților. Semnatarii mai cer și o întâlnire de urgență cu ministrul Agriculturii, Florin Ionuț Barbu. Cel care între două festivaluri rurale unde se face precampanie electorală, trebuie să-și facă timp și să găsească soluția impusă de această catastrofă ce ține de securitatea alimentară și de siguranța economică a unor afaceri ce dau statului sub formă de impozite și taxe milioane de euro. Includem aici și miile de locuri de muncă ce sunt în aer în acest context de secetă pedologică extremă. Declarațiile acestuia făcute către comisarul european pentru Agricultură sunt intenții bune, dar nu rezolvă fondul cauzei.
Vă prezentăm în continuare scrisoarea deschisă și semnăturile disperării, cei care susțin asta administrează aproape jumătate din terenurile arabile ale Oltului. Nu e vorba de solidaritate cu ei ci doar de o implicare corectă cu soluții de sprijin oferite corect în acord cu dezastrul agriculturii oltene în august 2024.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.