Acasă Editorial Lecția lui Marineață de la Bălteni!

Lecția lui Marineață de la Bălteni!

636
     Dacă ar fi să facă cineva un top al bunăstării individuale, al celor ce ocupă funcția de primar în județul Olt, Doru Marineață, de la Bălteni, s-ar afla undeva dincolo de jumătatea clasamentului. Evident, statisticienii nu ar trebui să folosească, exclusiv, datele din declarațiile de avere. Acolo sunt interpuși, amnezii și multe subterfugii…
Dacă cineva ar face un clasament al politicienilor din Olt, căci Doru Marineață este și… politician, iarăși nu ar fi loc de el în… prima jumătate a clasamentului. De conserve și de cutii pline cu pietre care produc mult zgomot pentru nimic. Vorba dramaturgului.
Dar, dacă cineva ar produce un clasament al primarilor care înțeleg că rostul lor este de utilitate publică, că ești acolo pentru a face când trebuie, ce trebuie, aici, Doru Marineață, din mica localitate Bălteni din județul Olt, e peste alții. Dintre cei cărora nu le-a venit comanda de pe SICAP, cu treapta suplimentară de la ușa mașinii, pe care să o pună șoferul atunci când descalecă domnul cu pricina la Județ.
Modestia l-a definit, uneori exagerat, pe Doru Marineață. Nu a plecat niciodată de lângă statutul uman al omului conștient că nimeni nu este mai presus de… om! Nu e singurul care face gesturi potrivite în momentele în care semenii săi dau de greu, dar este printre puținii care se înhamă la așa ceva.
În urmă cu câteva luni, doi necăjiți din Bălteni, au rămas fără cocioaba în care, cu titlu de casă, își petreceau existența. Până să se înființeze o comisie, până să se organizeze un comitet de lucru, cu mult înaintea evaluării documentate și supervizate de un diriginte de șantier, Doru Marineață a înțeles că nevoia fraților Eremia este acum. Și astfel, a prins contur ceea ce înseamnă mai aproape de… acasă, locuința în care cei doi bărbați, de 50 și 58 de ani, își trăiesc singular viața împovărată de boli și limitele înțelegerii lumii agitate în care trece timpul veacului nostru.
Pentru un astfel de gest, Doru Marineață nu a pretins nimic la schimb, și nici nu vrea publicitate electorală. Are confortul unui edil care poate câștiga alegerile și fără intervenții ca cea de mai sus. A făcut ceea ce omul din ele a simțit că este nevoie. Poate fi o lecție și pentru alții, mai aplecați spre mărțișoare, garoafe, dar prea puțin atenți la ceea ce înseamnă viața și necazurile unora dintre membrii comunităților în fruntea cărora se află.
Doru Marineață a predat o lecție de civism, de umanitate și chiar de reorientare socială celor ce într-un anumit moment al funcției publice, atenți la cât de înalt să fie gardul de acasă, uită că lumea e la fel de reală și dincolo de linia orizontului limitat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.