Acasă Interviu „Obiectivele pe care mi le propun din punct de vedere managerial sunt...

„Obiectivele pe care mi le propun din punct de vedere managerial sunt de a readuce strălucirea și realizarea unui climat adecvat pentru performanța școlară”

301
Interviu cu NINEL IULIAN NICOLAE, director al Școlii Gimnaziale „GHEORGHE MAGHERU” Caracal

    Ninel Iulian Nicolae este din această toamnă director al Școlii Gimnaziale „Gheorghe Magheru” din Caracal. Profesor dedicat, consideră că școala de astăzi trebuie să țină pasul cu tot ceea ce înseamnă tehnologie și spirit inovator. Proiectele sale au început să devină certitudini la școala condusă de profesorul Ninel Iulian Nicolae…
Un proiect de management ambițios, care poate deveni ușor model de bună practică și pentru alte unități de învățământ. Mai multe, direct de la sursă, într-un interviu obținut de reporterul de serviciu.

– Pentru o scurtă prezentare: cine sunteți, domnule profesor?
– Mă numesc Nicolae Iulian Ninel, sunt profesor titular pe catedra de Educație Muzicală la Școala Gimnazială „Gheorghe Magheru” Caracal, iar din toamna acestui an am devenit directorul acestei instituții. Am o experiență de șase ani în managementul educațional și o vechime de 18 ani în învățământ.
– Ce-și propune directorul de la „Gheorghe Magheru” Caracal pentru o școală accesibilă în epoca digitalizării?
– Obiectivele pe care mi le propun din punct de vedere managerial sunt de a readuce strălucirea și realizarea unui climat adecvat pentru performanța școlară. În decursul timpului, am sesizat necesitatea implementării tehnologiei moderne în viața învățământului preuniversitar. Așadar, proiectul digitalizării școlii este o prioritate de strictă necesitate pe perioada mandatului meu. În demararea acestui proiect, am evaluat gradul de tehnologizare instituțională și am trasat pașii necesari realizării acestui fapt.

– Cum reacționează colegii de catedră la propunerile dumneavoastră?
– Am început o serie de consultări cu colegii mei profesori și am stabilit conținutul pe care își va pune bazele site-ul școlii noastre. Pe lângă site, am creat o platformă prin care se pot arhiva materiale școlare prin intermediul aplicației G Suite. Platforma este numită NoulCatalog. Având în vedere experiența școlii în perioada pandemică, o adevărată provocare la nivel local și național, am introdus ideea de a crea un catalog electronic, o condică electronică și o bibliotecă virtuală cu un număr de peste șase mii de volume.
– Catalogul electronic. Nu sună prea revoluționar?
– Noul catalog electronic este dotat cu o capacitate sporită de observare a comportamentului școlar al copilului, atât pentru cadrele didactice, cât și pentru familie. Una dintre noutăți o reprezintă o alertă prin SMS cu o situație updatată la zi a absențelor și notelor fiecărui elev. De asemenea, platforma este înzestrată cu un sistem de observare a imaginii de ansamblu prin realizarea unor grafice comparative. Imaginea de ansamblu poate fi pe o materie specifică sau pe evoluția asupra tuturor materiilor. Condica electronică de prezență va fluidiza birocrația și va reduce riscurile epidemiologice prin eliminarea aglomerației și utilizarea comună a acestui registru. De asemenea, condica se va putea printa și în format fizic și va fi arhivată pentru prevenirea posibilelor amenințări cibernetice. Deci, iată, nu e vorba de o revoluție educațională, ci de o necesitate pentru a crește calitatea învățământului.
– Este accesibilă, așa cum se întâmpla cu vechea formă, biblioteca virtuală?
– După cum vă spuneam, biblioteca virtuală pune la dispoziție un număr de peste șase mii de volume, care pot fi accesate la orice oră din zi și din noapte. Accesul este gratuit pentru toți elevii și profesorii instituției, iar prin această platformă dorim să încurajăm lectura suplimentară din orice loc în siguranță, fără deplasarea fizică la locație. Deci, nu mai e nevoie de fișă de cititori, dispare stresul urmăririi unui volum plecat fizic din patrimoniul bibliotecii clasice. Mai mult, accesul la informație este necondiționat de un program anume.
– Reușește platforma propusă de dumneavoastră să mărească gradul de comunicare dintre părinți și profesori?
– Acesta este crezul realizării acestui proiect. Obiectivele platformei se concentrează în două direcții: pentru părinți și profesori. Părințiilor le oferim acces gratuit și în orice moment la situația școlară a copilului; securitate și confidențialitate conform noului acord GDPR, le oferim culoarul ideal pentru implicarea în viața școlară și simplitatea utilizării prin adresarea față de toate categoriile sociale fără discriminare. Pentru profesori le creăm o platformă adecvată noilor cerințe educaționale în concordanță cu învățământul electronic la standarde europene. Platforma NoulCatalog va facilita accesul la situațiile școlare de pe orice dispozitiv, capacitatea de convocare a părinților la ședinte și ușurarea procesului educațional prin realizarea mediilor calculate și situațiilor semestriale/anuale ale clasei pentru profesorii diriginți.
– Găsim aici, ca răspuns la ultima întrebare adresată dumneavoastră, țintele finale ale noului concept digital, propus de profesorul Ninel Iulian Nicolae, ca director al Școlii Gimnaziale „Gheorghe Magheru”?
– Sigur! Vă ofer o sinteză a acestui proiect. În final, dorim ca prin această platformă să îndeplinim următoarele obiective: evitarea achizițiilor inutile prin capacitatea accesării de pe orice dispozitiv, scăderea absenteismului, sporirea performanțelor educaționale, raportări profesioniste pentru o verificare mai ușoară a cadrului educațional, condica de prezență prin care fiecare profesor își poate evidenția activitatea din decursul semestrului/anului și o bibliotecă virtuală prin care să oferim un climat corespunzător pentru o dezvoltare armonioasă prin lectură.
– Puneți punct final?
– Nu ne vom opri aici. Provocări apar în fiecare zi. Vrem să răspundem la fiecare în parte și să facem din școală o instituție deschisă în permanență celor implicați: elevi, părinți și profesori. Nu se poate obține o generație educată fără o implicare din partea celor trei factori. Vom ajunge să avem o generație viitoare sănătoasă din punct de vedere educațional, dacă ne înțelegem fiecare rolul și rostul în această ecuație!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.