Acasă Actualitate Între timp, pe fondul epidemiei de Coronavirus… Şi pestă porcină

Între timp, pe fondul epidemiei de Coronavirus… Şi pestă porcină

60

Părea că uitasem de pesta porcină, care a ţinut burtierele televiziunilor ocupate. Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt informează că de la începutul acestui an, pe teritoriul judeţului Olt sunt confirmate 14 focare de pestă porcină africană la porcii din gospodăriile populaţiei, în 7 localităţi (Corabia – două focare, Gîrcov – un focar, Cîrlogani – două focare, Vişina – cinci focare, Baldovineşti – un focar, Grojdibodu 2- două focare şi un focar – Şopîrliţa) .
De asemenea, au fost stinse următoarele focare : un focar Perieţi; două focare Poboru; un focar Mărunţei; un focar la exploataţia comercială de porci din localitatea Ipoteşti şi un focar Curtişoara.

„DSVSA Olt solicită sprijinul şi înţelegerea unităților administrativ teritoriale, a cetăţenilor și a operatorilor economici pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.
Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație.
Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.
DSVSA Olt va informa periodic publicul din județ, cu privire la evoluția bolii, respectiv măsurile ce se impun în scopul combaterii acesteia.
ESTE INTERZISĂ COMERCIALIZAREA, ÎNSTRĂINAREA SAU MIȘCAREA SUB ORICE FORMĂ A PORCILOR VII, A CĂRNII ȘI PRODUSELOR DIN CARNE DE PORC PROVENITE DIN ZONELE DE RESTRICȚIE, CA URMARE A EVOLUȚIEI VIRUSULUI PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA).
SE MENŢIN RESTRICŢIILE ÎN CEEA CE PRIVEŞTE ORGANIZAREA AGLOMERĂRILOR DE ANIMALE VII ÎN SCOPUL COMERCIALIZĂRII ACESTORA – INTERDICŢIE DE FUNCŢIONARE A TÂRGURILOR DE ANIMALE VII.
Aducem în atenţia crescătorilor de porci principalele măsuri care trebuie respectate :
• asigurarea și utilizarea permanentă a unui echipament minim de protecție (salopetă, cizme) ce va fi folosit doar pentru accesul în adăpostul porcinelor; de asemenea, înainte de a intra în adăpostul porcinelor mâinile se vor spăla utilizând din abundență săpun și apă caldă;
• este strict interzisă intrarea în adăpostul porcinelor cu hainele și încălțămintea de stradă;
• este strict interzisă vizitarea de către proprietar a altor adăposturi de porcine;
• este strict interzisă vizitarea exploatației și în special a adăpostului de porcine, de către vizitatori care dețin porci în exploatațiile proprii, sau de vizitatori care au legătură cu mediul silvatic;
• periodic se va efectua dezinfecția aleilor și a adăposturilor;
• se vor asigura condiții corespunzătoare de adăpostire și hrănire a animalelor;
• porcinele vor fi ținute permanent în adăpost fiind interzisă lăsarea acestora în libertate;
• este strict interzisă hrănirea animalelor cu resturi alimentare, lături sau materiale vegetale;
• anunțarea de urgență a medicului veterinar local, a medicului oficial zonal sau direct a DSVSA Olt (telefon 0372753838) precum și a primăriei/consiliul local, despre orice caz de îmbolnăvire care evoluează la porcii domestici cu febră mare și mortalitate crescută, respectiv a identificării de cadavre sau porci sălbatici bolnavi, în scopul aplicării precoce a măsurilor de diagnostic și prevenire.
• în cazul persoanelor care exploatează suprafețe agricole se vor dispune măsuri pentru dezinfecția mijloacelor agricole la ieșirea din tarlale;
• este interzisă aducerea de furaje sau diverse materii vegetale din zone contaminate, în scopul hrănirii animalelor;
• toți proprietarii au obligaţia respectării legislației în vigoare în ceea ce privește identificarea animalelor și circulația acestora, în caz contrar putând fi sancționați conform H.G. 984/2005, cu modificările ulterioare, fapt ce ar duce implicit la neacordarea despăgubirilor cuvenite conform H.G. 1214/2009, cu modificările ulterioare, în cazul reapariei bolii.”, se arată în comunicatul de presă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here