Acasă Interviu « N-am avut emoții la alegerile locale, pentru că știu foarte bine...

« N-am avut emoții la alegerile locale, pentru că știu foarte bine situația din Poboru, cunosc oamenii, problemele și nevoile lor »

1057

Interviu cu IULIAN BĂRĂSCU, primarul comunei POBORU, județul Olt

      Dacă mâine cineva ar înființa o catedră de administrație locală la nivelul județului Olt, Iulian Bărăscu, primarul de la Poboru, își merită locul cu prisosință. Face parte din galeria selectă a acelor aleși locali unde se află cei cunoscători ai dimensiunii exacte a responsabilității funcției publice. Știe că a face pentru comunitate ceea ce trebuie este, în același timp, în fișa postului, dar și în obligația nescrisă a funcției.
A fost confirmat de votul majorității, în septembrie 2020. Fără a promite ceea ce nu se poate face. Doar oferindu-le poborenilor expertiza sa și modul de a înțelege ce-i de făcut în comună.
Reporterul de serviciu l-a întâlnit pe Iulian Bărăscu la începutul celei de-a doua săptămâni a lunii martie 2021, iar discuția liberă a devenit, pe neașteptate, interviul care urmează…
– Ați avut emoții la alegerile locale din 27 septembrie 2020?
– N-am avut emoții la alegerile locale, pentru că știu foarte bine situația din Poboru, cunosc oamenii, problemele și nevoile lor. De altfel, în perioada campaniei electorale, eu chiar am lipsit mai multe zile pentru că mă aflam în spital, pentru o intervenție chirurgicală neprogramată. Cu toate astea, nu au fost probleme și am fost reales primar, chiar dacă au reușit să mai ciupă și ei vreo câteva voturi. Sper că odată cu rezultatul final al acestor alegeri s-a spart și gașca aceea de tupeiști din zona noastră, oameni care au umblat cu baxurile de pulpe, bani și multe altele pentru cumpărarea de voturi. Nu dau nume, se știu destul de bine, dar este regretabil și sper să nu se mai întâmple vreodată astfel de lucruri. S-a creat un precedent, nu știu ce va mai fi, dar sper să înceteze astfel de practici în România acestor ani, pentru că altfel ajung pe posturi tot felul de caractere și oameni care nu se pricep și nu știu ce trebuie făcut. Ăsta e adevărul și îmi asum ceea ce spun.

– Care sunt așteptările primarului Iulian Bărăscu de la cei care se află la putere astăzi?
– Vedeți dumneavoastră, eu am ales un partid, am agreat o doctrină și merg până la capăt. De stânga am fost și tot așa voi fi până atunci cânt voi închide ochii. Din păcate, până acum, dreapta nu mi-a demostrat că este capabilă să schimbe în bine viața oamenilor din România și nici nu cred că vor putea s-o facă în viitorul apropiat. Sigur, luăm în calcul și vremurile grele pe care le trăim, dar scuze de genul ăsta ar trebui să înceteze, să fim uniți și să ne apucăm de treabă. Pe mine nu mă interesează cum arată ministrul „x” sau „y”, nu îmi pasă ce promit unii sau alții, dar vreau să văd că este implicare și seriozitate, iar oamenii o duc mai bine așa cum li s-a tot promis. Spre exemplu, ce se aude acum și cu bugetul e strigător la cer, iar toate astea mă fac să înțeleg că așteptările noastre nu vor putea să fie împlinite.
