Acasă Actualitate Ora glorioasă a Brexit-ului

Ora glorioasă a Brexit-ului

66

În urmă cu trei ani, cu referendumul din 23 iunie 2016, britanicii au decis cu un procent de aproape 52% și cu participarea 71,8% la ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Acest rezultat măreț a fost, fără îndoială, prima înfrângere majoră și dureroasă pentru Uniunea Europeană, a băncilor și multinaționale, care este sub control german.
Cu toate acestea, ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, care era programată să aibă loc pe 29 martie 2019, dat fiind că exact doi ani înainte fusese activat articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, ceea ce permite statelor membre să părăsească uniunea, în cele din urmă, nu s-a întâmplat din cauza eșecului de a ajunge la un acord cu birocratic stabiliment de la Bruxelles. Și nu s-a ajuns la niciun acord din cauza intransigenței arogante a conclavului de la Bruxelles, care încearcă cu multă aroganță să umilească Marea Britanie și să o folosească astfel ca sperietoare pentru alte țări care doresc să scape de închisoarea germană a Uniunii Europene.
Potrivit declarațiilor noului premier Boris Johnson, Brexit se va produce definitiv la 31 octombrie 2019, fie cu un acord, fie fără un acord. Și asta pentru că un Brexit neregulat este de preferat unui acord prost care va funcționa în mod evident împotriva Marii Britanii și a poporului britanic. În același timp, acest act de ieșire, care va elibera Marea Britanie de cătușele Uniunii Europene, arată, pe de o parte, respectul deplin pentru voința poporului britanic și, pe de altă parte, conflicte cu cei care încearcă în diverse moduri pentru a întârzia sau chiar a anula mândrul Brexit.
Este mai mult decât sigur că Brexit nu va fi sfârșitul lumii pentru Marea Britanie, așa cum nu s-a întâmplat atunci când a ales să rămână în afara zonei euro. Și, după cum spun experți eminenți, economia britanică după o scurtă perioadă problematică va fi semnificativ consolidată din punct de vedere competitiv. Așadar, pentru orice observator și analist perspicace nu există nicio îndoială că, pe termen mediu și lung, Marea Britanie, care va recâștiga pe deplin capacitatea de a continua politica națională în toate domeniile, va prospera în afară planului nedemocratic și extrem de birocratic în care Germania are un rol dominant.
Cu toate acestea, susținătorii rămânerii Marii Britanii în Uniunea Europeană doresc, în esență, ca voința poporului britanic să fie anulată și referendumul, aruncat la coșul de gunoi, al cărui rezultat nu au provocat crize economice imediate, așa cum avertizează. Așa că seamănă în mod constant teroare, asigurând că consecințele Brexit-ului fără un acord vor fi coșmar și haotice, mult mai grave decât chiar bombele lui Adolf Hitler. Vorbesc, așadar, despre evoluții și evenimente care vor pune chiar în pericol unitatea țării, deficite uriașe în alimente, medicamente și combustibil ceea ce îi va determina pe britanici să alerge ca nebuni în supermarketuri, benzinării și farmacii, „blackout” în porturile și aeroporturile țării, distrugerea întreprinderilor britanice, lovituri decisive asupra exporturilor și a sectorului financiar, impact deosebit de negative asupra industriei turismului care va transforma planurile de călătorie milioane de oameni într-un coșmar de întârzieri, anulări și birocrație etc.
Însă, toate acestea, în mod logic, nu se vor întâmpla, deoarece cred că guvernul responsabil al lui Boris Johnson pentru viitorul economiei britanice și al poporului britanic, va lua măsurile adecvate cu o acțiune prudentă și decisivă, întocmind un plan de ieșire bine coordonat care va reduce la minimum orice efecte negative ale Brexit-ului. Acest lucru este confirmat și de declarațiile făcute la 1 august 2019 de ministrul Finanțelor Marii Britanii Sajid Javid: „Economia noastră este fundamental puternică, așa că astăzi putem face multe alegeri. Putem alege să investim atât în școlile noastre, cât și în spitalele noastre, în poliția noastră fantastică, de exemplu, dar ne putem pregăti, de asemenea, să ieșim din UE. Și, dacă asta înseamnă să plecăm fără niciun acord, tocmai asta vom face.”
În același timp, Brexit nu va avea doar efecte negative asupra Marii Britanii, ci și asupra Uniunii Europene. Brexit amenință, fără îndoială, unitatea uniunii și creează un exemplu de secesiune pe care alte țări este probabil să îl urmeze în viitor (Efectul Domino), în timp ce lipsa contribuției financiare a Marii Britanii (aproximativ zece miliarde anual) va afecta semnificativ bugetul comunitar. În același timp, principalii parteneri comerciali ai Marii Britanii (Germania, Franța, Olanda, Italia, Spania și Belgia) vor fi afectați în mod semnificativ, în timp ce Uniunea Europeană în general va înceta să dețină cea mai mare pondere din PIB-ul mondial și să fie cea mai mare puterea comercială la nivel internațional, cedându-și poziția în SUA și China.
Lovitura pentru Uniunea Europeană de la Brexit și, într-adevăr, fără un acord, și având în vedere solidaritatea SUA care o însoțește și se traduce într-un acord comercial privilegiat bilateral Marea Britanie-SUA, este mai mult decât crucială și se poate dovedi fatală pentru Uniunea Europeană și zona euro, într-o perioadă în care aceasta din urmă se confruntă cu o criză economică și politică prelungită, care a fost în creștere în ultima perioadă.
Deci, în fața unei concurențe de putere sporite între puterile mondiale (SUA, China, Rusia, UE), este mai mult decât evident că guvernul Donald Trump și statul profund american au decis să frâneze influența germană în zona lagărului de vest și să prevină aplicarea decisivă a testamentelor germane în spațiul european.
Viziunea de astăzi împotriva Uniunii Europene, putredă, totalitară și extrem de neoliberală, care este experimentul cel mai eșuat al uniunii economice și politice dintre diferite state-națiune din istorie, nu poate fi decât cooperarea egală între popoarele europene libere și țările democratice independente suverane de la un capăt al Europei la celălalt.
În încheiere, aș dori să subliniez cu tărie faptul că orice efecte negative pe termen scurt ale Brexitului nu pot în niciun caz să reprezinte un obstacol insurmontabil în fața voinței poporului britanic, care a fost instruit de multe secole cu tradițiile democratice și cu precepte de libertate și independență, pentru a-și elibera țara de cătușele de fier ale Uniunii Europene. Cei care, de altfel, se bucură de obstacolele și dificultățile parlamentare care se află în fața Brexit-ului mândru sau solicită un al doilea referendum pentru a ieși la iveală ceea ce doresc, adică de fapt pentru a șantaja democrația, trebuie să știe că câștigătorul final va fi poporul suveran și decizia luată în urmă cu trei ani.

Curriculum vitae
Isidoros Karderinis s-a născut la Atena în 1967. Este romancier, poet și cronicar. A studiat economia și a absolvit studii postuniversitare în economia turismului. Articolele sale au fost republicate în ziare, reviste și site-uri din întreaga lume. Poemele sale au fost traduse în engleză, franceză și spaniolă și au fost publicate în antologii poetice, în reviste literare și secții literare de ziare. A publicat șapte cărți de poezie și trei romane. Cărțile sale au fost publicate în SUA, Marea Britanie, Spania și Italia.

Email: skarderinis@hotmail.gr
Facebook: Karderinis Isidoros
Twitter: isidoros karderinis

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.