Slatina se dezvoltă, iar schimbarea la faţă, etapizată, a municipiului, este parte dintr-un plan asumat, propus şi însuşit de slătineni încă din 2016, atunci când au decis ca responsabilitatea adminsitrativă să fie delegată către primarul Emil Moţ.
Joi, 14 noiembrie 2019, pe Grădişte, la Casa Căsătoriilor, primarul Emil Moţ a adus la cunoştinţa opiniei publice ultimele două contracte, cu fonduri europene, semnate pentru beneficiul comunităţii. Primul, vizează reabilitarea corpului central de la Colegiul Economic „P. S. Aurelian” Slatina, iar al doilea continuarea înnoirii parcului auto destinat transportului public municipal.
Cele două proiecte sunt continuarea altor patru proiecte majore susţinute şi aprobate tot în decursul anului curent în care sunt incluse modernizările iluminatului public, sitemului integrat de plată al serviciului de transport public, staţii de autobuze şi piste pentru biciclete.
În detaliu, reabilitarea de la Colgiul Economic „P.S. Aurelian” are o valoare de 8 milioane de lei, sumă cu o componentă majoritară din fonduri europene.
Sunt reviziuiţi din punct de vedere structural 3.177 metri clădire, unde se intevine termic, electric, sanitar. Termenul estimat de execuţie ar fi 31 octombrie 2021.
Al doilea proiect vizează achiziţia a 10 autobuze ecologice (total electrice) într-un pachet unde se regăsesc 10 staţii de încărcare lentă. Aceste mijloace de transport vor fi prevăzute cu rampe de acces pentru persoane cu mobilitate redusă, vor avea suport de biciclete în partea posterioară, sistem de climatizare, mod de comunicare wi-fi şi vor asigura parte reprezentativă din ceea ce va însemna, şi printr-un alt proiect, execuţia în totalitate a transportului public urban prin maşini exclusiv electric.
Atragerea de fonduri europene este un mod de a degreva bugetul local şi de a susţine dezvoltarea accelerată a municipalităţii prin surse de finanţare alternative, menite să crescă într-un timp scurt gradul de civilizaţie urbană în Slatina.
Peoiectele susţinute cu fonduri europene, amintite aici, au o valaore totală de 76 miliaone de lei, din care 65 de milioane de lei – sume nerabursabile.
Practic, aportul slătinenilor, în ceea ce reprezintă cota de finanţare, este suportabilă şi arată că, acolo unde există oportunităţi de finanţare europeană, se obţin degrevări importante la bugetul local.