Acasă Actualitate ITM OLT, recomandări la locul de muncă pentru evitarea infectării cu noul...

ITM OLT, recomandări la locul de muncă pentru evitarea infectării cu noul coronavirus…

295

 

În contextul răspândirii infecţiei cu noul Coronavirus (SARS-CoV-2), Inspecția Muncii recomandă angajatorilor, lucrătorilor, reprezentanților acestora, precum şi altor participanți la procesele de muncă să se informeze şi să aplice măsurile dispuse de Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă şi de autorităţile competente, pentru gestionarea și limitarea răspândirii COVID-19.
          Având în vedere prevederile Decretului nr. 195/16.03.2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României şi ale Ordonanțelor militare emise de ministrul afacerilor interne, recomandăm angajatorilor să introducă, acolo unde este posibil, munca la domiciliu sau telemunca pe perioada stării de urgenţă. Ca angajatori trebuie să aveți în vedere următoarele măsuri prioritare pentru prevenirea apariției şi răspândirii COVID-19 la locurile de muncă:
-Informați şi instruiți lucrătorii cu privire la prevenirea și limitarea îmbolnăvirilor cu noul Coronavirus, pe baza recomandărilor autorităților competente.
– Asigurați echipamente individuale de protecție1 (spre exemplu: măști de protecție, mănuși de protecţie etc.) şi verificați corecta utilizare a acestora iar, în cazul degradării sau al pierderii calităților de protecție, acordați echipamente individuale de protecție noi care să protejeze lucrătorii împotriva COVID-19.
– Stabiliți măsuri igienico-sanitare cu consultarea medicilor de medicina muncii. Instruiți lucrătorii cu privire la asigurarea unei igiene respiratorii corecte conform recomandărilor autorităților din domeniul sănătății.
-Acordați, în mod gratuit, materiale igienico-sanitare (săpun, prosoape hârtie, dezinfectanți etc.) care să prevină răspândirea infecţiei cu noul Coronavirus.
– Limitați reuniunile de lucru la minim posibil, iar dacă acestea sunt absolut necesare luați toate măsurile de prevenire şi protecție (ședințe în sistem video conferinţă, distanța de siguranță între participanți etc.).
– Limitați contactul dintre persoane, luați măsuri pentru păstrarea distanței de siguranță, evitați activităţile colective (evitaţi expunerea lucrătorilor la contact direct/interacţiune cu un număr mare de persoane, formarea zonelor aglomerate în cadrul proceselor de muncă etc.).
– Reduceți la minim posibil delegaţiile/deplasările lucrătorilor pentru îndeplinirea sarcinilor de muncă.
– Asigurați controlul medical periodic al lucrătorilor.
Angajatorul are obligația de a asigura securitatea și sănătatea lucrătorilor în toate aspectele legate de muncă (Legea nr. 319/2006, actualizată). Lucrătorii au obligația să îşi desfăşoare activitatea în conformitate cu instrucțiunile primite din partea angajatorului, astfel încât să nu se expună la pericol de infecţie cu noul Coronavirus (SARS-CoV-2) şi să prevină expunerea altor persoane care ar putea fi afectate de acțiunile/omisiunile lor.
Întrerupeți posibilitatea transmiterii COVID-19 la locurile de muncă prin aplicarea imediată a măsurilor adecvate de prevenire şi protecție! Pentru recomandări/informații privind noul Coronavirus apelați TELVERDE 0800.800.358
Numai în caz de urgență apelați 112

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here