Acasă Administrație Prefectul judeţului Olt caută soluţii pentru comunitatea romă

Prefectul judeţului Olt caută soluţii pentru comunitatea romă

140

La începutul lunii septembrie, noul prefect de Olt, Angela Nicolae, şi.-a luat în serios atribuţiile şi a demarat un proiect prin care-şi doreşte să identifice problemele comunităţilor de romi, pentru a găsi cele mai bune soluţii pentru rezolvarea lor. Astfel, a avut loc o întâlnire a Grupului de Lucru Mixt Județean Olt în comuna Corbu.
La întâlnirea de lucru au participat, şi primarul, viceprimarul, secretarul unității administrativ-teritoriale şi președintele Partidei Romilor Pro – Europa Sucursala Olt, consilierul local de etnie romă, precum și un reprezentant al Direcției de Asistență Socială din cadrul Primăriei Slatina.
Astfel de întruniri vor mai avea loc şi în perioada următoare, proiectul desfăşurându-se pe o perioadă îndelungată.

„Luând în considerare dificultăţile cu care se confruntă cetăţenii români de etnie romă şi având în vedere dorinţa de a identifica soluţii optime pentru rezolvarea acestora, prefectul județului Olt, Angela Nicolae, a convocat în ședință membrii Grupului de Lucru Mixt Județean Olt în localitatea Corbu.
În cadrul reuniunii, la care au participat toți factori locali implicați (primar, viceprimar, secretarul unității administrativ-teritoriale, președintele Partidei Romilor Pro – Europa Sucursala Olt, directorul unității de învățământ, medicii de familie din localitate, mediatorul școlar, consilierul local de etnie romă, precum și un reprezentant al Direcției de Asistență Socială din cadrul Primăriei Slatina), au fost dezbătute aspecte privind abandonul şcolar în rândul populaţiei de romi, căsătoriile timpurii între minori și lipsa vaccinării copiilor.
Față de aspectele mai sus dezbătute, primarul localității Corbu a prezentat totodată, membrilor Grupului de Lucru Mixt, o serie de probleme identificate la nivelul comunității locale, printre care: preschimbarea documentelor de identitate după expirare, întârzieri la plata taxelor și impozitelor locale sau chiar neplata acestora, nerespectarea regulilor de circulație, nerespectarea normelor de curățenie pe domeniul public.
Prefectul județului a reafirmat dreptul minorităţii romilor de a participa activ la elaborarea, implementarea şi evaluarea politicilor publice referitoare la această minoritate și a dispus ca, în perioada imediat următoare, la nivelul tuturor comunităților de romi din județ, să se deruleze o campanie de informare și sensibilizare cu privire la drepturile copilului şi la problematica copilului şi a familiei în situaţie de risc sau de dificultate, dar și de stimulare a participării şcolare şi reducere a abandonului şcolar în rândul populaţiei de romi.
Această campanie va fi coordonată de către Instituția Prefectului – Județul Olt, care va coopta reprezentanți din cadrul structurilor Ministerului Afacerilor Interne, instituțiilor publice și ONG-urilor de specilitate din județ.
Prefectul județului Olt a precizat că pentru a găsi cele mai bune soluții destinate comunității rome este nevoie de un proiect durabil și consistent, sens în care la întrunirile care vor avea loc în teritoriu, cu sprijinul liderilor romilor din județ, își vor spune poveștile de succes cetățeni de etnie romă, ca drept repere și modele de reușită prin intermediul educației.”, se arată în comunicatul de presă al Prefecturii Olt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.