– Și totuși, la Poboru, întotdeauna este câte ceva de făcut…
– Într-adevăr, este ca acasă, acolo unde într-o gospodărie se găsește întotdeauna câte ceva de făcut. Spre exemplu, vreau o rețea de canalizare bine pusă la punct, vreau gaze naturale, dar lucrurile astea nu sunt, nu pentru că n-am vrut eu să le fac, ci pentru că în urma unui sondaj făcut pe raza comunei noastre, doar 13-14% din cetățeni au vrut gaze și canalizare. Mergând mai departe și căutâd o explicație, aflăm că nu vor gaze pentru că-n zonă au păduri și lemne pe care oamenii le exploatează. Fiecare cetățean are un petec de pădure pentru care plătește taxe și impozite, plătește paza și multe altele, și e normal să nu-și dorească gaze pentru care ar trebui să mai plătească ceva în plus. Avem, la Poboru, o populație îmbătrânită, au pensii mici și nu au bani să introducă gaze. De asemenea, se știe că-n urmă cu ani au fost probleme mari cu apa potabilă în zonă, iar când m-au auzit că vreau canalizare și iarăși sunt nevoiți să mai plătească, mi-au spus că nu vor încă un astfel de proiect…
– De acord, dar lumea se schimbă și mai devreme sau mai târziu viața la sat se schimbă, domnule primar. În plus, normele europene impun un anume standard al infrastructurii…
– Lumea se schimbă, într-adevăr, legea e lege, dar eu nu pot să introduc cu forța canal și gaz pentru un cetățean care nu vrea și nu-și permite lucrul ăsta. Mai mult, în ceea ce-i privește pe cei de la Mediu, ei pot veni să-ntrebe unde se deversează apa uzată, dar cred că e absurd, dacă luăm în seamă ce se întâmplă în țara asta, dacă vedem câte gunoaie există pe la orașe și-n multe alte localități din România. Păi nu iei măsuri acolo unde pânza freatică este la opt sau zece metri și vii la Poboru să faci controale, unde apa este la peste 80 de metri, să-mi spui că se infiltrează apa aceea uzată de la baie sau de prin alte părți? Haideți să fim serioși! Dar, vedeți dumneavoastră, cel mai ușor, la noi, la români, este să faci controale, să dai amenzi. Iar când ajung la fața locului, în setea aceasta nebună, chiar și pe maică-sa o amendează, ca să arate cât sunt ei de corecți. Păi, măi fraților, fiți corecți cu toată lumea și aplicați legea la fel prin toate părțile, dacă doriți schimbare în țara asta! Eu nu vreau să dau cu parul, dar am luat pulsul comunei și vreau să știți că lumea este din ce în ce mai supărată. La pensii n-au pus nimic, salariile le-au blocat, veniturile sunt tot mai mici și câte și mai câte. Poate doar cei ce au pământuri s-o ducă ceva mai bine, pentru că li se dau subvenții și reușesc să supraviețuiască. Cu toate astea, mulți dintre ei îi umilesc pe oameni, nu își plătesc impozitul la timp, arenda este din ce în ce mai mică, iar noi, fiind și suprafețe ale căror proprietari de drept au decedat, nu îi putem constrânge să facă plățile, deși ei au de câștigat…
– Vorbind de APIA, merge serviciul de eliberare a adeverințelor pentru oameni?
– Am început și noi procesul acesta la Poboru, dar cei care au luat decizia ca primăria să se ocupe de completarea acelei cereri pentru subvenția de la APIA, n-au procedat deloc corect. Păi domnii și doamnele respective nu vor să mai intre în contact direct cu cetățeanii pentru că le e frică de virus, fapt pentru care pasează această grijă în seama noastră. Mai departe, însă, salariații primăriilor să intre în contact cu oamenii, că, de, așa se poate… În cazul ăsta, să ne dea din salariile lor de nababi pe care le au domiile-lor, să le dăm sporuri salariaților din primărie pentru că le fac lor munca! Când s-au făcut angajările, eu am angajat câte un singur salariat pe fiecare post, aici, în primărie. Fiecare are fișa postului și știe ce trebuie făcut. Păi e normal ca eu acum să-i pun în cârcă în fiecare zi câte ceva în plus, iar salariul să fie tot ăla? Strigă unii că au bugetarii sporuri, dar mi-aș dori să vină ei aici și să găsească un spor pe care îl ia un bugetar din Primăria Poboru! Avem și noi drepturi, dar uite că nu sunt respectate și una peste alta mai suntem acuzați și pe nedrept. Vă repet: noi suntem oameni de la țară, cu bun simț. Sunt cetățeni care încă mai au respect și rușine, care dau sărut-mâna când trece preotul pe la poartă sau profesorul și așa mai departe. Nu am sărit calul niciodată, dar iată că s-a umplut paharul și-n ritmul ăsta nu se mai poate!
– Pentru anul acesta, care ar fi investiția de reper pe care ați vrea s-o faceți la Poboru?
