Acasă Actualitate După 15 ani. Misterul morţii profesoarei Ileana Damian. De la Ana la...

După 15 ani. Misterul morţii profesoarei Ileana Damian. De la Ana la Caiafa şi invers

1868
Când vrei să faci o treabă bună, o faci. Pur şi simplu. Când faci bibliorafturi cu documente, ca să te acoperi de hârtii şi ca să-ţi desăvârşeşti misiunea, ni se arată o altă faţă a statului. Ne-am pus multe întrebări, mai toate fără răspuns. Pentru că accesul e limitat. În avantajul cui? Ileana Damian, o tânără profesoară, a sfârşit într-un mod nedemn. Acum 15 ani, a fost căutată de prieteni, de ei a fost găsită. Oamenii legii o cautat şi ei. În felul lor, poate. Criminalul ei (dacă e doar unul) se poate plimba, cu mască de protecţie, pe o stradă din Slatina sau din altă parte. Oamenii legii continuă, cu aceeaşi apăsare, cercetările şi descoperirea „autorului/autorilor infracţiunilor”. Poate că tocmai în gaura de şarpe nu est căutat misteriosul criminal…

Povestea unei zile negre…
Ileana Damian, o profesoară de franceză, de la Colegiul National „Ion Minulescu“, din Slatina, în vârstă de 31 de ani, a disparut marţi, 28 iunie 2005, fiind aşteptată la centrul de bacalaureat de la Colegiul Agricol „Carol I“ din Slatina. Era grăbită, întârziase. Abia ce se întorsese de la Petroşani, de la logodnicul său. Era şi ziua în care aflase că va face parte din comisia de examinare la limba franceză. Nu şi-a despachetat nimic, a vorbit cu o prietenă la telefon, dar foarte puţin. Pentru că era în întârziere. Aceasta ar fi vorbit şi cu unul dintre profesorii care o aşteptau la Liceul Agricol, cadru didactic care a spus că a auzit muzică, ceea ce l-a făcut să creadă că era într-un taxi.
Tatăl profesoarei declara, la acea vreme, că fiica lui plecase fără niciun ban la ea, deşi avea trei milioane (300 lei, astăzi), bani care reprezentau avansul pentru maşina pe care voia să o achiziţioneze. De asemenea, mai avea de ridicat, de pe card, şi banii de concediu (două salarii), pe care dorea să-i dea tot pentru maşină. Presa vremii mai relatează că, după spusele anchetatorilor, Ileana Damian consumase în jur de 150 de grame de tarie. Chiar în ziua fatidică.

Într-o zi de duminică, 3 iulie 2005, trupul neînsufleţit al Ilenei Damian este găsit de către prieteni. Într-o lizieră de la Pădurea Strehareţi, lângă Grădina Zoologică, acolo unde astăzi tronează o cruce metalică neagră. Crima nu se ştie dacă s-a săvârşit acolo, dar în acel loc fusese găsit cadavrul tinerei, cu geanta lângă ea. Ileana Damian era legată la mâini cu chiloţii, purta doar un tricou, iar pe faţă avea un ciorap. Fără ochi, fără păr şi fără carne pe membrele inferioare… Şi cu o sticlă de suc lângă.
Ce a mai rămas din Ileana a fost îmbrăcat într-o rochie de mireasa, pentru că urma să se căsătorească în septembrie al acelui an. Înmormântarea a avut loc la Spineni.

După şapte luni, poliţiştii ies cu trofeul: fusese prins „ucigaşul” Ilenei Damian. Un anume Gheorghe Ioana, muncitor în construcţii, în vârstă de 42 de ani, din Slatina, cu nevastă şi doi copii, închis în 1996 pentru tentativă de omor, internat la Secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean Slatina. În timpul anchetei, într-un accident îşi pierde viaţa şi unul dintre anchetatori: George Palastea. Un accident la Pădurea Saru.

