Acasă Interviu «Oricât de greu ar fi în aceste momente, cel mai bun lucru...

«Oricât de greu ar fi în aceste momente, cel mai bun lucru pe care-l putem face este să respectăm recomandările impuse de autorități și să ne păstrăm calmul și credința»

389
Interviu cu IOANA ANDREEA DOGEANU, poetesă și
absolventă a Facultății de Științe Politice din cadrul SNSPA- București
         România trăiește vremuri tulburi. Începutul anului 2020 pare desprins dintr-un film trist, în care regizorul a strâns și a expus toată furia unui actor microscopic, sub forma unui virus care atacă tot ceea ce prinde în cale. Acum, mai mult ca niciodată, oamenii au nevoie de unitate, de calm și rațiune, de sfaturi și vorbe bune care să-i facă să depășească o perioadă pe care puțini o prevesteau. Iar asta, după atâția ani în care iluzia, minciuna și mai ales prostia s-au ridicat la rang de meritocrație.
Astăzi, față de teama și starea generală de neputință, unul dintre prietenii necondiționați ai Ziarului de Olt, Ioana Andreea Dogeanu, oferă răspunsuri și sfaturi la teme și întrebări pe care le regăsim mai jos, transpuse în interviul care urmează…
– Ce face Ioana Andreea Dogeanu pe timp de pandemie? Este autoizolată sau are planuri de pus la punct?
– Da, sunt autoizolată. Am decis să rămân în București pentru că am considerat că aici pot limita cel mai mult contactul cu cei apropiați, cu familia. În rest, respect recomandările, regulile și mai nou ordinele impuse de autoritățile statului în a căror sferă intră aceste atribuții. Citesc, studiez, particip la cursurile on-line puse la dispoziție de facultățile pe care le urmez și încerc să-mi acord cât mai mult timp mie însămi. Nu pot spune că apuc să mă plictisesc în această perioadă, nu consider că ceea ce se întâmplă este o vacanță, ba din contra efortul nostru trebuie să fie dublat acum, în felul acesta ne pregătim pentru vremurile care vor veni.
– Astăzi, avem o pandemie pe care nimeni n-o aștepta… Ce-i de făcut și cum scăpăm de ea?
– Poate că nu o așteptam „noi” pentru că mulți, tot dintre „noi”, uită că „cine nu are memoria istoriei riscă să o repete”, fiecare generație la rândul său a trecut printr-o criză, fie că vorbim de o criză economică, epidemiologică, de o revoluție, un cutremur sau orice alt dezastru de ordin natural ori evenimente provocate de factorul uman. Cred că oricât de greu ar fi în aceste momente, cel mai bun lucru pe care-l putem face este să respectăm recomandările impuse de autorități și să ne păstrăm calmul și credința, orice ni se poate lua în această perioadă, însă nu și ultimul lucru menționat. Părintele Arsenie Boca spunea foarte frumos și cu multă înțelepciune: „Când viața pare cumplită, fă-ți un ceai și bea-l din cea mai drăguță ceașcă”. Și vă îndemn să faceți același lucru, ori de câte ori simțiți că „vă prăbușiți” sau sunteți demoralizați, dezamăgiți de ceea ce se întâmplă astăzi.
– Cum ți se par măsurile luate de autorități? Sunt bune sau e nevoie de altceva?