– Cu toate că cetățenii au păduri, au lemne și sunt reticenți, eu tot mi-aș dori să introducem rețeaua de gaze naturale în comuna Poboru. sunt, totuși 13-14% dintre ei care vor lucrul acesta, fapt pentru care am demarat un proiect comun cu Primăria Priseaca, este o procedură în lucru, dar nu știu dacă în cele din urmă vom avea un răspuns pozitiv. Sunt unele condiții pe care nu cred că le putem îndeplini, cu toate că după atâtea câte am făcut în această comună, chiar mi-aș dori să-mi îndeplinesc și acest obiectiv. Cu mândrie o spun că am asfaltat toată comuna, am băgat apă, am reabilitat școlile, avem cămin cultural, avem teren de sport și multe altele. Mai sper ca tot în acest an, împreună cu Consiliul Județean Olt, să reușim să finalizăm proiectul privind strângerea gunoaielor de pe raza comunei noastre, încă un obiectiv major și extrem de important pentru noi și pentru alte majoritatea localităților din județ.
– Credeți că dacă vine de mâine PSD-ul la guvernare oamenii o vor duce mai bine?
– Eu nu pot spune că în clipa de față sau în viitorul apropiat PSD-ul va răsturna munții, dar o serie de măsuri mai bune, cu un impact favorabil într-un timp cât mai scurt, cu siguranță ar putea să facă. Așa cum vă spuneam, în decursul anilor, acest partid și-a făcut datoria față de cetățeni. Sunt mulți care dau exemple alte state dezvoltate ale lumii, gen Franța, Anglia, Germania… De ce nu recunoaștem că dăm exemple niște imperii care au furat din toate părțile, căci ăsta e adevărul, care au asuprit în decursul a sute de ani și au adus la ei în țară făcându-și condiții și un trai mai bun, în timp ce noi am fost asupriți și ne-au fost luați inclusiv copii și femeile, ajungând în mâinile turcilor, austriecilor și așa mai departe. Păi noi am fost amărâți și tot timpul am luat-o de la zero, de sub zero, chiar… Și, după toate astea, iată că suntem bine și nu se trăiește foarte rău. Uitați-vă ce mașini circulă pe drumurile nostre, ce case își fac mulți dintre semeni, câți bani se cheltuiesc pe diverse lucruri mai mult sau mai puțin importante! Sigur că sunt și oameni sărăcuți, sigur că nu curge lapte și miere și e întotdeauna loc de mai bine, dar… să fim sănătoși, să avem grijă și să prețuim mai mult tot ce avem!
– Mai aveți asistați social pe raza comunei dumneavoastră?
– Mai sunt câțiva, dar vreți să fiu sincer cu dumneavoastră? Deși nu sunt mulți, sunt buni și îi punem la treabă ori de câte ori avem nevoie. Păi eu pe oamenii ăștia dacă nu i-aș avea, nu aș avea cu cine să fac treabă prin comună. N-am cu cine să tai mărăcinii, n-am cu cine să strâng gunoaiele, n-am cu cine să tai și să sparg lemnele la instituții, n-am cu cine să scot pompa de la o adâncime de 130-140 de metri din fundul puțului și așa mai departe… Așadar, dacă nu i-aș avea pe cei de la ajutor social, cine ne-ar face nouă toate treburile astea? Bănuțul ăla, atât cât e, îl muncesc și îl merită, să fiți convinși! Din păcate, cei care sunt sus, acolo, constat în fiecare zi că sunt rupți de realitate și n-au idee ce se întâmplă jos, aici, la bază. Spre exemplu, la noi în comună, fostele CAP-uri au avut în administrare niște lacuri de acumulare. După ce s-au desființat CAP-urile, legea a spus că toate acestea trec în patrimoniul consiliului local. Bun! La inundațiile din anul 2014 s-a spart un baraj în care, de multă vreme nu se mai strângea apă. Vin cei de la Apele Române să mă amendeze că, vezi Doamne, nu am întocmit documentația de dezafectare și câte și mai câte. Păi, dacă o lege e proastă sau neclară, tu, ăla de la Ape, care ești om, eu tot om, ajută-mă să fac ce trebuie, nu-mi da amendă după amendă, sute de milioane. Crezi că așa se rezolvă situația? În loc să fac ceva pentru oamenii din comună, trebuie să ți-i dau ție, la Ape, să trăiești bine-merci, prin birouri. Dar dacă tot îți plătesc eu amenda aia, de ce nu vii tu să decolmatezi, să redai cursul apei, să nu mai fie inundații și câte și mai câte? Dacă în barajul ăla nu mai stă apă, dacă nu mai e funcțional, ce să-i fac? Am mai fost cu un utilaj, am făcut câteva porțiuni micuțe să se mai strângă niște apă pentru vitele oamenilor, în rest…
– Ce altceva v-ați propus să faceți la începutul acestui nou mandat în fruntea Primăriei Poboru?
