Acasă Interviu ”Din partea Executivului de astăzi aștept maturitate, înțelepciune și multă înțelegere pentru...

”Din partea Executivului de astăzi aștept maturitate, înțelepciune și multă înțelegere pentru viețile oamenilor!„

240

INTERVIU cu senatorul de Olt, SIMINICA MIREA

               Este, de departe, unul dintre cei mai activi parlamentari pe care îi are județul Olt în actuala stagiune. Proiectele domniei-sale au devenit legi sau au generat reacții prompte din partea instituțiilor publice, cu efect în interesul cetățeanului. Să ne amintim, selectând o parte dintre ele: prezența separatoarelor de sens în zona curbelor periculoase, pe traseul Slatina-Craiova, proiect dezvoltat și în alte părți ale țării, vine urmare a demersurilor făcute de Siminica Mirea la decidenții de la Transporturi….
Mai departe, avem inițiative legislative privind predarea cursurilor de prim-ajutor în școală, proiect însușit de Raed Arafat. Regăsim și inițiativa privind extinderea mandatului aleșilor locali la cinci ani, care merge cu viteză înainte, în proceduri parlamentare. Recent, UDMR a readus susținerea pe seama acestei inițiative. Și, lista e lungă… Ea arată interesul pentru cauza publică, din partea senatorului de Olt, Siminica Mirea.
În cele ce urmează, un interviu despre frământările societății contemporane de astăzi, luat direct de la sursă, de la senatorul Siminica Mirea…
– Alegerea primarilor din două tururi de scrutin. Care este poziția dumneavoastră?
– O temă pe care s-au născut foarte multe controverse. Un proiect care, privit din ambele sensuri, pare legitim în abordare. Nu am să devin avocatul niciuneia dintre părți. România a funcționat democratic, și cu primari aleși în două tururi, dar și dintr-un singur tur. Vă pot spune ce consider esențial aici. Nu se schimbă regulile jocului într-o perioadă atât de scurtă rămasă până la alegerile locale. De aici încolo, orice construcție pentru o cauză sau alta, o văd pe plan secund.
– Avem o guvernare ce spune că „nu sunt bani!” Ce-i de făcut?
– Avem un buget impus prin asumare. Avem legi în vigoare ce trebuie respectate! Majorarea alocațiilor, a pensiilor, corelarea salariilor din sectorul public, sunt obligații și nu aspecte facultative, cum le vede actuala putere. Legea nu se discută, se aplică, iar cei care nu vor să țină seama de ea, sunt direct răspunzători. Dar, mult mai vinovați în fața românilor vizați, oameni care au dreptul să trăiască mai bine. Trebuie găsite soluții! O putere politică, asta trebuie să facă în primul rând, înainte de a găsi scuze. Sunt bani! România are resurse și depinde doar de modul în care sunt administrate…
– O moțiune de cenzură care se pregătește să intre în procedură parlamentară. Ce șanse dați?
– Nu dau șanse în sensul întrebării dumneavoastră. Îmi exercit votul, în consecință. Despre moțiune, în sine, vă pot spune că este un exercițiu democratic, un instrument de măsură al încrederii de care se bucură guvernul în parlament. Dacă trece înseamnă că nu mai există această încredere, iar dacă nu trece, mergem mai departe în actuala formulă. PSD singur în opoziție, restul partidelor la putere!
– Alegerile anticipate. Cum le vede senatorul Siminica Mirea?
– Ca o provocare în dinamica atragerii electoratului, pentru unii sună bine. Ca procedură parlamentară sunt imposibil de realizat în actualul context de repartiție a forțelor parlamentare. Nu văd rostul lor, în condițiile în care, dacă ar avea loc în iunie, nu ar devansa decât cu patru luni alegerile la termen. Mai multă energie merită consumată de societatea politică românească pentru proiectele mari abandonate, pentru configurarea unei Românii unitare pentru toți românii.
– Ce înseamnă proiecte abandonate?
– Le vedem cu toții. Se lucrează doar parțial pe marile proiecte de infrastructură, promise și asumate de cei de la putere. Comarnic-Brașov e la faza de „să vedem ce facem”. Dinspre Târgu Mureș spre Moldova, nimic concret. Autostrada Moldovei, cea care a provocat atâta emoție publică, este un proiect căruia nu i se conturează nici măcar studiul de fezabilitate. Pentru memoria oltenilor, cei care văd și privesc cu drag șantierul Drumului Expres Craiova-Slatina, le spun că acest șantier este rezultatul politicilor publice făcute ani de-a rândul. Iar dacă lucrările au început de câteva luni, este doar o coincidență cu cine se află la putere. Rămâne de văzut, pe speța de față, cum va fi asigurată permanența surselor de finanțare!
