Acasă Editorial Dr. Valentin Stroe. Elevul lui Victor Iacobescu…

Dr. Valentin Stroe. Elevul lui Victor Iacobescu…

2626
           Trăim vremuri complicate, cu o scară a valorilor devenită o spirală spre nicăieri, pe care urcă efemeridele în dauna celor îndreptățiți. Canalele media sunt sufocate de ce a mai făcut nu știm care divă cu nu știm ce patron de castel, în relații tumultoase, unde sunt expuse forme și bunuri… Pandemia pare să nu fi învățat omenirea să înțeleagă că e nevoie de ordine în această dezordine a valorilor.
Întâmplător, la un click distanță, într-un mijloc de vară stranie, l-am găsit pe Valentin Stroe, un slătinean plecat de acasă pentru a face performanță în Lyon, Franța. Acel profil al omului, de tip manifest, capabil să demonstreze că undeva mai departe de linia orizontului sunt punctele de sprijin pentru ziua când vom vrea să construim lumea așa cum trebuie. Începând cu cei mai buni dintre noi.

Elev, cândva, la Colegiul Național „Radu Greceanu”, școala care astăzi trăiește mai mult din amintiri, absolvent al Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, cu studii aprofundate la Palermo, în Italia, în prezent Chefs de Clinique des Universités, Assistants des Hôpitaux la Hôpital Louis Pradel – Lyon, Valentin Stroe e partenerul divinității în, poate, cea mai de vârf specialitate a medicinii contemporane – chirurgia cardiovasculară și transpantul de cord. Acolo, numele său este într-o asociere cu unii dintre cei mai buni doctori pe care îi are Franța în materia respectivă. Fără a supăra pe nimeni, dar să fiți siguri că nume precum Jean-Francois OBADIA, Michele FLAGIELLO, Daniel GRINBERG, Olivier METTON, Matteo POZZI, nu spun nimic slătineanului concentrat pe mondenitățile târgului, pe zbaterile din nu știm ce partid politic sau pe stadiul nu știm cărui proiect susținut de autoritatea locală…
Spre exemplu, dacă mâine ar veni pe acasă, prin Slatina, și ar ieși într-o plimbare de seară, de la Oltul până la Vâlcea, cu tur pe la CAM 3 și retur pe la Prefectură, Valentin Stroe ar fi, probabil, recunoscut doar de o mână de oameni. Dacă… Asta, pentru că, așa cum ați citit câteva rânduri mai sus, e o problemă de structură la scara valorilor, devenită spirala spre nicăieri. Dar, dincolo de asta, medicul de la Lyon, fostul elev al primei generații de elevi parcursă de tânărul profesor Victor Iacobescu, este dovada că putem să ne facem bine, dacă vom urma să luăm modele pe cei îndreptățiți.
Până acum, Valentin Stroe nu a primit titlul de cetățen de onoare al municipiului Slatina. Cuiva i-a scăpat, dar asta contează mai puțin în ceea ce știe, poate și face elevul de odinioară al lui Iacobescu, actulul inspector școlar general de la Olt. La secțiunea medici – ediția din 2020, s-au înscris și au câștigat alții. Unii îndreptățiți, alții… Al nostru, din Franța, avea să reușească, la început de an 2021, primul său transplant cardiac. O reușită pe care, cu modestie, Valentin Stroe nu a luat-o numai pentru el, mulțumind unei echipe din care nu lipsesc părinți, medici, asistenți medicali, oameni fără de care nu ar fi reușit să ajungă medicul de excepție de astăzi. Unul de pe lista celor câteva mii, plecați să lucreze în străinătate. Uneori blamați pentru asta, alteori înțeleși pe cale de consecință.
În cazul de față, la Spitalul din Slatina, Valentin Stroe nu ar fi avut loc. În organigrama instituției nu există Chirurgie Cardiovasculară. Și, poate nici nu ar fi reușit să obțină o recomandare solidă la dosarul de cadre. Așa că, exodul său, la marele spital francez, nu e o fugă ci o necesitate, pentru a servi, dincolo de granițe, oamenii aflați într-una din cele mai cumplite situații medicale. Când te lași pe mâna unui medic care-ți promite că după transplantul de inimă, a doua zi vei simți că ești mai departe un om sănătos.
Altfel, în sistemul medical din Franța, mai precis la spitalul din Lyon, funcționează un principiu care spune tot: „Aici, a avea grijă de inima ta, e o muncă de echipă!” Mândria vine, iar ăsta nu mai e un păcat, când în această echipă se află dr. Valentin Stroe, absolventul de la Târgu Mureș, fost elev la „Radu Greceanu”, la clasa profesorului Victor Iacobescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.