Cine nu învață din greșelile istoriei riscă să le repete. Cel care scrie rândurile de față nu are drept de autor. A spus-o altul, iar învățătura ar trebui să fie colectivă, pentru cei ajunși, vremelnic, să decidă la comanda unor comunități sociale, profesionale sau de orice fel ar fi acestea. Orice schimbare de putere aduce cu sine frustrări transformate în răzbunări meschine, în schimbarea ordinii de drept și/sau de fapt…
La Olt, pornind de la o speță, în contextul rândurilor de mai sus, rândurile ce urmează sunt un semnal de alarmă la ceea ce într-o societate normală nu ar trebui să se întâmple. La dispozitivul de comandă din Inspectoratul Școlar Județean Olt a fost chemată, deși sursa a evitat un răspuns concret pe această temă, profesorul Mariana Matei, astăzi director adjunct al Liceului Tehnologic „P.S. Aurelian” din Slatina. Să explice de ce este implicată politic și să dea socoteală mărimilor vremii, culmea, puse, la rândul lor, politic (sic!)
Mariana Matei este un profesor activ, printre altele membru în Consiliul Consultativ, în cadrul Compartimentului de Management Instituțional al ISJ Olt. Este și responsabil cu cercul pedagogic al directorilor de zonă, pe undeva prin partea de sud a județului. Iar aici, să se aplece spre piatră cel care spune că politica de un anume fel a fost făcută și pusă în locul interesului școlar de cea în cauză.
Pe Mariana Matei s-o acuzăm împreună de lucruri pe care consideră că nu trebuie să le vorbească. Dacă astăzi, la „P.S. Aurelian” vorbim despre o reabilitare a Corpului B, de modernizarea cantinei, despre realizarea hidroizolației la căminul internat, cât și despre înființarea unei săli de conferințe cu 100 de locuri, trebuie s-o pedepsim dacă scara valorilor noii lumi cere asta! Cum aceeași măsură, a justei judecăți, trebuie aplicată și dacă analizăm eforturile făcute pentru ca Primăria Slatina să obțină finanțare externă pentru consolidarea și reabilitarea corpului principal de clădire al acestei școli.
Pedeapsa trebuie aplicată și pentru că este un om de echipă în cadrul școlii, iar aici, cei de acolo nu pot să spună decât ceea ce văd.
Da, pentru că e membru al unui alt partid politic, decât orchestra de la pupitru, avem o problemă. Dar dacă o mai judecăm și pe asta din perspectiva constituției care-ți dă dreptul în a alege ce faci cu opțiunea ta, atunci, caz închis! Iar dacă, căutând o funcție politică pentru a o duce într-o zonă de incompatibilitate și conflict de interese, nici asta nu stă în picioare.
Aleasă președinte la OFSD Slatina, pe 28 februarie 2019, Mariana Matei a demisionat pe 1 martie 2019. O demisie corectă, pentru a nu produce ceea ce caută alții: speculații. Sau, căutând, le pot vedea, așa cum este public, pe site-ul Consiliului județean Olt, la rubrica declarații de interese, în dreptul Marianei Matei. Pot căuta doar cei care vor să judece corect în ceea ce nu ar trebui să fie doar un slogan, în România normală.
Până atunci, cei care caută vinovății, să se privească mai atent pe sine, la raportul lor direct de cauzalitate cu apartenența la structurile unui partid politic ajuns astăzi la putere. Acolo unde activitatea lor e transparentă, în văzul lumii și pe rețelele de socializare.
Altfel, închidem cum am început: cei care repetă greșelile istoriei și nu vor să învețe din ele, fac primii pași siguri spre dictatură. Să auzim de bine?