Acasă Interviu «Avem multe proiecte la Scornicești, iar singura șansă de a le implementa...

«Avem multe proiecte la Scornicești, iar singura șansă de a le implementa o reprezintă atragerea atât de fonduri guvernamentale cât și europene, lucruri pe care punem accent și suntem în pragul de a le iniția»

1248

Interviu cu DANIEL TUDOR, primarul orașului SCORNICEȘTI

DANIEL TUDOR – primar la Scornicești, și prim-vicepreședinte al Organizației Județene Olt a PNL a mai trecut un examen politic. S-a întâmplat pe 6 decembrie 2020, când deși PSD-ul a câștigat covârșitor alegerile parlamentare, nu a putut să învingă și la Scornicești. Asta, pentru că aici e un nucleu liberal, bun de luat aminte și de alții…
Și nu numai asta. Daniel Tudor înțelege să-și desăvârșească exercițiul demnității publice, obținut în septembrie, la alegerile locale, prin lucruri concrete, prin acțiuni administrative ce sunt începutul unui proiect de lungă durată la Primăria Scornicești.

La sfârșit de an 2020, într-un scurt bilanț, despre administrație, politică, despre proiecte și Scorniceștiul de mâine, într-un interviu liber, primarul Scorniceștiului vorbește, cu încredere și speranță…

