Acasă Actualitate CINE SABOTEAZĂ UNIUNEA EUROPEANĂ?

CINE SABOTEAZĂ UNIUNEA EUROPEANĂ?

103
         Am călătorit, frecvent, în GERMANIA și înainte de 1989 și după, ajungând în aproape toate localitățile importante de acolo. Am depus efort pentru a cunoaște nu doar aspectele legate de TURISM, ci și cele cu caracter istoric, inclusiv a înțelege „interpretarea” germană asupra TRECUTULUI MARE RĂZBOI și evoluției GERMANIEI după acesta.
Cele mai semnificative mi s-au părut opiniile exprimate în DRESDA – un adevărat muzeu în „aer liber” al „ruinelor războiului” și în NURNBERG – gazda ISTORICULUI PROCES.
Am înțeles că „generația” în vârstă consideră că războiul împotriva lui HITLER și aliaților lui a fost câștigat în special de U.R.S.S cu imense sacrificii umane. Pe de altă parte, în accepțiunea lor, S.U.A și MAREA BRITANIE au câștigat aproape în întregime PACEA, chiar dacă U.R.S.S și-a „adjudecat” EUROPA DE EST.
De la REALITATEA IMPUSĂ ATUNCI de învingători a decurs SOARTA, nu doar a GERMANIEI, ci a întregii EUROPE, în principal a U.E. S.U.A au început „CONSTRUCȚIA” EUROPEI de VEST, de fapt a prelua CONTROLUL asupra EI, prin RENUMITUL PLAN MARSHALL.
Ca urmare, după înființarea N.A.T.O, sub tutela S.U.A, la 4 aprilie 1949 s-a creat COMUNITATEA ECONOMICĂ EUROPEANĂ a CĂRBUNELUI și OȚELULUI (CECO) în 1951, intrând în vigoare prin tratatul celor 6 din 1952 ca o DUBLURĂ ECONOMICĂ a NATO. Scopul „subteran” al NATO „i-a scăpat” primului său secretar general, lordul HASTINGS: „să-i țină pe ruși în afară, pe americani înăuntru și pe germani sub tutelă”, mai ales că statele CECO au fost mai întâi membre NATO.
În „BIROUL OVAL”, EUROPA de VEST a anilor 50 era privită ca un fel de IMPERIU ROMAN DE RĂSĂRIT, sub controlul IMPERIULUI ROMAN DE APUS – adică S.U.A – căci GERMANIA de VEST, de acum cu capitala BONN, se afla sub total control american.
Stăpână, S.U.A au trecut la „ACȚIUNE” și prin O.N.U, NATO, GATT, prin DOLARI, BANCA MONDIALĂ, F.M.I. etc, și-au subordonat ușor toată EUROPA OCCIDENTALĂ în a doua jumătate a secolului trecut.
După reunificarea GERMANIEI, susținută de ruși, dar nu și de englezi și francezi, situația avea să se schimbe. GERMANIA, care ajunsese un GIGANT ECONOMIC, și-a ascuțit treptat-treptat ambițiile și influențele politice și folosind UNIUNEA EUROPEANĂ ca un „mecanism” nou, s-a debarasat încet, încet, dar sigur, de tutela S.U.A, încât U.E. apare azi ca un SFÂNT IMPERIU ROMAN de NEAM GERMANIC.
După 7 februarie 1992, prin TRATATUL DE LA MAASTRICHT, prin care se fonda, de fapt, U.E, acest ORGANISM s-a dezvoltat în etape, prin aderarea a noi state, ajungând azi la 27-28, numai că disensiunile n-au întârziat să apară.
Între 2004-2006 s-a ratat punerea în operă a unei „solide” CONSTITUȚII EUROPENE, deși în cele din urmă a fost acceptată, ca urmare a votului la limită, mai mult formal, în 2007, prin TRATATUL DE LA LISABONA.
Dar, chiar de atunci a început deriva antidemocratică a U.E., căci în 2008, ca urmare a marii crize financiare, moneda EURO era contestată din toate părțile. Nu exista încă un buget european comun, un ministru de finanțe, o fiscalitate comună, dar moneda EURO aducea beneficii doar GERMANIEI și OLANDEI.
Așa se face că GERMANIA a ajuns să conducă CONSTRUCȚIA EUROPEANĂ și să beneficieze de toate avantajele, și tocmai de aceea, în unele țări – ITALIA, FRANȚA, AUSTRIA, OLANDA, POLONIA, UNGARIA, se întăresc partidele populist-naționaliste, ce „incomodează” serios PROEUROPENISMUL. Acestora li s-a adăugat și mai și BREXITUL.
Din aceste considerente, în ultimul timp, AMERICA lui TRUMP, socotind că acesta e momentul, încurajează și susține pe EUROSCEPTICI, invocând „perfid” SUVERANITĂȚILE, ba mai mult, prin diferite „găselnițe” amenință cu abandonarea NATO, speriind și mai mult pe „aliații” care „nu ascultă”, dar nu și TURCIA a cărei politică are deseori accente anti S.U.A și anti U.E.
Iată de ce UNII MARI EUROPENI apreciază că o asemenea „politică” este de fapt INTENȚIA S.U.A de a-și impune, în stil modern, controlul asupra EUROPEI și în mod special a UNIUNII EUROPENE.
În acest context, S.U.A profită și de BREXIT, căci se apreciază că fără MAREA BRITANIE, motorul franco-german ar putea fi „gripat”. Totodată, atitudinea tot mai dură a lui TRUMP în a sabota UNIUNEA EUROPEANĂ este accelerată și de faptul că mulți din U.E., ba chiar ȘEFII, s-au apropiat de RUSIA, atât economic, politic și militar, și cine știe ce poate „aduce” CHINA cu influența sa în creștere.
În esență, de fapt, TRUMP socotește că GERMANIA, „ascunzându-se” în interiorul U.E. sau mai bine-zis înlăuntrul nucleului dur franco-german, se percepe și vrea să fie percepută ca o mare putere hegemonică, care „mâine”… ceea ce nu este pe placul S.U.A, care nu renunță la pretenția de a avea statutul de CEA MAI MARE PUTERE A LUMII.

Profesor,
ION PĂTRAȘCU
Slatina – Olt

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.