Acasă Cultură Vernisaj „in memoriam Nicolae M. Nica” și lansare de carte la Muzeul...

Vernisaj „in memoriam Nicolae M. Nica” și lansare de carte la Muzeul Județean Olt

146
        Muzeul Judeţean Olt vă invită vineri, 7 FEBRUARIE 2020, ora 11.00, la evenimentul „In memoriam Nicolae M. Nica – 103 de la naștere” în cadrul căruia va avea loc vernisajul expoziției de artă populară „Nicolae M. Nica” din comuna Făgețelu, sat Chilia, apoi lansarea volumului „Dacul liber din Chilia”, autori Nușa Cantemir, Ion Chiru.
Nicolae M. Nica s-a născut la 7 februarie 1917 în Chilia din Făgeţelu Oltului, într-o familie de ţărani harnici, părinţii săi Marin şi Floarea, oferindu-i ca repere în viaţă cinstea, omenia şi cultul muncii. Copil fiind a auzit pentru prima dată cântecul neasemuit al ciocârliei, înălţându-se spre infinit, în pădurile Ciorâcăi şi în lunca Vezii. A lăcrimat ascultând întâmplări povestite de înţelepţii satului său natal şi a făgăduit să îndeplinească în existenţa sa testamentele străbunilor săi. Întărit de atingerea aspră a vremurilor şi-a dorit să nu lase scânteia din vatra părintească să se stingă. A primit harul dumnezeiesc al înveşnicirii ca „cioplitor de gânduri” în lemn şi os.
A fost încorporat pentru efectuarea stagiului militar în martie 1939. Calvarul celui de al doilea război mondial a determinat mobilizarea sa pentru luptă la 29 iunie 1940. A participat direct la Campania din Est având gradul militar de sergent. A lăcrimat de emoţie la trecerea Prutului şi eliberarea Basarabiei.
La 24 noiembrie 1943, cu ocazia luptelor de la Melitopol a fost declarat dispărut de război. Realitatea amară a fost că a căzut prizonier şi a trebuit să lupte pentru viaţă şi demnitate umană în iadul lagărelor ruseşti. Despre această Golgotă personală, Nicolae M. Nica, ne-a scris atunci când îl felicitam la aniversarea a 86 de ani, în următorii termeni: „Vă fac contestaţie! Din cei 86 să scoateţi 5 ani de prizonier, adică 1943-1948. Apoi mai scoateţi 3 ani de război, 1941-1943, şi rămâne 76. Trec de la mine 2 ani de armată şi alţi ani premilitara (1936-1939). Ce ziceţi îmi acordaţi contestaţia?! Ne jucăm cu anii. Doresc ca nimeni să nu mai petreacă aşa timpuri cum le-am petrecut eu şi mulţi din generaţia mea.”
La 25 mai 1948 a fost eliberat din prizonierat şi a revenit în ţară. Între 1959-1962 a urmat cursurile Şcolii Populare de Artă din Piteşti, specializarea sculptură. După 1965 s-a dedicat activităţii de cercetare şi colecţionare a unor vestigii istorice din satul natal, fiind cel care a înfiinţat la 1 iunie 1979 Muzeul Sătesc din Chilia, contribuind în mod direct la salvarea patrimoniului istoric şi etnografic din nordul judeţului Olt.
În perioada 1994-2003 şi-a desfăşurat activitatea în cadrul Muzeului Judeţean Olt, îndeplinind funcţia de custode al filialei de la Chilia-Făgeţelu. A participat de-a lungul timpului la numeroase manifestări cultural-artistice judeţene, naţionale şi internaţionale – expoziţii personale, de grup, simpozioane, colocvii, târguri ale meşterilor populari – de fiecare dată reprezentând cu onoare judeţul Olt. Premiile obţinute, originalitatea şi valoarea creaţiei sale artistice au determinat alegerea sa ca membru de onoare al Academiei de Arte Tradiţionale „ASTRA” din Sibiu. Pasiunea pentru desluşirea tainelor meşteşugului lemnului l-au situat întotdeauna în atenţia mass-mediei, numeroase documentare de televiziune imortalizând pentru posteritate existenţa sa ca personalitate inconfundabilă a meleagurilor oltene.
Colecţia particulară de etnografie şi artă populară din comuna Făgeţelu, sat Chilia a fost înfiinţată în anul 1979 din iniţiativa creatorului popular Nicolae M. Nica. Fascinat de lumea satului în care s-a născut, cu multă pasiune şi tenacitate a străbătut „la picior” toate satele din nordul judeţului Olt pentru depistarea şi colecţionarea de obiecte de artă populară, punând bazele unei colecţii particulare care va constitui nucleul viitorului muzeu sătesc.
În anul 1979 colecţia de etnografie şi artă populară ca şi colecţia de sculpturi în lemn şi os (sculpturi realizate de Nica Nicolae) au fost expuse publicului. În anul 1994 se face donaţia acestor obiecte către Muzeul Judeţean Olt.
A fost fondatorul Fundaţiei Culturale „Nicolae M. Nica”, prin intermediul căreia a fost preocupat de înfiinţarea unei biblioteci şcolare şi inițierea unor cursuri de arte şi meserii pentru tineri (sculptură în lemn, ţesut-cusut), în comuna Făgeţelu, judeţul Olt. În anul 2006 a fost declarat „Cetățean de Onoare” al județului Olt.
Volumul monografic dedicat sculptorului popular în lemn și os NICOLAE M. NICA „Dacul liber din Chilia”, cu subtitlul ”Viață cu intarsii de amintiri”, care va fi lansat este rodul efortului comun al prof. ION C. Hiru din Domnești, cel care a conceput structura lucrării, și al NUȘEI CANTEMIR, fiica cea mare a artistului.
Vă invităm cu drag să ne treceţi pragul pentru a ne bucura împreună de forța creatoare a artistului, de originalitatea, unicitatea și frumusețea exponatelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.