Acasă Administrație «Echipa Tudor Udrescu – Nicușor Rada înseamnă „prezent și viitor”!»

«Echipa Tudor Udrescu – Nicușor Rada înseamnă „prezent și viitor”!»

1062

INTERVIU cu viceprimarul orașului Piatra-Olt, NICUȘOR RADA

          Primăria Piatra-Olt, condusă de Tudor Udrescu – primar, și Nicușor Rada – viceprimar, poate edita, cu succes garantat, un manual de utilizare a administrației publice locale, în interesul comunității…
Oraș important pe harta României feroviare, Piatra-Olt a evitat să trăiască din amintirile unor vremuri când răspântia celor patru puncte cardinale trimitea în zări trenurile venite din toate părțile. Și-a continuat administrativ un destin de sine stătător, devenind, în ultimii ani unul dintre cele mai cochete orașe din județ.

Astăzi, la început de an, pornind de la declarația publică a primarului Tudor Udrescu, cel care spune că nu va mai candida pentru un nou mandat de primar, am mers pe fir și am înțeles, direct de la sursă, esența substantivului „continuitate”. Printr-un interviu obținut de la viceprimarul de astăzi al localității, Nicușor Rada, primarul de mâine al orașului Piatra-Olt.
Despre infrastructură, despre proiectele edilitare în curs, despre continua schimbare la față a orașului Piatra-Olt, un interviu bun de citit! Chiar și de fluturii politici de pe orbita opoziției locale din oraș, cei aflați la faza crizei de proiecte…
– 2019, un an al transformărilor în Orașul Piatră Olt. Care sunt principalele obiective de investiție?
– La Piatra-Olt, în anul 2019, într-adevăr s-a lucrat intens. Ca obiective pot aminti: asfaltarea drumurilor și străzilor prin programul PNDL, în valoare de 2 milioane de euro; Modernizarea drumurilor de exploatare, prin programul PNDR în valoare de 1 milion de euro; Reabilitarea și modernizarea Grădiniței din Piatra Sat prin G.A.L „Plaiurile Oltului”, în valoare de 60.000 euro; Iluminat public, ca investiții secundare, constând în montarea de lămpi pe led cu consum redus de energie și eficacitate sporită; Montare sistem supraveghere video – 19 camere performante de 5 MP, în puncte importante, care au ajutat la scăderea infracționalității în orașul Piatra-Olt; Cadastrul sistematic gratuit pentru cca 1/3 din terenurile agricole pentru care au fost întocmite Cărți Funciare proprietarilor.
– 2020, un an al așteptărilor. Ce își propune echipa executivă de la Primăria orașului Piatra-Olt?
– Mai bine spus… un an al continuității. Ne-am propus să finalizăm proiectele demarate în anii anteriori și anume: Cultural „Culture Green” – prin proiectul de cooperare transfrontalieră ROBG-Interreg, în valoare de 1,5 milioane euro, din care, 800.000 finanțare pentru orașul Piatra-Olt. În cadrul acestui proiect se are în vedere modernizarea vechii Școli Generale din Piatra-Olt, construită la începutul secolului al XX-lea, care se va transformă într-un centru cultural multifuncțional unde se vor desfășura activități culturale, muzeu, bibliotecă, sală de spectacole, proiecții video, activități ale unor ONG-uri. Tot în cadrul acestui centru își va desfășura activitatea și Ansamblul Folcloric „ACIDAVA”, înființat în anul 2019 de către Consiliul Local Piatra-Olt.
– Mai departe, domnule viceprimar?
– O altă investiție aflată în curs de realizare este „Reabilitarea, modernizarea și extinderea Casei de Cultură” din Piatra Sat, cu o valoare de cca 600.000 euro, care va consta în reabilitarea exterioară a clădirii, modernizarea interiorului, extinderea cu facilități conform legislației în vigoare. Reluarea procedurii în vederea continuării reabilitării și modernizării Școlii Generale din Bistrița Nouă cu valoare de cca 200.000 de euro. Sperăm în aprobarea proiectului finanțat prin Programul Operativ Regional – AXA 13, cu o valoare de 3,5 milioane euro, prin care se are în vedere modernizarea străzilor „Pietrei”, „Victoriei” ( DJ 677) și a străzii „Depozitelor”, precum și modernizarea Școlii Gimnaziale Piatra Sat, fosta Școală Criva și fosta grădiniță Criva. Tot în acest proiect aflat în faza de precontractare la A.D.R.S.V. Oltenia mai sunt prevăzute construcția unor terenuri de sport și locuri de joacă în Piatra Sat și Criva. La acest capitol, aș vrea să dau o veste bună locuitorilor orașului Piatra-Olt, respectiv să le comunic faptul că pentru orașul nostru a fost alocată suma de 6 milioane euro de către Compania de Apă Olt, în vederea „Extinderii Canalizării” în localitățile Piatra Sat, Criva, cartierul Bulgari și Bistrița Nouă. Trebuie amintit și faptul că în anul 2019, luna septembrie a fost depus în cadrul Fondului de Dezvoltare și Investiții, proiectul privind „Introducerea rețelei de gaze naturale” în orașul Piatra-Olt, pentru care există aviz eliberat de Trans Gaz S.A. și pe care sperăm că actuala Guvernare a PNL îl va aproba. Acestea sunt proiectele mari, pe care dorim să le finalizăm. Pe lângă toate acestea, eu personal, doresc continuarea modernizării rețelei de iluminat public, terminarea lucrărilor la parcul de lângă Primăria orașului Piatra-Olt, reparații și lucrări de înfrumusețare a blocurilor ANL, precum și a spațiilor aferente și reabilitarea tuturor spațiilor verzi din oraș.
