Acasă Cultură Minunea de la Morunglav!

Minunea de la Morunglav!

267
bty

Uneori, instituţiile publice reuşesc, printr-un derapaj de comunicare, să schimbe sensul unor lucruri fireşti. Aici poate fi vorba de un exces de zel, de o interpretare exagerată sau de o orientare în sensul de a servi pe toată lumea. Iar când, la interval, mai apare şi orizontul speculativ al iniţierii unor osanale şefilor de resort, se alege praful de subiectul acţiunii în sine.
Muzeul Judeţean Olt, o instituţie onorabilă, aduce la cunoştinţa opiniei publice, descoperirea a unor piese monetare din sec IV î.e.n. Şi, aici, toată lumea e inclusă în aria descoperirii: Consiliul Judeţean Olt, Primăria comunei Morunglav, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Olt şi, evident, coordonatorul, Muzeul Judeţean Olt.
La viitorul eveniment de acest gen nu ar trebui omisă nici Ambasada Rusiei la Bucureşti, implicată în eforturile de eliberare ale poporului român după 1944. Aşteptăm cu interes, iar rândurile de mai sus nu trebuie considerate neapărat un pamflet. Comunicatul în sine, în rândurile care urmează.

„În urma descoperirii cu detectorul de metale a două monede antice din argint, în data de 17.02.2022, în comuna Morunglav (jud. Olt), arheologii Muzeului Județean Olt au făcut demersurile pentru obținerea autorizației pentru diagnostic arheologic, lucrări ce au început în data de 21.02.2022 respectiv, cercetarea arheologică în locul de descoperire indicat.
Pe lângă cele două piese au mai fost descoperite alte 12 monede, imitații de tetradrahme macedonene de tip Filip al II-lea (sec. IV a. Chr.), o fibulă care datează din epoca romană și un cercel fragmentar databil în sec. XI-XII, cu influențe bizantine. Obiectele amintite au fost descoperite la adâncimi care variază între 5 și 35 cm.
De asemenea, cercetarea a relevat existența unei locuiri preistorice în zonă, fiind descoperite multe fragmente ceramice. Toate piesele identificate au intrat în procedura de conservare și restaurare și se vor face demersurile pentru includerea noului sit în Repertoriul Arheologic Național. Costurile pentru realizarea diagnosticului au fost suportate de Muzeul Județean Olt, cu sprijinul Consiliului Județean Olt. Demersul a fost susținut de Primăria Morunglav și Direcția Județeană pentru Cultură Olt. Ca urmare a celor prezentate, Muzeul Județean Olt invită reprezentanții presei la o conferință pe această temă, care va fi susținută la sediu, respectiv Sala de conferințe, la data de 7 martie 2022 (luni), ora 11,00 la adresa str. Ana Ipătescu nr. 1, Slatina. În speranța unei bune colaborări, vă asigurăm de toată considerația noastră!”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.