– Eu am o listă mai mare, îmi doresc să fac multe, dar nu știu câte voi reuși anul acesta. Desigur, ne vom întinde cu ele și, rând pe rând, sperăm să le realizăm pe toate mai devreme sau mai târziu…
– Cum ar fi?
– Spre exemplu, mai am câteva drumuri prin comună, mai mult ulițe, care nu au fost asfaltate și pe care aș vrea să le pietruim, astfel încât să nu mai fie probleme. Avem un sat – Seaca, aflat undeva pe un deal, în mijlocul pădurii, cu peste 300 de suflete, în care de când am introdus apă, am făcut iluminat public, am renovat școala și am betonat drumul principal, au apărut mai multe vile decât în centrul comune Poboru. Ei, bine, drumul care duce spre acest sat, pe care se duc și se întorc locuitorii, ambulanța, mașina de pâine sau cea de pompieri, este unul pietruit, un drum forestier pe care nu vrea să investească nimeni, iar eu, ca primărie, nu pot interveni că nu sunt proprietarul drumului. Îmi pare rău că nu pot să trec acest drum, din inventarul Ocolului Silvic, la Consiliul Local Poboru. E un drum de aproximativ doi kilometri lungime, are și o pantă abruptă, dar nu e cine știe ce. Ocolul Silvic n-are interes, poate că e normal, iar eu am spus-o și o mai spun, de multe ori am apelat la cei de la Petrom. Da, o recunosc! Am avut o relație foarte bună cu domnul Dăncilă, șeful peste vreo cinci județe, printre care și județul Olt, al OMV Petrom, cel care ne-a ajutat de foarte multe ori atunci când l-am rugat. Prin ei am ținut acel drum pe linia de plutire. Mai aduc două-trei mașini de piatră, mai bagă un autogreder…

– Alte proiecte, domnule primar?
– Pe lângă proiectul amintit, ne-am propus să schimbăm acoperișul la căminul cultural, să amenajăm curtea și aleile care duc la intrarea în clădire și la biblioteca comunală. Vrem să punem pavele, să facem și un gărduleț la părculeț pentru a nu mai fi probleme cu animalele unor cetățeni care pătrund în zona respectivă. Mai departe, ar mai fi de pus la punct o magazie la școala din centru, o grădiniță în satul Cornățelu – un proiect făcut și nefinalizat în urmă cu vreo 15 ani, din cauza faptului că firma angajată a dat faliment, am ajuns în judecată și așa mai departe. De asemenea, un alt obiectiv face referire la arhiva de la primărie pe care doresc să o dotăm cu mobilier nou și s-o aducem la alt nivel. Tot în centrul comunei avem o hidrosferă veche, de alimentare cu apă, care curge și care este obligatoriu să o schimbăm cu un bazin nou, cu stație de clorinare și stație de pompare. Aici includem și introducerea de gaze și rezolvarea problemei ce ține de gunoiul menajer. În altă ordine de idei, ar mai fi de precizat faptul că localitatea noastră este tranzitată de patru drumuri județene, un lucru rar, poate chiar unic în țară, drumuri pentru care ori de câte ori a fost nevoie am primit sprijin de la Consiliul Județean Olt, așa cum domnul președinte Marius Oprescu ne-a promis că se va întâmpla și de aici încolo. De amintit că suntem prinși pe o listă la CNI și pentru construirea unui dispensar uman nou, cu farmacie, aparat ecograf și spațiu pentru cazarea medicului care ar activa aici, luând în calcul faptul că actualul medic mai are aproximativ doi ani și va ieși la pensie. Să ne ajute Dumnezeu, să fim sănătoși, să ne revedem peste câțiva ani și să vă aduc la cunoștință cu bucurie că am dus la bun-sfârșit aceste obiective!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.