– Care este explicația, domnule primar? Până în ziua votului PNL-ul câștigase alegerile parlamentare, dar la numărarea buletinelor de vot PSD-ul a ieșit pe primul loc. De ce?
– Într-adevăr, PNL-ul era văzut cu prima șansă, dar rezultatul final a fost cu totul altul. Pe mine, lucrul acesta m-a surprins, dar l-am pus pe seama problemelor generate de această pandemie de coronavirus și a măsurilor luate de Guvernul PNL. Probabil că multe lucruri au deranjat, oamenii au fost supărați, iar pesediștii au reușit din nou să își atingă obiectivele propuse. În ceea ce mă privește, am convingerea că toate măsurile luate au fost benefice pentru locuitorii întregii țări, reușind să limiteze răspândirea acestui virus care a pus stăpânire pe omenire din luna martie încoace… În altă ordine de idei, mai trebuie luată în calcul și teama cetățenilor de a ieși la vot, altul putând fi rezultatul final dacă prezența la urne era mai mare.
«Din momentul în care am intrat în politică, și de fiecare dată când am fost implicat într-o competiție electorală, am reușit să câștig»
– A fost greu la Scornicești? Uitându-ne pe harta rezultatelor obținute în județ în urma alegerilor parlamentare, sunteți singura localitate urbană în care PNL-ul a reușit să câștige în fața PSD…
– Din momentul în care am intrat în politică, și de fiecare dată când am fost implicat într-o competiție electorală, am reușit să câștig, având o mentalitate puternică, de învingător. Drept dovadă, în toate alegerile pe care le-am coordonat, începând cu anul 2016 și până în prezent, nu am pierdut niciun scrutin. Răspunzând exact la întrebarea dumneavoastră, vă pot spune că nu a fost ușor nici aici, la Scornicești, iar lucrul acesta l-am simțit, din plin, pe pielea noastră. Spre exemplu, cel mai greu a fost să-i convingem pe cetățenii orașului nostru să iasă la vot. Au fost cazuri care, având în familie persoane predispuse la boală, au preferat să nu își exprime votul și au rămas acasă, iar lucrul acesta s-a văzut în procentul final al celor ce au votat. Din păcate, așa a fost să fie, oamenii n-au nicio vină, trebuie înțeleși, cu încrederea că în cel mai scurt timp lucrurile vor reveni la normal. Însă, Scorniceștiul rămâne mai departe un oraș liberal…
– Pe ocolite, dar totuși pe direct: trebuie să plătească cineva cu funcția din conducerea PNL Olt, pentru rezultatul acestor alegeri recent încheiate?
– Nu! În niciun caz! Avem o echipă puternică, o echipă echilibrată, competitivă, care, din punctul meu de vedere, a obținut rezultate remarcabile în alegerile organizate la nivelul județului Olt. Spre exemplu, comparativ cu anul 2016, putem observa că avem un procent mai bun, cu 4% mai mult decât am obținut atunci, fapt pentru care nu cred că se impune vreo schimbare la nivelul organizației PNL de la Olt, acolo unde, în clipa de față, sunt și eu prim-vicepreședinte. Cu toate astea, aș vrea să se rețină că nu țin de această funcție și aș pleca în secunda următoare dacă s-ar ajunge la concluzia că trebuie să facem lucrul ăsta. Și la Olt, rezultatul alegerilor parlamentare a fost dat de prezența mică la vot. Electoratul de stânga, disciplinat, a ieșit masiv la vot, iar dreapta, ceva mai comodă, nu a avut aceeași mobilizare.
– Sunt, totuși, informații pe surse care vă indică pe dumneavoastră în situația de a prelua conducerea Partidului Național Liberal de la Olt. Cum comentați?
– Multe n-ar fi de spus. Vedeți dumneavoastră, pe surse multe s-au comentat… Am auzit și eu câte ceva, dar nu am discutat nimic în sensul celor precizate și nici nu m-am gândit vreodată la lucrul ăsta. Așadar, astăzi, nu sunt luate în calcul astfel de variante și, din punctul meu de vedere, nici nu este necesar să se întâmple asta. În afara faptului că sunt coleg de partid cu actualul președinte al PNL Olt, Liviu Voiculescu, suntem și foarte buni prieteni, am încredere în el, l-am susținut din prima clipă și am să fac lucrul acesta și de acum încolo, tot așa cum sunt convins că prin funcția pe care o va deține la nivel de centru va putea face mult mai mult pentru organizația noastră, pentru județul Olt. Vom avea, cu siguranță, o guvernare de centru-dreapta, iar senatorul Voiculescu va fi un important om de legătură între județ și centru.
«O guvernare liberală trebuie să fie prietenoasă cu Scorniceștiul!»
– Care sunt așteptările primarului Daniel Tudor de la o viitoarea guvernare liberală pentru dezvoltarea localității Scornicești?
– Avem așteptări mari, avem depuse mai multe proiecte și ne dorim ca ele să fie duse la bun-sfârșit. De altfel chiar înaintea acestor alegeri am avut o întâlnire cu premierul Ludovic Orban, i-am spus că am venit la conducerea orașului cu voință, cu ambiție și dorința de a schimba în bine fața acestei localități. Avem multe proiecte la Scornicești, iar singura șansă de a le implementa o reprezintă atragerea atât de fonduri guvernamentale cât și europene, lucruri pe care punem accent și suntem în pragul de a le iniția. Scorniceștiul trebuie să recupereze rapid decalajul față de celelalte orașe ale Oltului, iar orice leu investit aici în plus față de alții e necesar în sensul pe care vi l-am spus. O guvernare liberală trebuie să fie prietenoasă cu Scorniceștiul!
