Acasă Actualitate Eveniment de zile mari în Coloneștiul lui Nicolae Stan. Festivalul Căluşăresc „Ilie...

Eveniment de zile mari în Coloneștiul lui Nicolae Stan. Festivalul Căluşăresc „Ilie Martin”, la a XVII-a ediție

132

Marţi, 20 iulie, de Sfântul Ilie, Coloneştiul condus de către primarul Nicolae Stan, a îmbrăcat haine de sărbătoare, cu ocazia unei noi ediţii a Festivalului Căluşăresc „Ilie Martin”, cea de-a XVII-a. Dacă anul trecut, din cauza pandemiei, sărbătoarea nu a putut avea loc, anul acesta organizarea a fost cât pentru două ediţii. Fiii satului şi prietenii comunei s-au strâns, lângă stadionul local, să ia parte la cea mai importantă serbare câmpenească, pentru a menţine vie străvechea tradiţie a dansului căluşăresc şi a personalităţii lui Ilie Martin, cel care a dus căluşul în faţa englezilor, acum aproape un secol.

Un veteran de război şi un culturist, cetăţeni de onoare
Primarul comunei, Nicolae Stan, şi Consiliul Local al comunei Coloneşti au conferit, în cadrul ediţiei din acesta an, titlul de „Cetăţean de Onoare” generalului-maior de florilă aeriană, Radu Theodoru şi sportivului George Mădălin Soare.
Generalul-maior de flotilă aeriană şi veteran de război, Radu Theodoru, o legendă vie, de aproape un secol, s-a născut la data de 17 ianuarie 1924 la Ineu, judeţul Arad. A făcut parte din Flotila 1 – Vânătoare, unde a pilotat aparate Fleet, IAR-27 şi Nardi. Theodoru a participat, ca infanterist, la operaţiunile de curăţare a teritoriului nostru de trupele inamice din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Cel de-al doilea cetăţean de onoare este George Mădălin Soare, originar din Coloneşti, dar care trăieşte în Mioveni. Are 33 de ani și face culturism de la 16 ani. Acesta este membru al lotului naţional de fitness şi culturism al FRCF (Federaţia Română de Culturism şi Fitness) şi este legitimat la Clubul Sportiv Champion Gym Bucureşti.

Sărbătoare mare în comună
Pe scena amplasată lângă stadionul comunei au urcat Ansamblul Căluşeresc „Ilie Martin” din Coloneşti, „Căluşul” din Scorniceşti, Ansamblul din Optaşi-Măgura, „Mărţişorul” din Corbu, „Dobruneanca” din Dobrun, „Brâuleţul” din Pârşcoveni, dar şi ansambluri din comunele Costești şi Bîrla din judeţul Argeş.
Diana şi Cornel Ţiţirigă au deschis seria de recitaluri muzicale. Au urmat Marinaa Ionescu Căpitănescu – Marcela Fota, Constantin Enceanu. Artiştii au fost acompaniaţi de orchestra Ansamblului Folcloric „Doina Oltului”. Ziua s-a încheiat cu un spectacol de lumină şi culoare – joc de artificii.

File de poveste: Ilie Martin
Vătaful Ilie Martin s-a născut în satul Bărăşti, comuna Coloneşti în anul 1884 şi a murit in anul 1962, la vârsta de 78 de ani, după cum se precizează pe pagina de internet a echipei de forbal Vediţa Coloneşti.. Casa părintească a lui Ilie Martin era situată în satul Bărăşti, pe locul unde astăzi locuieşte, strănepotul său, preotul Nelu Sandu.
Prima ediție a festivalului a avut loc în anul 2003 la inițiativa primarului localității, Nicolae Stan, care a dorit să aducă un omagiu lui Ilie Martin, unul dintre cei mai renumiți călușari din zona Olteniei, ce a dus faima Călușului Românesc dincolo de hotarele țării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.