Acasă Actualitate Reţelele sociale, o capcană pentru adolescenţi. Campanie finanţată de Ambasada Țărilor de...

Reţelele sociale, o capcană pentru adolescenţi. Campanie finanţată de Ambasada Țărilor de Jos în România la Olt

41

Inspectoratul de Poliție Județean Olt, în parteneriat cu Asociația Necuvinte și Inspectoratul Școlar Olt, au început activitățile preventiv- educative pentru siguranța online, în rândul adolescenților, printr-un curs la care au participat elevi ai Liceului Tehnologic Matei Basarab din Caracal.
Săptămâna trecută, polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Olt- Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității și Biroul Siguranță Școlară, împreună cu reprezentanți ai Asociației Necuvinte și ai Inspectoratului Școlar Olt au organizat o activitate de prevenire în cadrul proiectului „Prevenirea agresiunilor sexuale și a recrutării adolescenților prin intermediul rețelelor de socializare”.
Având în vedere contextual actual, activitatea s-a desfășurat online și au participat aproximativ 80 de elevi și 10 profesori ai Liceului Tehnologic Matei Basarab din Caracal. Reprezentantul Asociației Necuvinte, împreună cu polițistul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității au expus adolescenților aspecte legate de body shamimg și violența emoțională și le-au oferit recomandări cum ar putea evita astfel de probleme. Adolescenții au fost încurajați să solicite sprijinul polițiștilor, al cadrelor didactice sau al părinților, ori de câte ori se simt amenințați. Discuțiile au fost interactive, elevii s-au arătat interesați de aspectele prezentate, iar la finalul activității au completat un chestionar prin care au transmis opinia cu privire la calitatea și utilitatea mesajelor oferite de organizatori.
Elevilor și profesorilor participanți le-a fost prezentat Ghidul „Relații sănătoase”, realizat de Asociația Necuvinte împreună cu Poliția Română și Inspectoratul de Poliție Județean Olt, în cadrul proiectului „Prevenirea agresiunilor sexuale și a recrutării adolescenților prin intermediul rețelelor de socializare”.finanțat de Ambasada Țărilor de Jos în România. Partener educațional al proiectului este Consiliul Național al Elevilor.

Unul dintre profesorii participanți la această activitate a afirmat că aceste ghid “este un vaccin pentru societatea contemporană.”

Inspectoratul de Poliție Județean Olt a contribuit la realizarea materialului prin Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității, alături de Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității, din cadrul Poliției Române și reprezentanții Asociației Necuvinte..
Materialul este destinat elevilor de liceu, adolescenți cu vârste cuprinse între 14-18 ani, părinților lor, profesorilor, dar și creșterii gradului de conștientizare în rândul publicului larg.
Ghidul este structurat în 4 capitole, care acoperă tematici precum siguranța online, relații sănătoase, intimitate și consimțământ, legislație aplicabilă în cazul temelor dezvoltate în cadrul materialului.
Acesta a fost realizat în română, respectiv engleză și poate fi descărcat gratuit:

www.necuvinte.ro
www.politiaromana.ro
www.consiliulelevilor.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.