Acasă Politic Cronică parlamentară de Olt

Cronică parlamentară de Olt

55

Proiect legislativ iniţiat de senatorul Siminica Mirea, votat în camera decizională
Siminica Mirea se numără printre parlamentarii care doresc ca ziua de 17 noiembrie să devină „Ziua naţională a copilului prematur din România”. Propunerea legislativă îşi asumă ca obiectiv să atragă atenţia asupra importanţei existenţei unei activităţi concertate a factorilor de decizie din statul român în domeniul copiilor prematuri. Proiectul a trecut şi de Camera Deputaţilor, cameră decizională.
Totodată, în subsidiar, iniţiativa legislativă doreşte creionarea unui cadru legislativ prin care Ministerul Sănătăţii să poată informa anual Parlamentul despre situaţia copiilor prematuri, precum şi progresele înregistrate în domeniu. Prezenta propunere legislativă nu implică impact bugetar din partea statului”, se arată în expunerea de motive.

Gigel Ştirbu, de vorbă cu premierul Orban
Deputatul Gigel Ştirbu a avut o întrevedere cu premierul Ludovic Orban. Acesta a discutat cu prim-ministrul ţării despre teme actuale privind judeţul Olt şi Oltenia.
„Am avut o întrevedere cu premierul Ludovic Orban, unde am discutat probleme ce necesită rezolvare urgentă în județul Olt și regiunea Oltenia: acordarea ajutoarelor de stat pentru marii angajatori din judeţul Olt, stadiul lucrărilor și stadiul finanțării Drumului Expres Craiova-Pitești, investiție la care ținem foarte mult, vitală pentru Oltenia.
De asemenea, am discutat despre calendarul următoarelor vizite pe care le vor întreprinde premierul Orban și miniștrii liberali, în perioada imediat viitoare în această regiune.”

Marius Iancu: „Un partid mic, un guvern de… nimic”
„În urma cu aproximativ două luni, consilierii locali PNL din Scornicești votau împotriva unei investiții de 8 milioane de euro a Grupului Carmisti, în modernizarea și repunerea în funcțiune a fostelor ferme de pui și crearea a 250 de locuri de muncă.
Tot liberalii blochează și dezvoltarea Slatinei, după ce au contestat la CCR legea prin care Primăria Slatina primea o parte din terenul Hergheliei pentru a construi centura mediană care va lega cele două zone industriale.
Deficitul a ajuns 7,2% din PIB, față de 3,5 cât era anul trecut, iar România a înregistrat o scădere de economică de -9%, față de media de creștere economică de +5,2% din timpul Guvernării PSD”, se arată într-un mesaj al deputatului de pe pagina sa de socializare.

Dan Ciocan, dezbateri în comisie
La Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice, acolo unde este secretar deputatul Dan Ciocan, pe ordinea de zi s-au aflat, în dezbatere, următoarele inițiative legislative:
– PLx 310/2020: Proiect de Lege privind utilizarea, conservarea şi protecția solului;
– PLx 468/2012: Proiect de Lege privind suplimentele alimentare.
La dezbateri au fost invitați să participe reprezentanți din partea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale; Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor; Ministerului Sănătății; ICPA; PROPACT ASAS; USAMV Bucureşti; USAMV Cluj; USAMV Iași.

Paul Stănescu, despre moţiunea de cenzură
Secretarul general interimar PSD, senatorul Paul Stănescu spune că social-democrații vor depune moțiunea de cenzură pentru demiterea Guvernului pentru a-și apăra aleșii locali și membrii de partid.
„Depunem moțiunea de cenzură și aceasta va trece sută la sută. Toți primarii PSD ne transmit aceleași mesaje din partea românilor: Guvernul Orban este o catastrofă pentru țară! Liberalii sunt speriați de moțiunea de cenzură și încearcă să se convingă singuri că n-o vom depune. Le dau o veste tristă: teama lor este justificată. Lucrăm deja moțiunea de cenzură, o depunem și vă asigur că vom trimite Guvernul Orban acasă pentru că și-a bătut joc de români și de autoritățile locale pe care a lăsat tot greul crizei COVID-19”, spune senatorul.

Renică Diaconescu, proiect în domeniul patrimoniului cultural
Senatorul Renică Diaconescu se numără printre inițiatorii proiectului legislativ privind modificarea Ordonanței de Guvern nr. 81/2003, privind reevaluarea și amortizarea activelor fixe aflate în patrimoniul instituțiilor publice, aprobată prin Legea nr. 493/2003.
În prezent, în domeniul evaluării și reevaluării bunurilor culturale mobile care constituie patrimoniul cultural național, există mai multe reglementări, iar acest lucru face să nu existe un cadru juridic unitar. Prevederile legale se regăsesc în mai multe acte cu caracter legislativ, existând și situații în care aceste prevederi dau naștere la o serie de probleme în aplicare.
„Dacă propunerea legislativă va fi acceptată, alineatul 3 al articolului 2 se va modifica și va avea următorul conținut: «(3) Bunurile din patrimoniul cultural național vor fi reevaluate de către experți autorizați de Ministerul Culturii, pentru domeniul de autorizare corespunzător sau de către evaluatori autorizați, conform reglementarilor legale în vigoare. În termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Ministerul Culturii va actualiza Normele de aplicare pentru reevaluarea bunurilor culturale mobile deținute de instituții de drept public»”, spune Renică Diaconescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.