Acasă Actualitate Retrospectivă de pandemie. 2020 – Anul politic de la Olt

Retrospectivă de pandemie. 2020 – Anul politic de la Olt

70

2020 a fost un an ieşit din comun pe plan internaţional. De la protestele violente din Belarus la alegerile prezidenţiale din SUA, cu evenimente pline de acţiune. Evenimente care s-au prelungit şi în 2021, pe 6 ianuarie, când cineva a uitat Capitoliul nepăzit şi Q-Anon-ii ştiau pe unde să intre. Donald Trump, salvatorul lumii, în viziunea extremiştilor care au năvălit în Congresul SUA, va rămâne cel mai cunoscut învins care nu se dă uşor dat la o parte.
În România, ca pe la noi. Mai un virus, mai ceva alegeri. Nimic spectaculos. Dar, chiar şi fără spectacol, evenimentele de pe agenda anului 2020, trebuie să rămână notate pe hârtie. Vă invităm să parcurgem cele mai importante evenimente de pe scena politică a judeţului Olt, prezentate într-o restrospectivă a celui mai diferit an din ultimii 30: 2020.

– Anul politic 2020 a debutat abia pe 16 ianuarie, cu Conferința Județeană PSD Olt. Paul Stănescu și-a încheiat ultimul mandat de președinte al PSD Olt, iar Marius Oprescu preia principala funcție de conducere în partid. Tot prin votul delegaților, Emil Moț, primarul Slatinei a fost ales președinte executiv. Secretar general a fost validat Virgil Delureanu. La conferință au fost invitaţi şi președintele partidului, Marcel Ciolacu, Sorin Grindeanu – fost prim-ministru și Aladin Georgescu – președintele PSD Mehedinți. Marius Oprescu a fost ales cu unanimitate de voturi de membri delegaţi aflaţi la Conferinţa Judeţeană a organizaţiei.
– La 28 ianuarie 2020, în ședința de guvern a fost validat actul normative prin care, la Olt, a fost înlocuit subprefectul Florin Dumitru cu Nicolae Hristescu.
– La sfârşitul lunii ianuarie, preşedintele USR Olt, Silviu Anton, a demisionat după ce a fost prins la volan cu permisul suspendat. Conducerea partidului a fost preluată de Fănel Bădici.

– În martie, cu puţin înainte de decretarea stării de urgenţă, la PNL Olt are loc ultima conferinţă de presă în stil clasic, la sediu de partid. Liviu Voiculescu anunţă că va candaida la Primăria Slatina, iar Ion Voicu candidează la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Olt. Mario De Mezzo nu mai este, astfel, opţiunea PNL Olt pentru Primăria Slatina. Motivul: nu e aşa cunoscut.
Marian Vasile, primarul comunei Studina şi prim-vicepreşedinte PNL Olt a demisionat, pe 19 martie, funcţia de conducere din cadrul organizaţiei.

– Octavian Olteanu este numele celui de-al doilea subprefect al judeţului Olt. Numirea bălşanului a fost făcută în şedinţa Guvernului din 21 mai 2020. Cel de-al doilea subprefect este prevăzut în Codul Administrativ, iniţiat de PSD, care acum serveşte liberalilor.

– În iulie 2020, PPU-sl Olt voia să fie un boom pe piaţa politică de la Olt. Este organizată prima conferinţă de presă. Sunt prezentaţi câţiva membri ai organizaţiei de la Olt. Mai târziu, acelaşi partid vine cu propunerile de candidaturi penrtu alegerile locale: la CJ, Olimpia Ispas, iar candidatul la Primăria Slatina, Alexandra Ciocîrlan. Organizaţia de la Olt propune, la Slatina, pe terenul de lângă Parcul Tineretului, construirea unui cmpus universitar, format dintr-o universitate de profil tehnic, paviolion cu sală amfiteatru (250 locuri) şi săli atelier, pavilion cazare, teren pentru activităţi sportive, un parc şi o parcare.
– Gabriel Diaconu un nou proiect politic: Partidul Ecologist Olt. La 23 iulie 2020, a avut loc inaugurarea noului sediu al Partidului Ecologist Român – Filiala Olt, situat pe strada Primăverii bl. FA 19, sc 3, din municipiul reşedinţă de judeţ. La conferinţa de presă au fost prezentate idei referitoare la reformarea educaţiei, susţinerea antreprenoriatului românesc şi modernizarea Slatinei, printre altele.

