Acasă Editorial La finalul stării de urgență. Oprescu, Moț și Rotea…

La finalul stării de urgență. Oprescu, Moț și Rotea…

3608
Starea de urgență ia sfârșit! La data când rândurile de față vor fi cuprinse în ediția printată a Ziarului de Olt, ne vom afla în starea de alertă pandemică. De relaxare, așa cum se traduce, liber, planul de măsuri elaborat de guvern, adaptat de parlament, privind vechile/noile drepturi și libertăți valabile, începând cu 15 mai 2020. Se cuvine să tragem o linie sub starea de urgență, așa cum a fost gestionată de principalii decidenți ai acestei perioade complicate pentru întreaga umanitate, ce nu a ocolit România…
Consiliul Județean Olt, condus de președintele Marius Oprescu, a reacționat la timp și nu a așteptat sfaturile mesianice ale celor din Grupul de Comunicare Strategică, format la nivel central. La timp, bani pentru Spitalul Județean de Urgență Slatina, pentru Spitalul de Psihiatrie de la Schitu, sume necesare pentru echipamente și materiale specifice, aprobate și repartizate încă de pe vremea când alții elaborau, în alte județe, planuri de măsuri și studii de fezabilitate. Ventilatoare mecanice la spital, corelarea prin realocare a unor sume de bani din fondul de rezervă, pentru spitalele de mai sus, dar și pentru Direcția Copilului, pentru medicii din Caracal și dispunerea finanțelor necesare pentru laboratorul modular de la spitalul din Slatina.
Cele de mai sus sunt, de fapt, o sinteză telegrafică a modului cum Consiliul Județean Olt a intervenit, rapid și eficace. Iar Oltul, astăzi, vorbește despre focare pandemice doar atunci când vine vorba de alții cu pretenții: Suceava, Hunedoara, Timiș.
În Slatina, grupul de… contraspionaj local, conectat politic la criticii momentului, a așteptat în zadar o sincopă pe durata stării de urgență. Doar, doar să scape lucrurile de sub control, iar ei, salvatorii, să preia inițiativa și simpatia slătineanului. N-a fost așa, pentru că, prin măsurile luate de primarul Emil Moț, Slatina poate deveni un ghid de bune practici. Acțiunile făcute astăzi de municipalitate deveneau la câteva zile, ulterior, texte pentru ordonanțele militare, transmise, apăsat, de ministrul cu geacă de piele de la Interne, traduse prin limbajul mimic, de cel mai simpatic interpret aflat în slujba guvernului. Un voluntar de meserie, mai dedicat decât Ludovic al 2-lea…
Mănuși și măști, acasă, la oameni, soluții dezinfectante pentru străzile și scările de bloc – 1.400 la număr, o comunicare bazată pe mesaje fără amenințări, făcută în spiritul dialogului, zi de zi, acolo unde a fost necesar. Și nu este doar o întâmplare, în condițiile în care și în Slatina s-au întors cetățeni din Europa pandemică, faptul că aici fiecare situație s-a gestionat ca un caz aparte și nu a fost analizată după un șablon predestinat. Slatina iese cu bine din starea de urgență, iar reproșurile nu-și au locul, poate doar dacă privim culoarea mănușilor, uneori nepotrivită cu gusturile beneficiarilor (sic!).
Pe aceeași linie se înscrie și activitatea de la Spitalul Județean de Urgență Slatina. Cătălin Rotea a rămas pe poziții și nu a mai plecat în concediul de pregătire a campaniei pentru Primăria Balș. Oricum, acolo e doar o chestiune de zile până la rotația firească a modului de a face administrație. De la dreapta la stânga, inversând titlul unei emisiuni de la Olt Tv.
Niciun pacient lăsat în urmă. Fluxurile medicale, asigurate și în condițiile speciale date de starea de urgență, vecină cu starea de tensiune din sistemul sanitar. Oameni dedicați, aflați acolo unde trebuie, fără a face din fișa nouă a postului un act de bravură sau o horă spontană în momente în care intervenea relaxarea peste urgență. Corturi de triaj montate în incinta spitalului, cu mult până ca acest concept să fie implementat în spațiile adiacente ale marilor spitale din România. O locație special destinată persoanelor suspecte și confirmate în zone care să nu genereze interfață cu ceilalți pacienți și/sau personalul spitalului. O stare de veghe continuă, o gestiune echilibrată a resurselor locale, o aplicare imediată a dispozitivelor zilnice, venite să securizeze spitalul de focarele pandemice.
Nu au fost subiecte de primă pagină sau materiale pentru social-media: combinezoanele, măștile, mănușile, echipamentele de protecție în general, disponibile și în condițiile în care acestea au reprezentat cea mai căutată marfă din lume. Totul, contra-cronometru, pe fondul unei presiuni uriașe. Și, chestiune de zile, dacă nu de ore: cel mai modern și sigur aparat de testare a posibilelor infecții cu COVID-19, va funcționa la spitalul condus de Cătălin Rotea, în condițiile unui import tehnic făcut pe fondul unei cereri extraordinare, printre toate jaloanele birocratice ale timpului de azi.
Starea de urgență se încheie, la Olt și la Slatina, fără evenimente deosebite. Ceva de genul, cum prefectul de altă dată, Marin Diaconescu, spunea în videoconferințele cu guvernul: «La Olt nu sunt probleme!»

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.