De la umbră la soare… Şi de la soare la umbră
În titlul materialului aminteam de Ana şi Caiafa, două personaje biblice, legate de judecata „infractorului” Iisus, trimis de la un preot-judecător la altul… Aşa şi în cazul de faţă. Punctele de vedere solicitate la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Olt şi la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt sunt un exemplu…

Pentru că e corect să întrebi instituţiile abilitate, am solicitat un prim punct de verede Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt. În timp optim, răspunsul a venit:
„Referitor la stadiul cercetărilor privind omorul la care faceţi referire, vă precizăm faptul că, în cauza respectivă, competenţa materială este atributul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt. În consecinţă, pentru detalii, vă îndrumăm să vă adresaţi unităţii competente.”

Aşa am şi făcut. Ne-am adresat „unităţii competente”. Într-un timp foarte scurt, răsunsul solicitat a venit. Răspunsul este unul foarte lung. Vom încerca să sintetizez, fără a-l altera.

Prin rechizitoriul nr. 517/P/2005 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, din data de 08.06.2006 s-a dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a inculpatului Gheorghe Ioana pentru săvârşirea mai multor infracţiuni.
Astfel, dosarul a fost înaintat spre soluţionare Tribunalului Olt, dar prin încheierea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cauza a fost strămutată la Tribunalul Braşov, care, printr-o sentinţă penală a dispus achitarea lui Ioana pentru toate infracţiunile pentru care a fost trimis în judecată. Această hotărâre a fost atacată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov şi partea civilă Nicolae Damian (tatăl Ilenei Damian), apeluri care au fost respinse prin decizia penală a Curţii de Apel Braşov, care a menţinut dispoziţiile sentinţei penale a Tribunalului Braşov. Această decizie a fost atacată cu recurs de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Braşov şi partea civilă, recursuri care au fost admise de Înalta Curţi de Casaţie şi Justiţie, care a casat decizia penală a Curţii de Apel Braşov şi sentinţa penală a Tribunalului Braşov, cauza fiind trimisă pentru rejudecare la Tribunalul Braşov.
Întors la tribunal, cazul a repurtat o victorie pentru Ioana: a fost achitat pentru infracţiunile reţinute în sarcina lui. Dar această soluţie a fost atacată cu apel de Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov şi partea civilă, apeluri care au fost respinse prin decizia penală a Curţii de Apel Braşov, cu aceeaşi motivare ca a instanţei de fond. A urmat o nouă repriză de recursuri.
Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Braşov şi partea civilă au formulat recursuri care au fost respinse ca nefondate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie prin decizie penală, menţinând soluţia de achitare a inculpatului
Răspunsul solicitat se termină apoteotic:
„Avându-se în vedere soluţia de achitare a inculpatului, în baza art. 10 lit. c C.p.p., în sensul că nu el este autorul infracţiunilor, s-a impus constituirea unui nou dosar penal înregistrat sub nr. 733/P/2013 şi efectuarea în continuare de cercetări pentru descoperirea autorului/autorilor.
În prezent dosarul se află la IPJ-Olt, Serviciul de Investigaţii Criminale în vederea continuării cercetărilor şi descoperirii autorului/autorilor infracţiunilor”.
Ana ne-a trimis la Caiafa şi, prin forţarea poveştii biblice, Caiafa ne-a trimis la Ana. Într-un neproductiv învârtit în cerc.

Despre ultima perioadă a vieţii Ilenei Damian s-au vehiculat destule. Şi bune şi rele. Şi sunt multe întrebări fără răspuns. Uneori, te întrebi, de ce tocmai anchetatorii se ocupă de astfel de cazuri… Dacă rezultatul este acesta. Tăcerea este un răspuns. Tăcerea Ilenei Damian se aude şi astăzi, prin ea cerând dreptate. Tăcerea organelor de cercetare e şi mai dureroasă. Poate nu e Omerta, dar e o tăcere ameţitoare.
Concluzia autorului e că acesta nu va rămâne decât un simplu articol, ca multe altele, de citit la o cafea. La cafeaua celor care ştiu sau a anchetatorului…
Restul concluziilor vă aparţin…

Răspunsul complet de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt se află AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.