– În luna august, mai precis pe 22, a avut loc Congresul Extraordinar PSD. La Bucureşti a fost organizat la Palatul Parlamentului, unde, în sală au fost prezente 20 de persoane. Evenimentul a avut loc, concomitent în toate judeţele ţării. La Olt, într-un cadru atipic, desfăşurarea Congresului, a avut loc în două centre teritoriale. Unul, cu 42 de membri, în aer liber, pe Dealul Grădiște din Slatina, iar celălalt, cu 12 membri, la sediul PSD Olt. Delegaţii de la Olt au ales, cu vot covârşitor, echipa formată din Marcel Ciolacu – preşedinte şi Paul Stănescu – secretar general,

– 27 septembrie – alegeri locale. Au avut loc alegerile locale pentru primari, consilieri locali, preşedintele Consiliului Judeţean Olt, dar şi pentru consilierii judeţeni. Marius Oprescu câştigă al doilea mandat de preşedinte, Emil Moţ obţine un al doilea mandat de primar, avându-i viceprimari pe Claudiu Stăncioiu şi Gigi Vîlceleanu. Suprizele sunt la Caracal, unde Ion Doldurea câştigă primăria. La Balş, Cătălin Rotea îl învinge pe Mădălin Teodosescu. La Scorniceşti – Daniel Tudor, la Coteana – Ionuţ Dima, la Şerbăneşti – Mugurel Breoi, Drăgăneşti-Olt – Marian Tudorică.
Evenimenul care a fost prezentat de CNN sau de BBC şi nu numai, l-a avut protagonist pe Ion Aliman, cel care a decedat pe 17 septembrie, iar 10 zile mai târziu câştiga, cu majoritate de voturi, fotoliul de primar. Acesta a murit tocmai când începuseră să fie tipărite buletinele de vot, iar modificarea lor nu a mai fost posibilă.

La 12 octombrie 2020, ca urmare a pierderii alegerilor locale, viceprimarul oraşului Balş, Vanina Badea, şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte al filialei judeţene a Partidului Mişcarea Populară. În prezent, este director al Casei Corpului Didactic. Instituţie unde, datorită termopanelor, nici traficul nebun de pe strada Ionaşcu nu te deranjează.
Lista Pro România Olt pentru Senat, respinsă pentru că lipsesc candidaţii femei. La alegerile din decembrie, nici cunoscutul deputat Mihai Niţă nu a găsit un loc prin Camera Deputaţilor.

– 6 decembrie – alegeri Parlamentare. PSD iese victorios. Organizaţia judeţeană este prima pe ţară la procente. PNL nu s-a mişcat spectaculos. Astfel, judeţul Olt are nouă parlamentari care vor reprezenta interesele oltenilor: senatorii de la PSD: Paul Stănescu, Siminica Mirea şi liberalul Liviu Voiculescu, precum şi deputaţii PSD Marius Iancu, Cătălin Grecu, Florin Barbu, Adrian Chesnoiu, Emil Albotă şi liberalul Gigel Ştirbu. Foşzi parlamentari ca: Renică Diaconescu, Alexandru Stănescu sau Dan Ciocan, nu şi-au mai găsit loc pe listele social-democraţilor olteni.
Un eveniment trist a îndoliat scena politică de la Olt. Consilierul judeţean Florea Niculae, infectat cu COVID-19, a decedat la Bucureşti, pe 10 decembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.