– Sunt bune pe jumătate, nu înțeleg de ce nu s-au decis dinainte măsuri mai drastice în ceea ce privește granițele și aeroporturile, Ordinul Militar nr. 2/2020 înțeleg pe ce fond a apărut și îl respect, deoarece suntem un popor care nu poate fi ținut în frâu cu vorba bună, se pare… Din păcate acest Ordin Militar a apărut în urma sfidării de către anumiți cetățeni a recomandărilor pe care autoritățile le făcuseră, dar mai ales a indolenței, nepăsării și lipsei de respect pentru ceea ce înseamnă astăzi instituție publică, ci nu cum ar fi fost normal din dorința de a proteja populația, aceasta fiind motivul secundar. Că nu suntem capabili să ne respectăm unii pe ceilalți o știam deja, că mulți chiar și politicienii cei mai de seamă sunt lipsiți de empatie și nu demonstrează solidaritate și acest lucru era știut sau măcăr unii mai idealiști au reușit să-l afle cu această ocazie, dar faptul că tu ca cetățean al oricărui stat din lumea aceasta nu ești capabil să respecți regulile impuse de o instituție relevă faptul că nu știm că încă trăim într-o societate bazată pe reguli, nu într-o anarhie. Cei care dau exemplul Rusiei și a altor țări unde intervenția statului este mult mai puternică decât la noi, dar nu sunt capabili să înțeleagă că pot cel mult să nu respecte omul care se află în funcția unei instituției, dar ceea ce se impune de instituția în sine nu au nicio scuză. Tot aici aș vrea să le aduc aminte tuturor celor care prin posturile pe care le ocupa îndeplinesc activități ce intră în sfera „serviciilor de utilitate publică” nu ar trebui să se afle în concediu, mai ales primarii fie de municipii, orașe, comune care ar trebui fiecare să identifice persoanele vulnerabile, de la bătrâni, până la copii, ori persoane care suferă de diverse boli și prezintă un risc mai mare de expunere și să le asigure alimentele de bază, președinții de Consilii județene, prefecții, administratorii de drumuri mai ales că acum vremea a devenit destul de rece să efectueze cele necesare pentru ca circulația să se poată desfășura în condiții optime acolo unde s-au anunțat ninsori, iar furnizorii de servicii de gaze, electricitate, telefonie să asigure un flux continuu clienților. Cei care până acum au dormit sau s-au retras în reședințele lor ar trebui să se trezească, dacă nu se va trezi electoratul la următoarele alegeri și pe bună dreptate!

– În contextul dat, ai încredere în cei desemnați să gestioneze problema la nivel național?
– Am încredere că fiecare va face ce reiese din dreptul și obligația sa, având în vedere că sunt acolo acum denotă faptul că poate nu avem alți oameni mai pregătiți pe această problematică, dacă eram noi mai pregătiți poate că ne aflam acolo în locul lor, însă până atunci nu putem nici desemna pe altcineva și nici nu avem noi competențele necesare să facem acest lucru. Toată treaba aceasta ar trebui lăsată pe mâinile specialiștilor și profesioniștilor din domeniile vizate. Fiecare comentariu privat sau public legat de deciziile luate de cei care se află la conducerea autorităților responsabile cu gestionarea acestei situații de la nivel național nu reprezintă decât o simplă opinie pentru aceștia și trebuie înțeles foarte clar acest lucru.
– Din punctul tău de vedere, a greșit Partidul Social Democrat atunci când a susținut investirea Cabinetului Orban 2?
– Nu știu ce decizii corecte mai ia în ultima perioadă Partidul Social Democrat, apropo mai ia decizii? M-aș bucura să cred că liderii acestui partid când au făcut acest lucru s-au gândit doar la faptul că țara are nevoie de stabilitate și să fie guvernată de cineva, nu să schimbe premierul și miniștrii ca pe șosete sau în funcție de vreme. Însă cred că totul a fost o înțelegere politică, sunt foarte puțini cei din acest partid care sunt capabili de calcule politice în acest moment și raționamente electorale, și oricum aceștia nu se află în poziții de decizie la nivel național.
– Crezi că era mai bun un guvern de uniune națională?
– Ar fi fost o altă idee, în fond decât un Guvern marioneta unei singure puteri interesate, mai bine câte o marionetă din fiecare parte, adică să devină părți co-interesate. Sigur, acesta ar fi scenariul negativ sau realist (râde), în vremurile acestea susțin ideea în care indiferent de culoare politică ministerele ar trebui conduse de oameni care știu să-și facă treaba pe un anumit sector și care reușesc să adune în cabinetele lor cei mai buni specialiști pe domeniile lor de activitate, ba mai mult să-i facă să colaboreze pentru realizarea binelui comun, fiind bineînțeles scenariul pozitiv. Sper doar ca măcar acum, indiferent de cei care se vor afla la guvernare, aceștia să ia decizii astfel încât să fie în interesul și doar în interesul României.
– Anticipatele au devenit istorie. Alegerile locale și cele parlamentare, sub semnul întrebării… Ce-ar fi de spus pe tema asta?
