Acasă Actualitate Demolaţi monumentul Ecaterinei Teodoroiu!

Demolaţi monumentul Ecaterinei Teodoroiu!

382
       O altă ceremonie banală, cu sentimente plastice şi cu prezenţă obligatorie pe unitate, s-a desfăşurat vineri, 25 octombrie 2019, cu ocazia Zilei Armatei Române, în zona Monumentului Comemorativ „Ecaterina Teodoroiu”, din Slatina. Lume la patru ace, mesaj de la premierul interimar al României, poezii patriotice, texte din tratate de istorie, coroane din flori colorate, friguţ şi vreme înnorată.
Din anul 2017, ceremonia militiară, dedicată Zilei Armatei Române, s-a mutat în perimetrul monumentului eroinei de la Jiu. Starea în care se află soclul este demnă de unul uitat undeva, într-o fundătură de lume, nebăgat în seamă şi mutilat de vreme şi vremuri.
Statuia nu se află nici ea în vreme de jubilat. Timpul a trecut şi peste ea, la fel şi nebăgarea în seamă.
Dintre toţi cei prezenţi, gură-cască, oficiali, militari, oameni de cultură, nimeni nu s-a gândit că acest minunat monument merită să fie băgat în seamă, restaurat şi adus la strălucirea anilor de la început. Primul monument din ţară, dedicat Ecaterinei Teodoroiu, este vitregit de ani buni, ultima restaurare având loc în perioada comunistă.

Un strigăt de durere al monumentului se aude în biroul prefectului judeţului Olt? În biroul directorului Direcţiei Judeţene de Cultură Olt? În cercurile „iluştrilor” oameni de cultură ai Slatinei? În cabinetele parlamentarilor de Olt? Sau chiar în biroul ministrului Culturii? Pe societatea civilă nu vrem să o deranjăm, ea e activată la zile mari…

Nu vă mai prefaceţi că vă pasă, că sunteţi patrioţi!

Dacă nu se aude , dacă nu vă interesează, dacă aveţi alte priorităţi, atunci demolaţi monumentul, decât să-l lăsaţi în agonie.

Monumentul Comemorativ „Ecaterina Teodoroiu” a fost inaugurat la 31 mai 1925, în prezenţa Reginei Maria, care, în anul 1920 a cerut ridicarea unei statui dedicate Eroinei de la Jiu. Statuia a fost realizată de sculptorul Dumitru Măţăoanu, în anul 1923, iar soclul, tot de către acesta, în anul 1925. Numele au fost bătute în soclu de către pietrarul Giovani Bianchi.
În luna mai a anului 1980, monumentul a fost mutat în locaţia actuală.

1 COMENTARIU

  1. Uitați-vă la Caracal. Dezolant. Strigător la cer. Dureros. A fost cazarmă de grad mare. A avut: aviație, tancuri, transport, parașutiști, transmisioniști, etc. Are bază de instrucție viabilă. Are bază americană. La Slatina a fost EXTRAORDINAR de frumos. Am senzația că americanii nici nu au fost. Căpitanul american a fost la Slatina. Șeful român al bazei a fost la Slatina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.