Acasă Economic Povestea unui lider global. Produsele telecom, fabricate la Prysmian Slatina, zona Telecom...

Povestea unui lider global. Produsele telecom, fabricate la Prysmian Slatina, zona Telecom Milcov, în întreaga lume

1129

Producţia modernă, calitatea înaltă și tehnologiile de ultimă generaţie reprezintă principalele componente ale activităţii Prysmian la Slatina, companie globală – unul dintre liderii de pe piaţa mondială de cablu. De la bun început, odată cu preluarea primei capacităţi din Slatina, obiectivul a fost ca Prysmian să devina un puternic brand în industria telecom, care să ocupe o poziţie puternică pe piaţa mondială.

Produsele realizate la Slatina, în zona Milcov, au trecut mări şi ţări, se găsesc sub apă, pe cele mai înalte culmi, în mine, în structuri de orice fel, acolo unde există nevoie de ele. O companie prestigioasă, precum Prysmian, are clienţi fideli, care, prin produsele fabricate la fabrica Telecom, din Slatina, zona Milcov, oferă clienţilor săi servicii de înaltă calitate, cum ar fi semnal TV, internet sau telefonie fixă, generate la cele mai bune standarde de către un cunoscut operator în domeniul telecomunicaţiilor.
Povestea Prysmian România este una frumoasă, cu oameni dedicaţi muncii şi calităţii, cu tehnologie de ultimă oră, cu centru propriu de cercetare, cu o echipă managerială aplecată asupra interesului angajatului, cu o prietenie faţă de mediu şi cu produse de cea mai bună calitate. Reporterul de serviciu a fost primit în mijlocul poveştii de succes, iar incursiunea, în prezentul care produce viitor, este expresia faptului că România produce valoare adăugată maximă şi se situează în acest domeniu de producţie în vârful ierarhiei mondiale.
Prysmian, la Slatina, este o poveste de succes, un reper pentru ce poate să însemne un parteneriat economic între un investitor de calibru mondial şi forţa de muncă bine pregătită de pe plan local. Altfel, înainte de a merge pe firul de producţie, mai trebuie spus că, în Slatina, prin aportul economic, Prysmian este unul din marii contribuitori la bugetul consolidat al statului, dar şi la cel local.

De la cablul produs prima oară, în 1973, la tehnologia anului 2019
Primul cablu s-a produs în Slatina, în 1973, atunci când s-a gândit un sistem integrat, derivat din Uzina de Aluminiu. O fabrică de prelucrare a produselor extrudate şi în vecinătatea acesteia apărea fabrica de cablu. Evident, materia primă, aluminiul. Până în 1990, a funcţionat în cadrul acestui sistem, ulterior, după privatizare, cu trecere pe la Siemens şi Pirelli, în 2005, în scenă, dar şi în competiţie pentru produsele de înaltă calitate, vine la Slatina Prysmian.
Investiţii rapide, făcute în dezvoltarea noilor capacităţi de producţie, care anticipau nevoile pieţei din zona telecom. Primul cablu telecom a fos produs la Slatina în anul 2009. Cu un management bazat pe anticipaţie, cu un spaţiu insuficient în zona fabricii de pe strada Drăgăneşti, Prysmian alege să construiască, de la zero, la ieşire din Slatina înspre Milcov, pe un teren viran, o fabrică care impresionează prin proiectul iniţial, prin abordarea conceptului industrial din zona productivă, prin modul cum omul devine şi este cea mai importantă materie primă în povestea fibrei optice, parte esenţială dintr-un cablu indispensabil lumii civilizate.
Cifrele afacerii vorbesc de la sine: 237,5 milioane de euro în 2018, iar propunerea pentru anul 2019 este de 305,2 milioane euro.
Aceste cifre ar trebui înţelese într-un grafic general al evoluţiei din urmă cu mai bine de zece ani până astăzi, dar reperele industriale sunt mult mai fascinante pentru un reporter ajuns la partea de plecare a unui miez de fibră optică ce va deveni, pe parcurs, un cablu de mare acurateţe, rezistenţă şi capabil să răspundă exigenţelor unor coloşi mondiali de pe piaţa telecom.
Astăzi, fabrica telecom măsoară 40.000 mp, după extinderea iniţială a capacităţii inaugurate în 2016, de 30.000 mp. Vorbim de cea mai mare fabrică din grup, dedicată astfel, într-o competiţie cu 115 capacităţi similare. Practic, o creştere spectaculoasă, iar asta s-a făcut cu o maturitate a decidenţilor din zona de investiţii şi de acţionariat.
Slatina este o aşezare strategică, un loc accesibil, poziţionat corect pentru a răspunde unui spectru larg de furnizori. Tehnologie în pas cu cerinţele mondiale, pentru că beneficiarii din domeniu reprezintă ţări în care proiectele în domeniu nu acceptă jumătăţi de măsură.
Cablul de la Prysmian Slatina, zona Telecom Milcov, merge în Franţa, Germania, Marea Britanie, Italia, pe uscat, în aer şi pe fundul mării. Aici, în cadrul Prysmian există şi echipamentul de instalare subacvatică. Legături, conexiuni pentru o lume în care puterea de circulaţie a mesajului telecom dictează puterea economică în general.
Repere individuale pot fi Burj Khalifa din Dubai, The Shard din Londra, în Europa de Nord şi în multe alte regiuni, locuri unde compromisul nu este acceptat. Orice cablu instalat beneficiază de mentenanţă, iar eventualele probleme de traseu sunt identificate rapid şi cu o precizie de necrezut în urmă cu câţiva ani.
Prysmian susţine cercetare continuă, iar în echipa care lucrează pe un profil de acest gen la Milano, sunt şi doi ingineri români, unul care a plecat de la fabrica de energie şi este acolo de doi ani, iar altul care este din Braşov şi care s-a angajat direct în Italia.

