Acasă Politic Cronică parlamentară de Olt

Cronică parlamentară de Olt

64

Senatorul Siminica Mirea întreabă. Ministrul Sănăţăâii trebuie să răspundă!
Recent, senatorul Siminica Mirea a adresat o întrebare către ministrul Sănătăţii, Victor Costache, referitoare la programele OFF-LABEL.
„Am adresat o întrebare ministrului Sănătăţii, domnul Victor Sebastian Costache, referitoare la modul de susținere în cadrul programelor de sănătate publică a tratamentului (prescripția) OFF-LABEL. Chiar dacă suntem în fața unei administrări a medicamentelor pe o cale neaprobată (prescripția OFF-LABEL), acest procedeu este larg întâlnit în clinicile din Europa. Studiile științifice, căci nu vorbim de procedee empirice, făcute în S.U.A și EUROPA, dau întâietate acestui procedeu de intervenție în ceea ce consider a fi cazurile de forță majoră. Procedura OFF-LABEL nu identifică un număr suficient de mare de pacienți la nivel mondial, pentru a face teste, dar chiar și așa, în Germania, Italia, Ungaria, S.U.A, Canada, există finanțare publică pentru a rezolva situațiile limită unde, în fapt, este vorba de ceea ce face diferența între viață și moarte.
Consider că un ministru medic poate insista asupra acestui subiect care vizează, la nivel național, chiar și sute de persoane aflate în imposibilitatea de a-și acoperi, măcar parțial, deconturile tratamentului de tip OFF-LABEL, extrem de costisitor de altfel.
O intervenție rapidă, împrumutând chiar studii din legislația țărilor amintite, poate da unor români dreptul la viață. Întrebarea mea, adresată ministrului de resort este: „Care sunt politicile publice ale Ministerului Sănătății pentru legiferarea cadrului prin care se poate susține, din bugetul public, tratamentul OFF-LABEL în cazul bolilor rare întâlnite și confirmate în România?” Aştept cu mare interes răspunsul domnului ministru!”, spune senatorul.

Din agenda deputatului Marius Iancu
Deputatul Marius Iancu tratează două teme la zi, ambele în contextul pandemiei de Coronavirus.
„Toată lumea așteaptă masuri adevărate de la acest Guvern”
„La numai o zi de când Sanador a anunțat că face teste pentru Coronavirus, programările au ajuns să se facă tocmai după Paște! Practic, un nou haos s-a creat în rândul populației, care e dispusă să plătească cei 350 lei, numai să știe că pot merge în siguranță la familie, la copii, la bunici. Este incredibil ca, în vremuri de criză medicală, Guvernul Orban să tolereze așa ceva!
Guvernul trebuie să rechiziționeze testele și toată aparatura medicală implicată în testare și să le folosească gratis pentru populație. Guvernul Spaniei a dat dovada de curaj și responsabilitate și a rechizitionat toate spitalele private. Starea de urgență permite acest lucru. Nu trebuie să permitem nimănui să facă afaceri cu așa ceva, în condițiile în care sunt mulți oameni care au astăzi nevoie de aceste teste! Toată lumea așteaptă masuri adevărate de la acest Guvern care e în carantină și la propriu, și la figurat!”, afirmă Marius Iancu.

PSD – lege pentru suspendarea ratelor românilor
„În lipsa unor măsuri coerente pentru companii și cetățeni, care ar trebui luate de Guvern în timpul stării de urgență cauzată de epidemia de coronavirus, PSD continuă seria proiectelor de lege pentru salvarea economiei și sprijinirea populației. PSD a depus, astăzi, în Parlament un proiect de lege care prevede suspendarea, la cerere, a ratelor bancare pentru firme și pentru populație. Această măsură se va aplica tuturor creditelor bancare contractate până la data de 19 martie 2020. Suspendarea ratelor se va putea face până la finalul anului 2020, iar durata contractuală se va prelungi corelativ. O astfel de măsură a fost luată deja de guvernele din Italia sau Ungaria care au înțeles cât de afectați vor fi cetățenii și firmele de această criză.
Avem responsabilitatea să oferim sprijin cetățenilor României și singura modalitate prin care putem face acest lucru este forumul legislativ. Vom adopta o serie de legi de care România are nevoie urgentă, în aceste momente grele”, spune deputatul.

Gigel Ştirbu: „Cred că este momentul să arătăm lumii întregi că suntem o comunitate unită”
Deputatul Gigel Ştirbu face apel, printr-o scrisoare deschisă, companiilor din Olt, să sprijine activitatea spitalelor din judeţ prin conrtibuţiile pe care să le direcţioneze către unităţile medicale.
„Prin prezenta scrisoare deschisă, în contextul epidemiei cu noul coronavirus care, din păcate, a afectat și teritoriul României și care ia amploare de la o zi la alta, adresez, cu speranță, o rugăminte tuturor firmelor care își desfășoară activitatea în județul Olt de a veni acum în sprijinul salvării sănătății oltenilor și a protejării forței de muncă.
Având în vedere creşterea rapidă la nivel naţional a cazurilor confirmate de infecţie cu virusul COVID-19, este neapărată nevoie de sprijin financiar pentru dotarea într-un timp cât mai scurt a Spitalului Județean de Urgență Slatina și a celorlalte spitale din județ cu tehnică medicală, cu kituri de testare pentru COVID-19 și aparatură de laborator pentru ca procesarea probelor prelevate de la oameni să se realizeze într-un timp cât mai scurt, cu măști, mănuși și combinezoane pentru personalul medical care face tot ceea ce este omenește posibil pentru salvarea vieților semenilor noștri. Județul Olt găzduiește multe întreprinderi profitabile, care, în timp, au ajuns să se identifice cu județul nostru, din diferite domenii de activitate, care au creat numeroase locuri de muncă pe raza județului. Sunt companii care au cifre mari de afaceri din industria metalurgiei aluminiului, fabricării anvelopelor, dar nu numai acestea pot da dovadă de implicare socială prin intermediul contribuțiilor financiare direcționate în aceste vremuri grele către spitalele din județul Olt.
Fac acest apel de responsabilitate și de solidaritate umană și chem pe această cale toate companiile de pe raza județului Olt, să fie alături de medicii pe umerii cărora zilele acestea se pune o enormă presiune. Trebuie să fim uniți, să ne gândim că orice contribuție, indiferent de valoarea ei, este importantă acum și că cineva cu siguranță are nevoie de ea.
Au fost momente când autoritățile locale și centrale, dar și aleșii județului Olt au sărit în ajutorul antreprenorilor care-și desfășoară activitatea în acest județ. Cred că este momentul să arătăm lumii întregi că suntem o comunitate unită”, spune deputatul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.