Acasă Actualitate IPJ Olt – Bilanţul anului pandemic 2020

IPJ Olt – Bilanţul anului pandemic 2020

52

Nu mai este ca în alţi ani, cu ceremonii privind prezentarea raportului de activitate. Anul 2021 continuă obişnuinţele din anul 2020 referitoare la distanţarea socilă. IPJ Olt îşi prezintă bilanţul printr-un comunicat de presă.

Gestionarea resurselor umane reprezintă o prioritate și s-a avut în atenţie, permanent, încadrarea funcţiilor din statul de organizare, astfel, inspectoratul are un procent de ocupare a funcţiilor prevăzute de 86,48%, din care: ofiţeri 72 %, agenţi 89,9 % şi personal contractual 90,7 %.

În anul 2020, ca urmare a unor contracte de achiziții, inspectoratului i-au fost alocate: 131 de autospeciale, aproape 700 de pistoale Beretta, 104 căști cu vizor, aproximativ 150 de maiouri antiglonț/ anti-înjunghiere și veste antiglonț și 8 complete blocaj trecere auto. În contextul pandemiei de COVID-19, s-a acordat atenție sporită achiziției de materiale pentru protecția personalului.

La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Olt au fost recepţionate şi dispecerizate 19.546 de apeluri prin S.N.U.A.U. 112, dintre care 7.170 din mediul urban şi 12.376 din rural.

În ceea ce priveşte situaţia operativă, în anul 2020, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Olt, se constată o scădere cu 8% a infracțiunilor sesizate față de anul 2019.

Totodată, analiza situaţiei operative în anul 2020 reliefează o scădere de aproximativ 10% a infracţiunilor comise contra patrimoniului, față de perioada similară 2019. Infracţiunile de furt prezintă un trend descendent semnificativ, faţă de anul trecut, fiind sesizate cu aproape 20% mai puține fapte decât anul trecut.

În acest sens, poliştii olteni au urmărit în cursul anului 2020 să înlăture condiţiile care generează sau favorizează comiterea acestui gen de infracţiuni, iar activitățile de prevenire au avut scopul de a realiza o educaţie adecvată, o pregătire antiinfracţională cât mai bună a populaţiei pentru a obţine o implicare cât mai mare a cetăţenilor şi a factorilor cu responsabilităţi în acest domeniu.

Pentru siguranța participanților la traficul rutier, în anul 2020, poliţiştii rutieri au organizat 293 de acţiuni, din care 281 numai cu efective proprii și 13 împreună cu alte formaţiuni de poliţie sau în colaborare cu reprezentanţi ai altor instituţii ori ai societăţii civile.

Din analiza datelor statistice, se constată că, în anul 2020, numărul accidentelor grave a scăzut cu aproape 30% față de anul 2019. Cauzele generatoare ale acestor accidente, în această perioadă, au avut următoarele procente: indisciplina bicicliştilor – 18,71 %, indisciplina pietonală – 16,95%, viteza, prin cele două forme, viteză neadaptată şi viteză neregulamentară – 13,45 %.

În urma activităților desfășurate pe această linie, au fost constatate 581 de infracțiuni contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice, au fost aplicate 54.195 de sancţiuni contravenţionale(cu 1.871 mai multe față de anul precedent), au fost reţinute în vederea suspendării dreptului de a conduce 4.313 permise de conducere şi 1.161 certificate de înmatriculare.

La nivelul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au fost sesizate 290 de infracțiuni, dintre care 269 de infracțiuni economico-financiare. Totodată, au fost constatate 527 de infracţiuni.

În vederea reducerii tăierilor ilegale de arbori din păduri, s-au desfăşurat acţiunile stabilite în Planul comun de acţiune pentru prevenirea și combaterea ilegalităților în domeniul silvic pe anul 2020. În ceea ce priveşte infracţionalitatea în domeniul silvic, în anul 2020 au fost sesizate 182 de fapte. În perioada analizată, urmare a activităţilor desfăşurate în domeniul silvic, a fost confiscată cantitatea de 352,41 mc. material lemnos, în valoare de 163.410 lei.

De asemenea, au fost organizate acţiuni comune în vederea diminuării braconajului piscicol. În urma activităților desfășurate au fost sesizate şi înregistrate 125 de infracţiuni în 2020 şi au fost ridicate în vederea confiscării 691,8 kilograme de peşte, 25 de plase monofilament, 4 ambarcaţiuni, 2 prostovoale şi 3 alte unelte de pescuit.

Referitor la activitatea de urmărire naţională şi internaţională, au fost puse în executare 149 de mandate și sentințe penale. În anul 2020, s-au desfăşurat activităţi specifice de supraveghere judiciară faţă de 254 persoane aflate sub control judiciar şi faţă de 54 de persoane arestate la domiciliu, la sfârșitul perioadei fiind închise 171 de măsuri de control judiciar și 46 de măsuri de arest la domiciliu.

În anul 2020, polițiștii criminalişti au efectuat aproximativ 3.500 de cercetări la fața locului și deplasări pentru alte evenimente și au ridicat aproximativ 12.000 de urme de diferite categorii, care au condus la identificarea sau probarea vinovăţiei a 159 de persoane.

În ceea ce privește accesarea fondurilor europene nerambursabile, în cadrul Programelor Operaţionale Regionale 2021-2027 Axa Prioritară 3 – O regiune cu oraşe prietenoase cu mediul, Obiectivul Specific FEDR: Promovarea eficienţei energetice şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, au fost identificate şi propuse, ca obiective de investiţii pentru a fi supuse spre finanţare, trei sedii: sediul central al inspectoratului, sediul Poliţiei Municipiului Slatina şi al Poliţiei Oraşului Drăgăneşti-Olt.

La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Olt, în contextul apelului de proiecte privind cooperarea poliţienească-ISFP-2020-AG-POLCOP, a fost elaborată ideea de proiect sub titulatura „UNITED FOR A BETTER COOPERATION” (UFBC). Inspectoratul de Poliție Județean Olt a depus, prin platforma ECAS a Comisiei Europene, un proiect pe această linie de finanţare, bugetul fiind de peste 600.000 euro.

În contextul cooperării inter-instituţionale, trebuie subliniată buna colaborare cu Instituţia Prefectului – Judeţul Olt, Consiliul Judeţean, consiliile locale şi Autoritatea Teritorială de Ordine Publică. Principalul domeniu aflat în atenţia poliţiştilor, conform competenţelor, este cel al menţinerii ordinii şi siguranţei publice, în care s-a colaborat cu mai multe instituţii, cu atribuţii în domeniu. În anul 2020, în contextul pandemiei, cooperarea între structurile implicate, precum Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Olt, Serviciul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Olt, Poliţia Locală, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi alte instituţii din judeţ, sub autoritatea Instituţiei Prefectului, a fost una eficientă.

Cooperarea cu Parchetul, atât la nivel local, cât şi la nivel judeţean, a atins parametrii optimi şi, pentru eficientizarea activităţilor de cercetare penală, se efectuează analize comune, sub directa coordonare a procurorilor de caz, în dosarele penale aflate în lucru la Inspectoratul de Poliție Județean Olt.

Creşterea gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni, prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranţa stradală, siguranţa rutieră şi siguranţa transporturilor asigurarea climatului de legalitate a mediului de afaceri, precum şi protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene, destructurarea grupărilor infracţionale, asigurarea resurselor umane, a mijloacelor materiale şi financiare necesare dezvoltării şi menţinerii capacităţii operaţionale a Poliţiei Române, reprezintă obiectivele stabilite de către Inspectoratul de Poliţie Judeţean Olt pentru anul 2021.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here