– Timpul e scurt, dar dacă ar fi să tragem linie sub ceea ce ați reușit să faceți din luna octombrie și până în clipa de față, ce ne puteți spune?
– Cred că ne-am mișcat destul de repede la Scornicești. Poate și pentru faptul că nu a fost nevoie de o perioadă de acomodare. Suntem la început de drum, și cu toate astea am reușit să obținem aprobarea în lista sinteză pentru proiectul privind modernizarea și asfaltarea drumurilor din Scornicești, existând și un ordin de ministru în acest sens. Suntem pregătiți cu depunerea documentației, e gata în proporție de 99%, urmând a fi cât mai rapid depusă, astfel încât în perioada anului 2021 să obținem finanțarea pentru demararea acestor investiții. De asemenea, suntem la un pas de a depune proiectul privind extinderea rețelei de gaze naturale în Scornicești, cu termen limită – 17 decembrie 2020, reușind, printre altele, să mai facem și alte investiții cum ar fi extinderea unui trotuar și amenajarea unei zone cu spații verzi în orașul Scornicești. Tot aici mai includem și reabilitarea celor două instituții de învățământ: grădinița și școala generală din localitate la care se lucrează tot mai intens. Nu stăm degeaba! Știm că sunt multe de făcut, primim mesaje de la oameni și ținem seama de ele…
«E nevoie să-i ținem pe tineri în Scornicești, iar pentru asta nu e suficient doar patriotismul local. Administrația trebuie să le ofere oportunități!»
– Câte unități locative vor ieși la structura care a fost cândva concepută pentru judecătorie?
– Și acesta este un proiect demarat în această perioadă pentru care am obținut acea structură de beton de la Ministerul Justiției, pe o perioadă de cinci ani, având obligația să-i dăm întrebuințarea pentru care noi am solicitat această structură, și anume transformarea ei într-un bloc social de tip ANL, cu 16 spații locative, destinat tinerilor din Scornicești. Astfel am depus solicitarea la ANL, am primit avizul favorabil și lucrăm la depunerea documentației, cu dorința ca până la finalul acestui an să închidem și această etapă. Nu avem un termen fix, dar îmi doresc să ne mișcăm mai repede, iar în cursul anului următor să primim resursa financiară astfel încât să demarăm lucrările. E nevoie să-i ținem pe tineri în Scornicești, iar pentru asta nu e suficient doar patriotismul local. Administrația trebuie să le ofere oportunități. O casă te leagă de oraș. Și nu ne vom opri aici! Lăsați timpul să treacă și veți vedea.
– Ca viceprimar, timp de patru ani ați simțit din plin ce înseamnă tunete și fulgere în Consiliul Local Scornicești. Acum, din postura de primar, lucrurile s-au mai schimbat?
– Din păcate, până în prezent, prea multe nu s-au schimbat. Desigur, mă refer aici la cei din opoziție, la reprezentanții PSD, consilieri care se pare că încă nu au înțeles nimic. Am avut așteptări de la ei, dar se pare că, momentan, m-am înșelat. Cu toate astea, eu sper să le vină mintea la cap, să înțeleagă și să conștientizeze că sunt în acest Consiliu Local pentru a reprezenta cetățenii orașului Scornicești, și nu de a-și rezolva anumite interese de ordin personal. Opoziția de azi, de la Scornicești, a rămas blocată în disputa politică, fără a înțelege că prezența în consiliul local are o primă menire, aceea de a pune umărul la dezvoltarea localității. E trist să vezi o astfel de atitudine, dar chiar și așa dezvoltarea Scorniceștiului nu poate fi blocată.
– Din postura de vice, ați avut o colaborare mai grea cu fostul primar al orașului Scornicești, domnul Ion Prioteasa. Cum lucrează, în clipa de față, primarul Daniel Tudor cu viceprimarul Florin Trașcă?
– Trăind o astfel de experiență, vă dați seama că ar fi fost o mare greșeală să procedez cu atualul viceprimar în felul în care a procedat fostul primar cu mine. Ei, bine, nu este cazul, avem o relație foarte bună și, cu siguranță, această relație va continua. Prietenia, colegialitatea, respectul și încrederea, sunt și vor rămâne principiile de bază și de acum încolo…
– Ce mesaj le transmiteți locuitorilor orașului Scornicești, în prag de sărbători?
– Avem nevoie cu toții, astăzi, de multă sănătate. De multă putere, pentru a trece de această pandemie. Trebuie să rămânem atenți, să luăm toate măsurile sanitare recomandate pentru a fi bine. Astăzi este important să fim sănătoși! Îi asigur pe această cale pe locuitorii localității noastre că administrația locală este în slujba lor. Au ocazia să se convingă de acest lucru în fiecare zi…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.