Acasă Editorial Alegeri prezidențiale 2019. Văzute de Alin Dorobanțu…

Alegeri prezidențiale 2019. Văzute de Alin Dorobanțu…

487
A doua oară, fără miză, alegeri prezidențiale în România. Prima oară, în 2000, când Corneliu Vadim Tudor pierdea în fața lui Ion Iliescu. Ce ironie: câștigătorul de atunci reprezintă partidul învins acum. Învinsul de atunci, un om erudit, cu o vastă cultură, pe urmele căruia perdanta din 24 noiembrie 2019 nu va putea călca niciodată…
Care este adevărata dimensiune a tragediei partidului de stânga, care pierde alegerile? În fotografia de ora 21:00, apar traseiștii politici: Lia Olguța Vasilescu, Codrin Ștefănescu, extremiști la bază. Oare, unde sunt cei din stânga românească adevărată? Ce făceau ei la ora 21:00?
Dăncilă a pierdut alegerile prezidențiale pe 26 mai 2019, atunci când păpușarul ei a fost încarcerat în vederea executării unei pedepse privative de libertate. Aia a fost ziua norocoasă a lui Klaus Iohannis. Cu un alt candidat de stânga se numărau voturi până spre dimineață…
Victoria nu este a lui Klaus Iohannis, e a României normale, mult mai aproape de țara noastră din fiecare zi, cea care refuză mediocritatea ridicată la rang de președinte de țară.
Orice menținere a Vioricăi Dăncilă, în fruntea PSD, este un mare deserviciu stângii și un imens cadou făcut opoziției. Dar, reformând PSD-ul cu Ciolacu și Fifor, nu se vede linia orizontului. E doar o amăgire. Nici măcar cu Gabriela Firea, cea pe care bucureștenii o asemuiesc cu Elena Ceaușescu, deși Pandele de la Voluntari nu va călca niciodată pe urme lui Nicolae Ceaușescu.
La Slatina, ajutați-i pe unii să priceapă, sau lăsați-i să creadă. Victoria nu este a liberalilor, e împotriva lui Dăncilă și doar atât! Niciodată, la alegerile locale ce vin după cele prezidențiale, nu se renumără voturile președintelui de țară.
Marian Vasile, prim-vicepreședinte PNL Olt, poate fi acuzat de înaltă trădare! Câștigă, din nou, fără să ceară voie de la partid, cel mai bun scor într-o localitate olteană, pentru liberali. Asta, da, dovadă. Luați măsuri!
Viitorul președinte al PSD, cel care va pierde alegerile prezidențiale din anul 2024, trebuie să dea, la intrarea în funcție, un test de cultură generală. Nu se repetă întrebarea cu aria cercului…
Ce ar trebui să știe liberalii? Diaspora nu votează la alegerile locale! Iar, de venit acasă, în iunie 2020, puțini sunt dispuși s-o facă pentru un primar de comună, de oraș sau de municipiu. Nici măcar la parlamentare nu contează prea mult votul lor în ecuația generală.
Se pare că aveau dreptate Stănescu, Oprescu și Moț, în vară, când spuneau că alegerea candidatului este o chestiune ce trebuie făcută pe baza unor studii sociologice. Poate că ar fi fost bune făcute, chiar și de Marius Pieleanu. Dar… n-a fost să fie. Un paradox: sociologul de la Alexandria, la 30 de minute după rezultatul de la Exit-poll, spunea la Antena3 că PSD a câștigat. Nu l-a crezut și nu a râs nimeni. E ca bancul pe care-l fac babele la priveghiul mortului din odaia de la drum…
Mădălin Ady a câștigat ultimele sale alegeri, la prezidențialele, de la Balș. Cu liste suplimentare, cum-necum… Rămâne la locale, să lupte cu imaginea unui edil care bate oameni pe stradă. Oricum, dosarul deschis în acest sens va fi tratat cu indulgență de un procuror liberal, femeie, de la Parchetul Balș.
La bursa pariurilor se joacă primul concediu al lui Klaus Iohannis. Unii spun că deja a început. Va fi o mică întrerupere în decembrie pentru depunerea jurământului. În rest, fără pretenții prea mari. Și fără mulțumiri din partea sa pentru Liviu Dragnea, cel fără de care nu ar fi candidat cu succes pentru un nou mandat la Cotroceni.
Pe Manu, primarul de la Potcoava, l-ar filmat unii când ar fi motivat niște alegători să voteze în România normală. Întrebarea nu e de ce a făcut-o, ci cum a fost surprins?
În clasamentul general al voturilor pro-Dăncilă, organizația PSD Olt este pe locul doi, după cea de la Teleorman. De fapt, aici se cuvine o erată: voturile au fost pro-PSD Olt. Restul sunt detalii pentru acuratețea scorului obținut…
Ce nu se va ști niciodată după aceste alegeri? Cine le-ar fi câștigat, în județul Olt, dacă s-ar fi putut număra separat voturile de pe listele suplimentare? Unii zic de alții, alții zic de ei.
Revenind la ale noastre: Agenția de plasare a forței de muncă își schimbă, oficial, numele. Nu mai e cu PSD, e numai despre PNL. Ați avut vreun bunic liberal sau vreo mătușă dizidentă? Sunați la partid! Vă răspunde Ana și vă pune pe listă! Sunt locuri pentru toată lumea, chiar și pentru unii pesediști dornici să-și revopsească traiectoria profesională.
Marea dilemă pentru Liviu Voiculescu, președintele PNL Olt: cum îl va ține în funcție pe Andrei Iordache, la DSP Olt, fără ca cineva să se prindă că aici e ceva transpartinic, unde idealurile politice iau forma unui jet cu boltă… în boscheți?
N.A.
Fantastic text scris de învățătorul de excepție, Olimpia Medaru, de la Slatina: „Contracandidatul tău are cu 30% mai multe voturi decât tine, și tu spui: «Partidul Social Democrat a reușit să recâștige…» Îl înțeleg pe președintele Klaus Iohannis, ce să vorbești cu «asta»?!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.