Acasă Actualitate Afacerea Turnurilor din Balș…

Afacerea Turnurilor din Balș…

1555
         Administrația locală ar trebui să reprezinte locul unde interesele unei comunități sunt sarcină de serviciu, iar gândirea și munca celor care lucrează acolo trebuie să devină politici publice menite să asigure bunăstarea comunității.
Din păcate, în România de astăzi, excepțiile sunt reguli, iar majoritatea dictează contrar celor de mai sus. Pentru unii dintre edili, locul de muncă de la primărie nu este decât garanția unui salariu primit la dată fixă, deloc neglijabil, și ansamblul de avantaje colaterale: servicii de secretariat, mașină de serviciu, decontări pentru diverse deplasări cu puternic accent recreativ din bugetul public.
Cele de mai sus corespund, ca o imagine de ansamblu, făcută pe fugă, în definiția Balșului de astăzi. Orașul coșmar pentru participanții la trafic, pentru cei care îl traversează greu, devenit chiar subiect de glume amare pe rețelele de socializare unde sunt conectați oameni din toată țara…
Risipă din buget, fără număr, cât cuprinde…
E bine de reamintit, căci, chiar și ochii care nu se văd se uită, darămite rândurile scrise într-o publicație locală. Spre exemplu, doar în decembrie 2018, la Balș s-au cheltuit, festiv și pompos, cu ocazia Zilei Naționale a României, bani mulți pe serviciile specifice unui asemenea eveniment. Scumpă a fost fasolea pe 1 decembrie 2018… Atunci, 25 de lei pentru o porție a arătat că de oriunde se poate se extrage cârnăciorul de aur.
Timpul trece și astfel de lucruri continuă să perpetueze modul de a înțelege al administrației de la Balș, de a face pentru comunitate lucruri trainice. Fasolea de mai sus a fost reperul cel mai de… jos, pentru că acum se acționează la înălțime. La înălțimea celor trei blocuri turn situate la intrarea în Balș, dinspre Slatina, pe partea dreaptă.

Licitații amânate la Turnuri, până câștigă cine trebuie?
Cea mai înaltă promisiune din toate campaniile electorale ale primarului de la Balș este legată de reabilitarea termică a Turnurilor din Balș. Oamenii care locuiesc în blocurile respective s-au învățat cu apa rece cu rahat servită de primarul Mădălin Ady Teodosescu și îl ascultă, dar cei care-l cred sunt din ce în ce mai puțini: când n-a fost nu știm ce guvern la putere, când a bătut vântul, când proiectantul era plecat în concediu, când alte motive… temeinice, legate de alinierea planetelor…
Însă, în ultima perioadă, Turnurile din Balș au devenit subiect de acțiuni concrete. Avem, până acum, în mod suspect, două licitații derulate într-un interval de patru luni. Prima în februarie 2019, a doua în iunie 2019. Motivele sunt prea subțiri ca să devină argumente care să susțină anularea acestora. Involuntar, omul de bună credință se întreabă: „Dacă nu a câștigat cine trebuie?”
Căci, privind spre înălțimea celor trei turnuri de la Balș, este de neînțeles de ce prin luna august 2019 se intervine pe modificarea proiectului. Adică, să înțelegem că cele două licitații anulate s-au ținut fără a avea un proiect valid? Sau să înțelegem că este altceva, că e o pregătire pentru o licitație ce trebuie abordată cu o dedicație aparte spre… cine trebuie?
Subiectul merită privit cu atenție, căci sunt prea multe elemente venite să creioneze un interes particular în derularea… celei de-a treia licitații, atunci când aceasta va avea loc.
Oamenii din Turnuri plătesc jocurile altora, cu bani din buzunar
Față de cele de mai sus, de aspectele care conduc spre o ipoteză că cineva are grijă în exces de procedurile de la Turnurile din Balș, cineva pierde. Sunt cele aproximativ 150 de familii ce locuiesc în Turnuri, din buzunarele cărora se achită facturi la utilități mari într-o vreme în care prețul gazelor din România nu e deloc de neglijat.
În loc să reducă la jumătate sau chiar sub această valoare costurile de întreținere, oamenii care locuiesc în Turnuri se pregătesc de încă o iarnă scumpă, cu speranța că cineva va înțelege că ei nu sunt doar o masă de manevră pentru cei de la Primăria Balș.
Starea de nervozitate este justificată. La realizarea fotografiilor din materialul alăturat, un domn respectabil, locuitor în Turnuri, mai să ne trimită de unde am venit, atunci când… am venit pe lume, crezând că suntem de la primărie și vrem să mai facem nu știm ce „propagandă politică pe la Turnuri, și să votăm la prezidențiale cu nu știm ce candidat”. După un scurt dialog, omul a înțeles că dacă trebuie să trimită pe cineva în origini, nu este o problemă de presă, ci una de administrație locală. Condusă spre cele mai înalte culmi, chiar și ale Turnurilor din Balș, de primarul Mădălin Ady Teodosescu.
Rămâne de văzut dacă instituțiile în drept, cele care au înghițit pe nemestecate multe cheltuieli, cel puțin indecente, ale Primăriei Balș, nu vor privi cu atenție, măcar de data aceasta, procedurile de licitație și de proiectare ale reabilitării termice la cele trei turnuri care te întâmpină atunci când intri în pas de melc, pe marșarier, în Balș, dinspre Slatina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.