– Proiectul Drumului Expres Craiova-Pitești prinde contur în zona orașului dumneavoastră. Care sunt implicațiile pentru comunitate?
– Da, bine spus. Chiar se vede cu ochiul liber. Eu cred că implicațiile vor fi pozitive, pentru orașul Piatra-Olt, dar și noi trebuie să acționăm în acest sens. Mă refer la zona nodului rutier care va fi undeva în imediată apropiere a Drumului European unde se poate crea o platformă economică cu facilități specifice activității de transport rutier, de marfă și persoane, din care agenții economici și autoritățile administrației publice să poată crea plus-valoare.
– Pregătiți Bugetul anului 2020. Ce indicatori sunt în atenția primăriei pentru a crește calitatea vieții locuitorilor orașului Piatra-Olt?
– Mare parte din răspunsul acestei întrebări este detaliat mai sus, dar, ca și indicatori avem în vedere: Cheltuieli de funcționare; Asigurarea cofinanțări proiectelor; Sume pentru salubrizare; Cheltuieli pentru administrarea domeniului public; Sume alocate pentru bursele elevilor; Susținerea Ansamblului Folcloric „ACIDAVA”.
– Sunt speculații în spațial public. Vrem un răspuns: ce înseamnă, astăzi, echipa Tudor Udrescu – Nicușor Radă?
– Echipa Tudor Udrescu – Nicușor Rada înseamnă „prezent și viitor”!
– Care vă sunt așteptările de la guvernarea liberală pentru bunăstarea orașului Piatra-Olt?
– Am câteva așteptări de la guvernarea PNL, pentru binele cetățenilor orașului Piatra-Olt: Alocare bugetară corespunzătoare și susținerea proiectului privind „Modernizarea, reabilitarea și extinderea Casei de Cultură Piatra Sat”. Aș mai dori susținerea finanțării pentru Drumul Express Craiova-Pitești. De asemenea, să se pună în practică majorarea alocațiilor pentru copii și creșterea punctului de pensie.
– Fondurile europene sunt privite de mulți că singura salvare a investițiilor locale. Cum se acționează în acest sens, la Piatra-Olt?
– Este adevărat. Și noi, la Piatra-Olt am accesat programe cu finanțare europeană, pe care le-am detaliat la întrebările precedente. Pot spune că am implementat și avem în curs de implementare proiecte în valoare de aproximativ 2 milioane de euro. De asemenea suntem în faza de pre-contractare, cu mari speranțe de reușită, pentru proiectul finanțat prin P.O.R. AXA 13 în valoare de 3,5 milioane euro.
– Salubrizarea localității. În ce punct se regăsesc eforturile dumneavoastră și conștiința civică a locuitorilor?
– Referitor la acest aspect pot spune că împreună cu domnul primar Tudor Udrescu și Consiliul Local am asigurat în fiecare an și, implicit, vom asigura în continuare fonduri pentru colectarea gunoiului menajer. Tot din surse bugetare am realizat o platformă pentru colectarea gunoiului de grajd. Am salubrizat permanent intrările și ieșirile din oraș și alte zone în care se depozitează necontrolat resturi menajere. În urma discuțiilor cu cetățenii, am demarat colectarea selectivă a resturilor menajere, aceștia înțelegând necesitatea și, prin prisma faptului că, o selectare de gunoi duce la costuri mai mici.
– Pe zonele social media, adversarii politici ai echipei de la Piatra-Olt produc mult zgomot și prea puțină plus-valoare în proiecte pentru Piatra-Olt. Ce-i de spus?
– Având în vedere că în prezent PNL guvernează – sunt la putere – consider că și reprezentanții lor din Piatra-Olt ar trebui să-și schimbe optica, să nu se mai plângă mereu, să voteze Proiectele de Hotărâre necesare cetățenilor și să înceteze cu negativismul și cu „Nu e bine ce face PSD!” și în final, să ne prezinte ideile și proiectele lor mărețe.
– Piatra-Olt își transferă valoarea economică din zona depoului de altădată la compania Prolyte. Ce le oferiți investitorilor care vin în oraș?
– Cu privire la situația economică, trebuie menționat că venirea Prolyte în orașul Piatra-Olt a însemnat echilibrarea economică după scăderea activității Depoului CFR Piatra-Olt. Investitorilor care au venit și doresc desfășurarea de activități economice în Piatra-Olt, le punem la dispoziție spații de lucru, facilități rutiere și acces la utilități.

– Politic, 2020 se anunță un an complicat. Alegeri anticipate. Două tururi la primari. Cum vedeți dumneavoastră aceste teme ale actualei puteri?
– Pot să rad? Fumigene!!! Nici ei nu cred în ele. Vor doar să abată atenția opiniei publice de la realele probleme ale oamenilor cum ar fi: blocarea creșterii alocațiilor, creșterea vârstei de pensionare, blocarea posturilor în instituții, disponibilizarea unor categorii de funcționari, creșterea cursului euro, creșterea ROBOR (rate mai mari).
– Ce mesaj transmiteți locuitorilor orașului Piatra-Olt, acum, la început de nou an?
– La început de an, doresc multă sănătate tuturor locuitorilor orașului Piatra-Olt și să aibă înțelepciunea de a face alegeri care să le aducă bunăstare, liniște și certitudinea unui trai mai bun, împreună!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.