– Într-o societate „normală” (cum spune cineva care ne conduce), cred că alegerile locale și parlamentare următoare vor fi câștigate de cei care se vor dovedi implicați și chiar vor oferi ajutor oamenilor în această perioadă, nu de cei care se retrag în locuințele de protocol și organizează sesiuni ori „dezbateri” pe skype sau care sunt mai preocupați în a le asigura locurile de muncă și posturile copiilor lor, nepoților, finilor, soțiilor, ginerilor, nurorilor, verilor, cuscrilor și în general cohortei de incapabili care nu se știe cum se vor descurca după această perioadă sau dacă vor mai avea unde să se întoarcă și pentru ce. Nu îmi fac griji că există printre aceștia și oameni capabili care vor rezista pentru că au dovedit profesionalism, ci nu au beneficiat doar de nepotism și favoritism.
– Sistemul educațional este blocat. Profesorii susțin cursuri on-line. La orizont sunt trei scenarii: revenirea la calendarul normal, examenele din vară să fie amânate sau… înghețarea anului școlar. Pe care o vezi cea mai probabilă?
– Personal, exclud din start ideea înghețării anului școlar, chiar dacă poate mulți elevi mă vor urî pentru acest lucru, vorbesc din experiența mea ca persoană care s-a preocupat în general de studii, mi-a plăcut să dedic timp, bani și răbdare în ceea ce privește educația mea, iar un an de studiu repetat este un an pierdut din multe alte puncte de vedere. Este mai bine să facem cu toții un efort în plus, să ne adaptăm condițiilor existente și să acceptăm cel mult ideea amânării unor examene pentru sfârșitul verii ori începutul toamnei. Nu îmi sunt străine aceste lucruri și eu mă aflu în an terminal atât în ceea ce privește studiile de master, cât și cele de la licența în drept. Trebuie să privim lucrurile cu pragmatism și să conștientizăm că vom avea nevoie de educație, în vremurile care vor urma „neghina va fi aleasă de grâu”, iar timpul nu lucrează în favoarea noastră, prin urmare trebuie să ne urmărim interesul și să fim conștienți de acesta.
– După această pandemie, la ce ar trebui să ne așteptăm din punct de vedere economic?
– La nimic, nu ar trebui să avem mari așteptări, deoarece efectele vor fi vizibile în câteva luni, sigur este cunoscut faptul că unele imperii se pot construi în vreme de criză și exploatând anumite necesități cu care societatea se confruntă. Cu alte cuvinte „unii speculează naivitatea și necazurile altora și le folosesc în avantajul lor” și este fix ceea ce se întâmplă acum pe plan mondial. Trebuie să fim pragmatici și să conștientizăm că miza a tot ceea ce se întâmplă acum în lume este una economico-socială, iar acest lucru bineînțeles că ne va afecta și pe noi. Să ne aducem aminte că nici „Criza Economică din 2008”, atunci când a pornit prin prăbușirea pieței imobiliare din SUA și s-a extins ușor ușor și pe celelalte continente, nu ne-a ocolit. Trăim într-o lume interconectată și dacă până acum ne-am asumat avantajele acesteia, ar trebui să fim pregătiți să ne asumăm și consecințele mai puțin benefice.
– Care este sfatul tău pentru cei care astăzi nu înțeleg gravitatea situației și nu respectă recomandările date de autorități?
– De astăzi recomandările au devenit obligații, în consecință le respectă sau riscă sancțiuni, iar aici s-a ajuns tocmai din cauza faptului că mulți nu că nu au înțeles, însă au ajuns chiar să sfideze în primă fază recomandările, pentru că alt motiv pentru a merge să faci grătar în pădure sub pretextul că e soare și cald afară în timp ce erau atenționați și se anunțau niște lucruri pe toate canalele și posturile de televiziune, nu găsesc. În general, sunt foarte puțini oamenii care respectă lucruri din propria voință, de cele mai multe ori se apelează la coerciție pentru a-i face pe aceștia să le respecte, nu este doar la noi problema aceasta, ba chiar este foarte veche și a dus la multe dileme filosofice mai ales în ceea ce se numește teoria alegerii raționale. Astfel că se dovedește că nici la acest capitol și nici de această dată nu am inventat noi „apa caldă”, poate însă vom reuși să fim un exemplu în ceea ce privește gestionarea crizei economice, societale, umane, medicale sau nu, ține într-o oarecare măsură și de noi!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.