Prysmian, respect şi prietenie faţă de mediul înconjurător
Industria este foarte rar prietenoasă cu mediul înconjurător. Prysmian este acea excepţie

Cameră control climatizare

de la regula generală. Fluxul tehnologic este orientat în asemenea fel încât mediul înconjurător nu este afectat de activitatea productivă. Se foloseşte apă în linia care produce cablul, dar aceasta nu beneficiază de tratamente cu diverse substanţe, ci doar de o încălzire specifică procesului tehnologic. Refolosirea ei în circuite interne nu aduce impacte negative mediului înconjurător. Văd asta oamenii implicaţi direct în fluxul de producţie, simt cei din cadrul comunităţii urbane şi rurale din vecinătate. Poate fi văzut un mod profesionist de abordare a acestei relaţii.

Maşini de înaltă performamnţă la care lucrează cea mai importantă resursă
Prysmian Slatina, zona Telecom Milcov, are în cadrul echipei sale aproximativ 800 de muncitori şi 60 de angajaţi în zona TESA. Rata de plecare, din această capacitate, este foarte mică, lunar estimată, în urmă cu ceva timp, la 1,3%. Cine vine şi se adaptează, rămâne în echipă. Una în care, deşi valoarea maşinilor şi echipamentelor de lucru este imensă, Prysmian pune un deosebit accent pe respectul şi valorizarea resursei umane.
Practic, întreaga activitate productivă, deşi are în susţinere maşini de înaltă performanţă, digitalizate, implică spiritul vigilent al operatorilor, concentraţi să obţină paramentri tehnici ai cablului aflat în producţie, gata oricând să apeleze în zona de mentenanţă la cei aflaţi în orice clipă la datorie.

Echipamente fabricaţie

Filmul procesului de producţie, după un scenariu marca Prysmian…
În cei 40.000 mp de capacitate productivă de la Prysmian Slatina, zona Telecom Milcov, se desfăşoară un amplu proces de producţie. Fibra optică nu se produce la Slatina, se aduce din cadrul grupului şi se înnobilează aici în cabluri cu diverse destinaţii.
Există o zonă de început, de pregătire a încărcării elementelor de produs şi nu sunt puţine. Spre exemplu, într-un tub de 1,9 mm la exterior şi de 1,4 mm la interior sunt introduse 12 fire de fibră optică. Există o serie de echipamente şi componente ce controlează procesul de fabricaţie. Pe partea de verificare, spre exemplu, este un dispozitiv de calibrare,, amplasat într-o incintă specială, iar în momentul în care se sesizează un defect de diametru, altul decât cel comandat iniţial, este degajat de pe suprafaţa cablului.
Mai departe, dacă nu sunt defecţiuni la diametru, se trece la partea de măsurare electronică, atât la interior, cât şi la exterior. Ulterior, o etapă importantă în fluxul de producţie este cea de bobinare, iar acest proces decurge automat, fără ca maşina să fie oprită. În progresul efectiv al fluxului de lucru, fiecărei bobine costituite i se acordă o identitate printr-un cod QR, acesta fiind actul de naştere, de indentitate Prysmian, consemnat într-o bază de date pentru a putea fi consultat de către beneficiar şi prestatorii care lucrează în numele acestuia.
Mai deaprte, bobinele sunt pregătite pentru următoarea etapă şi sunt încărcate pe maşini, urmând să crească în diametru unde se aplică sisteme de rigidizare, ramforsare a cablului în sine. O altă etapă este derulată prin echipamentul de înfuniere, care asigură elasticitate şi rezistenţă. Calitatea nu pierde nicio competiţie cu etapele de lucru. Se adaugă produsului urmărit de reporterul de serviciu fibra de kevlar, o componentă care se foloseşte şi la fabricarea vestelor anti-glonţ. Practic, beneficiarul comenzii îşi structurează produsul comandat aşa cum are nevoie de el. Unul menit să reziste fără descărcări calitative perioadei pentru care a fost garantat şi pus în practică.
Povestea cablului slătinean, realizat la Prysmian Slatina, zona Telecom Milcov, nu se termină aici. Etapa aplicării izolaţiei este precursoare pentru cea de armare şi rigidizare a cablului. Întreg procesul este automatizat, controlat electronic. Se obţine, astfel, o monitorizare strictă a procesului de fabricaţie.