– Este informația ultimelor ore. Săptămâna a început cu un proiect de reformare a sistemului de sănătate publică.
– Avem, da, în sensul întrebării dumneavoastră, o repede anunțată reformă în domeniul sanitar. Se dorește translatarea finanțării de la stat la privat. Practic, în spatele unei inițiative de deschidere a accesului la sistemul sanitar, în general, avem o decapitalizare a sistemului public. Sistem care, cu toate defectele sale, este accesibil pentru toți românii. Să ajungem în situația de a selecta în funcție de aportul financiar cine are dreptul la viață și cine trebuie să moară, nu este în regulă, fie că ești de stânga, fie că simpatizezi dreapta. Nu avem o evaluare a impactului pe această măsură, iar dacă dai drumul la așa ceva fără un studiu, atunci consecințele vor fi tragice.
– Vaccinarea obligatorie! Nu este un atac la dreptul fundamental de a decide asupra propriei vieți?
– Sunt țări în care vaccinarea se face în pondere maximă, de sută la sută, fără ca ea să fie obligatorie prin lege. Sunt, însă, și alte țări în care obligativitatea vaccinării este consfințită legal, rezultatele se văd și nimeni nu este împotrivă. Mai sunt și țări cu incidență redusă a vaccinării, unde numărul cazurilor de îmbolnăviri și decese este alarmant de mare. Vă răspund și eu tot cu o întrebare: Încotro vreți să mergem? Vedem ce se întâmplă în China, iar fără a fi de specialitate vă spun că imunizarea prin vaccinare este cea mai eficientă și ieftină metodă de prevenire și combatere a unei epidemii. Orice copil are dreptul la viață, iar detaliile legate de libertatea de a decide nu rezonează cu interpretări în sens larg, opțional, pe tema vaccinării.
– Actualul guvern se împrumută și spune că și predecesorul a făcut același lucru…
– Înainte de a ajunge la putere, grupul de decizie care formează structura decidentă guvernamentală nu a vorbit nimic despre creditarea întreținerii curente a funcționării statului. Nu e deloc în regulă să obținem împrumuturi în numele unei relative stabilități interne și pentru a menține un trend electoral vizavi de intenția de vot. Vă dau niște cifre: guvernul s-a împrumutat 40 de miliarde lei, echivalentul a 8,5 miliarde de euro, în trei luni de guvernare. Vi se par liniștitoare cifrele, în condițiile anulării marilor proiecte de infrastructură și la nivelul mediului rural? Aici este problema societății noastre, de unde trebuie să ne întrebăm ce-i de făcut?
– Ce așteptări are senatorul Mirea de la executivul de astăzi?
– Să aibă puterea să continue lucrurile bune! Să nu dea de o parte proiectele începute înainte de schimbarea puterii. Amintiți-vă că urmare a unei inițiative făcute în urmă cu doi ani, după o serie de întrebări și interpelări adresate ministrului Transporturilor de la acea vreme, ministerul de resort stabilise să amplaseze un număr de 478 de bariere la intersecțiile rutiere cu calea ferată. Se bugetase și sursa financiară. Cred că se organizaseră și procedurile de selectare, de achiziție. Nu trebuie pus „Stop!” atunci când e vorba de viețile oamenilor. Nu contează dacă ești pesedist sau liberal, sau simpatizant al altui curent politic, atunci când te poți interpune în calea unei tragedii! Din partea executivului de astăzi aștept maturitate, înțelepciune și multă înțelegere pentru viețile oamenilor!
– Un lucru bun cer de la dumneavoastră față de evoluția societății românești în ultimele luni…
– E o provocare tema ridicată. Un răspuns sincer veți primi și aici de la mine. Văd în societatea românească o repulsie față de minciuna servită din zona decidenților politici care au puterea. Oamenii nu mai au răbdare și vor. Sunt îndreptățiți să ceară și să primească adevărul. Iar când o guvernare te minte, deja sunt relații incompatibile. Deci, îi invit pe români să fie atenți la ceea ce se întâmplă cu ce li s-a promis și ce se întâmplă în fapt! Fiecare să judece măsura faptelor celor pe care îi plătesc să guverneze în bună practică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.