Acasă Editorial Paranteza dintre ridicol şi impostură: Petre Daea

Paranteza dintre ridicol şi impostură: Petre Daea

147

Rămâne savuroasă baricada pe care se află jurnalistul de provincie. Are ocazia, într-un cerc mic, să asiste la întâmplări cu lucruri şi cu oameni, situate într-o zonă dincolo de linia normalului.
Acolo unde există suficient ridicol cât pentru a finanţa, spre exemplu, întreg sistemul de irigaţii din România. Multe dintre aceste întâmplări rămân ca un timbru aplicat peste timp, pe colţul din stâga sus al scrisorilor pierdute din vremurile noastre.
Semnatarul, spre exemplu, îşi aminteşte şi acum, cum, în biroul unui prefect de Olt, lider al puterii absolute, pe la început de mileniu, cu ocazia zilei de naştere, admirând atâtea coşuri cu trandafiri, venite parcă din biografia Elenei Ceauşescu, liderul judeţean al opoziţiei încerca să îl ofere pe al său spre a-i face ulterior loc în cabinetul sufocat de petale şi ghimpi. Câteva ore mai târziu, într-o conferinţă de presă, pe gang la Vacanţa, preşedintele din opoziţie îi ataca pe Năstase, Cozmâncă şi acoliţii lor din teritoriu. Aşa a fost să fie!
În aceeaşi notă a scenelor bizare se înscrie şi o parte din evenimentul de sâmbătă, 18 februarie a.c., când, la Bibioteca Judeţeană Olt, nu cred la invitaţia conducătorului instituţiei, liberalul Florian Dumitrescu, a venit mortul viu al politicii social-democrate, prietenul percupeţelor, asociatul din suflet al tuturor grădinarilor, un fel de Nicolo Napoli al Craiovei fotbalistice, reînviatul ministru al Agriculturii, Petre Daea.
Că acolo a fost şi preşedintele Comsiei de Agricultră din Camera Deputaţilor, Florin Barbu, fermier cu solar în curte la Milcov, asta e altă poveste.
La o lansare de carte, cu autor Pan M. Vizirescu, ediţie îngrijită de fostul preot de la Brebeni, Viorel Pintea, actualmente şeful instituţiei Centrul Judeţean de Cultură şi Artă Olt, orice prezenţă e binevenită, dacă e în aceeaşi respiraţie cu subiectul cultural al momentului. Dacă e alt interes, atunci nu ar trebui amestecată CULTURA cu… cultura mare.
Însă, aşa cum vorbeam în prima frază, dimensiunea ridicolului nu are legătură cu volumul editat spre a fi centrul evenimentului din Sâmbăta Morţilor, ci cu ceva atipic unei lansări de carte.
Să-l vezi pe ditamai minsitrul Agriculturii dând autografe pe prima pagină a unui volum cu care omul nu are efectiv nicio legătură, e deja dincolo de limita minimei etici şi a decenţei în spaţiul public. O fi un blestem pe unii din politică să nu înţeleagă, cu uzul propriei raţiuni, distanţa dintre ridicol şi impostură. Aici e lovit din plin minsitrul Daea, cel care scuturat corect în privinţa faptelor şi viziunilor sale ministeriale, nu ar îmbogăţi pe cei din preajma sa. Doar imagine, spectacol pentru Viaţa Satului şi multă, excesiv de multă, demagogie. Până atunci, parcă nu l-aş înţelege nici pe Viorel Pintea, un intelectual dincolo de compromisurile făcute de-a lungul timpului, cum a susţinut blasfemia făcută la adresa lui Pan M. Vizirescu, un disident real al comunismului, un refugiat din societatea bolnavă de până în 1989, pe al cărui volum semnează autografe un vaşnic membru de partid dintr-un C.A.P. al timpurilor apuse. Aici e mai dureros, dar pentru asta Pintea are o explicaţie privind memoria lui Pan M. Vizirescu, ascoaită cu un activist de partid. Poate are… De aici încolo, e tăcere şi concluzii pe care vi le puneţi singuri.

N.A. Un politician isteţ, cu bun simţ al terenului pe care joacă, preşedintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor, slătineanul Florin Barbu, cel cu solar la Milcov, ar fi putut invoca, anteeveniment, nişte crampe datorate piftiilor din Sâmbăta Morţilor. Ar fi câştigat mai mult din absenţă. Dar când vine valul, o clipă de neatenţie e de-ajuns.

1 COMENTARIU

  1. Intre paranteza si ridicol sunt doua puncte : ;
    Sunt de ajuns pentru ,,profesionalismul si daruirea,,. lui nea Petrica de la MADR…Ca si tuturor PSD – istilor….ATAT !!!!
    NUMAI LA VOT SCAPAM DE INCOMPETENTA, PENALI SI HOTI!
    CU VOI SI PENTRU VOI, DRAGI CETATENI VOTANTI!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.