Spre final, amprenta producătorului însoţită de referinţe, caracteristicile necesare se aşează în etapa de inscripţionare. Abia de aici încolo, partea de control intern intră în acţiune. Fiecare tambur cu cablu este adus pentru a se face o verificare la ambele capete. Anumiţi paramentri şi semnalul în sine sunt monitorizaţi pentru că Prysmian Slatina, zona Telecom Milcov, nu lasă produse subceptibile neconforme să plece pe piaţa de profil.

Sistem silozuri /  Sistem climatizare
Sistem silozuri / Sistem climatizare

Noi capacităţi, investiţii în curs…
La Prysmian Slatina, zona Telecom Milcov, se lucrează pentru realizarea unui ansamblu de siloz pentru material pastic, astfel încât să nu mai fie necesar transportul suplimentar al sacilor cu material lângă extrudere, iar alimentarea să se realizeze automat. Se câştigă timp, se degajă spaţiu din zona fluxului de producţie, acolo unde sunt depozitaţi sacii, iar factorul uman se descarcă de responsabilitatea manipulării manuale a sacilor cu material plastic în extrudere. Tot pentru ca fluxul de producţie să fie ireproşabil, un centru de comandă controlează capacităţile de stocare a apei necesare la răcirea în diverse faze a cablului produs la Prysmian Slatina, zona Telecom Milcov.
O altă investiţie, de dată recentă, constistoare, dar necesară, este sistemul de climatizare, atât de important pentru confortul operatorului la punctul său de lucru, indiferent de cât de puţine sau multe grade sunt în termometre. Un chiller CH101 funcţional, prietenos cu mediul înconjurător, lucrează din plin, iar sitemul climatizat, în întreaga hală este funcţional.

Cameră UPS

Centru de mentenanţă, o unitate de urgenţe gata pentru cele mai complexe operaţii
Pentru ca toate aceste maşini să producă un cablu de înaltă performanţă este nevoie de o continuă asitenţă mecanică, fizică, termică, hidraulică, electrică, electronică. Un colectiv destinat, care răspunde promt şi intervine cu acurateţea unui chirurg atunci când operează responsabil. Se ştie, în detaliu, ce defect a fost analizat, ce intervenţie s-a făcut şi ce soluţie s-a găsit. Toate pentru a nu ţine în loc fabrica vie, cea care înnobilează în structuri complexe cablul de fibră optică.
Pe lângă asta, la Prysmian, pentru a preîntâmpina pagubele produse în cazul unei avarii în reţeaua de electricitate, a fost instalată o unitate UPS-uri, cu stabilizatoare speciale, care, în momentul în care există o cădere de tensiune, asigură continuitatea funcţionării maşinilor, astfel încât operatorul de la producţie să implementeze procedura de oprire treptată şi nu bruscă.
Prysmian Slatina, zona Telecom Milcov, iată, aşa cum aţi parcurs un proces complex, cu o tehnologie în continuă schimbare, adaptată astăzi pretenţiilor partenerilor de mâine din zona telecom, unde viteza semnalului transmis trebuie să fie în pas cu viteza ideilor inovatoare devenite cablul generaţiei de mâine.

Produse din portofoliul Prysmian Slatina, zona Telecom Milcov
Cea mai mare fabrică de cabluri de fibră optică din Europa centrală şi de est vine în piaţă cu un spectru din zona cabluri de telecomunicaţii, destinate unei pieţe vaste. Avem aici cabluri optice pentru infrastructura completă de telecomunicaţii, cabluri cu tehnologii speciale, cabluri de telecomunicaţii din cupru, cabluri optice pentru infrastructura completă de telecomunicaţii, cabluri cu tehnologii speciale precum RetractaNet XS (cablu cu module de fibră mică), FlexRibbon (cablu cu design ultra-compact cu număr mare de fibre – 1728 şi 3456), BendBright XS, micro cabluri cu manta exterioară din HDPE pentru a ajuta la performanţa de suflare – atât de mici, încât pot fi suflate în conducte subţiri mici, oferind o fibră mai bună pe mm pătrat; produse pentru aplicaţii FTTH, gama completă de cabluri pentru soluţii aeriene şi subterane, cabluri pentru condiţii de mediu ostile…

GEORGE PIŢULESCU
ALIN DOROBANŢU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.