Acasă Actualitate Cronică parlamentară de Olt

Cronică parlamentară de Olt

76

Siminica Mirea propune: 17 noiembrie „Ziua naţională a copilului prematur din România”
Siminica Mirea se numără printre parlamentarii care doresc ca ziua de 17 noiembrie să devină „Ziua naţională a copilului prematur din România”. În săptămâna care include data de 17 noiembrie, Ministerul Sănătăţii ar urma să prezinte în faţa comisiilor de sănătate reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, un raport privind situaţia copiilor prematuri din România, precum şi progresele înregistrate în acest domeniu.
„Mortalitatea infantilă şi-a menţinut tendinţa descendentă până la minima de 9,0 decese născuţi-vii în 2012. Riscul de deces este mai mare în mediul rural decât în mediul urban şi diferă între judeţe (valori maxime în Tulcea-15,2 şi Mehedinţi-16,1). Decesele infantile intervin preponderent în prima lună de viaţă (57%). O bună parte din decese sub 1 an survin la domiciliu, iar majoritatea copiilor decedează fără asistenţă medicală pentru boala cauzatoare de deces. Cauzele de deces infantil cele mai frecvente sunt condiţiile perinatale (34%), urmate de boli respiratorii (29%) şi patologiile congenitale (cca. 25%). Ponderea de circa 9% a naşterilor premature/greutate mică la naştere este mult peste media europeană (6,5%). De altfel, greutatea medie la naştere este cu circa 200 gr. mai mică decat în ţările Europei de Vest. Ratele mortalităţii infantile şi materne reflectă în mare măsura calitatea suboptimală a serviciilor.
Propunerea legislativă îşi asumă ca obiectiv să atragă atenţia asupra importanţei existenţei unei activităţi concertate a factorilor de decizie din statul român în domeniul copiilor prematuri.
Totodată, în subsidiar, iniţiativa legislativă doreşte creionarea unui cadru legislativ prin care Ministerul Sănătăţii să poată informa anual Parlamentul despre situaţia copiilor prematuri, precum şi progresele înregistrate în domeniu. Prezenta propunere legislativă nu implică impact bugetar din partea statului”, se arată în expunerea de motive.

Dan Ciocan, co-semnatar al unui proiect legislativ important. Iniţiativa se află la comisie
Camera Deputaţilor este cameră decizională în cazul proiectului de lege privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Băncii de Dezvoltare a României-S.A. Acum, proiectul se află la Comisia pentru politică economică, reformă şi privatizare din cadrul Camerei deputaţilor.
„Acest proiect de înfiinţare a Băncii de Dezvoltare a României (BDR) prevede că instituţia este o entitate juridică autonomă şi independentă capabilă să încheie orice tip de contracte în scopul îndeplinirii atribuţiilor sale, poate participa la achiziţii publice şi poate deţine sau înstrăina orice bunuri în acord cu obiectul său de activitate. Banca îşi propune să sprijine domeniul antreprenoriatului şi dezvoltarea socio-economică a României prin promovarea investiţiilor şi asigurarea finanţării, derularea de servicii financiare şi de consultanţă, şi prin emiterea de titluri de valoare şi strângerea de fonduri sau de capital în scopul susţinerii acestor servicii. Instituţia va da o mai mare atenţie IMM-urilor, prin acordarea unor Ajutoare de Stat. O atenţie deosebită va fi acordată şi proiectelor naţionale de infrastructură.”, se artă în expunerea de motive a proiectului de lege semnat şi de deputatul Dan Ciocan.

Marius Iancu – puncte de vedere asupra unor teme actuale

Deputatul îşi arată susţinerea faţă de proiectul de lege privind vaccinarea obligatorie la copii
Proiectul ar putea deveni lege la sfârşitul lunii februarie a.c. Părinţii vor fi amendaţi cu suma 10.000 de lei dacă refuză să participe la acţiuni de informare cu privire la beneficiile imunizării.
„Dacă în anul 2000, procentul de vaccinare, în România, era de 99%, în ultimii ani, acoperirea vaccinală a scăzut la 60%. De aceea, noi, parlamentarii PSD avem obligaţia să susţinem şi să adoptăm Proiectul de Lege privind Vaccinarea Obligatorie.
România trebuie să fie un stat responsabil, cu părinţi informaţi şi copii vaccinaţi.
Primul pas este să asigurăm cadrul legislativ pentru ca părinţii să poată participa la acţiuni de informare, iar copiii să beneficieze de cât mai multe programe de vaccinare.
Un copil vaccinat împotriva epidemiilor este un copil protejat, la fel ca şi comunitatea din care face parte. PSD va vota acest proiect de lege, pentru că pentru noi, sănătatea românilor este prioritară. În timpul Guvernării PSD a fost redeschis şi retehnologizat Institutul Cantacuzino şi s-au alocat fonduri pentru reluarea producţiei de vaccin antigripal. Guvernul PNL are obligaţia să continue finanţarea, aşa cum are obligaţia să demareze o amplă campanie de informare despre vaccinare şi să achiziţioneze stocurile de vaccin necesare, după ce PSD va adopta Legea vaccinarii obligatorii care va putea intra în vigoare din luna martie.”, scrie deputatul pe pagina sa de socializare despre acest subiect, care cere o dezbatere publică serioasă.

Fără pensionari speciali în România!
„Am votat Proiectul de Lege pentru eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari, preşedinţi de consilii judeţene, primari, judecători şi procurori, personal auxiliar al instanţelor şi parchetelor, judecători CCR, membrii ai Curţii de Conturi, avocatul poporului, foşti preşedinţi ai României, pentru corpul diplomatic şi consular şi piloţi. Noi am promis că vom elimina inechităţile sociale şi ne-am onorat promisiunile.
Guvernul PNL putea să rezolve această problemă, dar nu a avut curajul să deranjeze aceste categorii privilegiate. Îi ameninţă pe medici, profesori, jandarmi, poliţişti, pompieri, funcţionari publici, IT-isti cu taieri de salarii sau impozite mai mari, refuză să mărească pensiile şi să dubleze alocaţiile copiilor, dar nu vorbeşte de aceste privilegii pe care guvernările liberale le-au aprobat şi parlamentarii liberali au iniţiat legi care să le susţină“, spune deputatul.
Cu toţii merităm pensii mai mari, dar nu sunt normale aceste diferenţe.
De aceea, dacă CCR va avea obiecţii pe acesta lege, vom iniţia un proiect pentru supraimpozitarea pensiilor speciale. Anii de muncă trebuie răsplătiţi cu venituri decente şi de aceea PSD a votat Legea Pensiilor. În România nu vor mai exista «pensionari speciali», ci numai pensionari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.