Acasă Editorial Strădania lui Tomiță de la Movileni și nepăsarea celor de la ISU...

Strădania lui Tomiță de la Movileni și nepăsarea celor de la ISU Olt…

2271
            Pornesc de la premisa că Ion Sorin Toma – primarul comunei Movileni, este unul dintre cei mai buni primari pe care îi are județul Olt astăzi. A plecat cu niște ani în urmă de la Serviciul Județean de Pază Olt, acasă, la Movileni, acolo unde a convins din prima majoritatea să-l susțină pentru a fi ales primarul localității. Se întâmpla asta prin 2012, atunci când proiectul său de țară, dedicat Movileniului, a fost acceptat de comunitate.
Nu știe să dezamăgească, iar faptele se văd. Movileniul, cu cele peste 3.500 de suflete, are în primarul său omul care a înțeles și a susținut proiecte de dezvoltare ce fac astăzi din Movileni o localitate unde peste 90% din străzi sunt asfaltate, un loc unde școala e o prioritate dovedită, iar investițiile în infrastructura mare – apă și canalizare, sunt proiecte confirmate.
N-a fost ușor, iar pentru asta a trebuit să convingă, la Slatina și la București, pe cei mai mari, titulari de pix, în a susține, prin semnătura lor, identificarea pe noi trepte ale standardului de viață din comună. Când a ieșit pe ușă, a intrat înapoi pe geam, iar când lucrurile păreau că se împotmolesc a mai existat, de fiecare dată, o alternativă. Ultima dovedindu-se salvatoare…
Undeva prin 2019, cu încredere, Tomiță de la Movileni, așa cum îl știu și cei care-l cunosc, și cei ce doar au auzit de el, se adresa, cu încredere, insituției Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Matei Basarab” Olt. Pentru consultanță și sprijin în ceea ce se vrea a fi o subunitate de pompieri la Movileni. Una care să servească, la nevoie, Movileniul, Șerbăneștiul, Crâmpoia, Icoana, Schitu și Potcoava. Localități aflate la distanță de Slatina, de acolo de unde, în caz de calamitate/catastrofă, vine mașina de pompieri. Și, oricât ar fi de generoși și rapizi în intervenție, în situații limită, pompierii pierd timp pe drum. Iar când e vorba de viața unor oameni, de bunurile acestora, bătălia cu timpul de deplasare la intervenție, e prima care trebuie câștigată!
Pe cale de consecință, o solicitare întemeiată, demnă de luat în seamă de domnii cu grade din conducerea respectivului bord de decizie. Însă, până să se întrunească un comitet care să stabilească o comisie care să analizeze pertinenta solicitare a primarului de la Movileni, să o ia sau nu în seamă, în condițiile manifestării totale din partea primarului, la aproape doi ani distanță de la primul demers oficial, de la Pompieri (cum se numește generic ISU Olt), până acum, niciun răspuns…
Aici, se pare că este mare problemă a situației date. Căci, comunicarea și dialogul nu presupun efort logistic și nici prea multă transpirație din partea celor bine plătiți să gândească în contextul pertinentei solicitări făcute de primarul de la Movileni. Ar fi ușor de spus: „indolență”, „nesimțire” și „lipsă de empatie” din partea celor de la ISU Olt, deși e greu de găsit altă explicație. N-ar fi prima subunitate de pompieri înființată în mediul rural din județul Olt. Unele chiar sunt prea aproape de altele similare. Nu intrăm în detalii acum, însă ar fi de văzut câte situații de intervenție au fost solicitate pentru evenimente petrecute la Movileni, Șerbănești, Crâmpoia, Icoana, Schitu și Potcoava, în cei doi ani aproape scurși de la solicitarea făcută de primarul comunei Movileni. Cât timp s-a pierdut pe drum de la Slatina spre punctele fierbinți, ce nu s-a putut salva din acest motiv obiectiv și câte altele vor mai avea loc până când, la Primăria Movileni va sosi măcar un răspuns din partea nu știu cărui domn colonel…
Până atunci, ISU este o instituție specifică statului român, incapabil să-și asigure menirea de protector al omului la nevoie. Autorul acestor rânduri are în minte imaginea femeii de la Constanța plutind în gol de la etajul șase, sub ochii vigilenți ai pompierilor constănțeni. Și, n-o fi cu păcat, dar ne amintim, printre altele, de tragedia din Apuseni, când un pădurar neinstruit de ISU a ajuns primul la epava aeronavei unde un pilot și o studentă voluntară mureau cu zile. Legați, în acest context, și nepăsarea celor de la ISU Olt în a oferi măcar un răspuns inimosului primar Ion Sorin Toma, interesat să se implice în realizarea unei subunități. Fie și negativ, dar fundamentat, acest răspuns este mai mult decât necesar!
Rămâne amărăciunea vizavi de un sistem unde neglijența este subordonată, aproape întotdeauna, lipsei de protocol. Să mai spunem, doar: „Salvați-vă singuri!” ISU e pe drum și ajunge, în unele situații, să constate că focul s-a stins…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.