România are astăzi o clasă publică pe care și-o merită. Să nu se ascundem după deget. Oamenii asta votează, iar cei care ajung acolo fac legile în consecință. Deci, mai puțin cu fatalismul, căci produsul sistemelor falimentare este generat de… toată lumea.
Unul dintre oamenii publici, care a marcat România ultimilor ani, a fost Liviu Dragnea. Detestat pentru modul cum, în situațiile limită, găsea explicații incredibile în zona de răspundere a altora. La Ordonanța 13 a fost… întâmplător plecat din țară. Despre 10 august 2018 spunea nonșalant că știe de la… televizor. Despre alte plângeri făcute la CCR pentru el s-a folosit de Florin Iordache. Însă, oameni ca Dragnea au fost, sunt și vor mai fi…
În contextul tragediei de la Caracal, cea care a îngrozit o țară întreagă, a ieșit în spațiul public un chef făcut de oameni ai statului, undeva la Orșova, într-o locație exclusivistă. Prost moment, inspirat cameraman amator.
Printre petrecăreți s-a aflat și Marin Scaete, șeful Poliției din Scornicești. Dacă nu-l apasă nimic pe om, e dreptul lui să chefuiască, dar când găsește explicații luată din agenda lui Dragnea, pe care nu le crede nici cine le rostește, atunci chiar… încotro?
Iată ce spunea, despre prezența sa la chef, pentru b1.ro, Marin Scaete: «Eu sâmbătă am anunțat conducerea mea de la Olt, am plecat la o nuntă la Orșova, pe drum l-am sunat pe finul meu Rizea (n.r. – procuror participant la petrecere) să-i spun la mulți ani, că știam că împlinește 40 de ani, și când a auzit că sunt în zonă, mi-a spus că o serbează prin zona Orșovei. Mi-a dat locație pe unde e, eu am fost cu soția, de fapt majoritatea erau cu prietenele, soțiile, eu nu am cunoscut prea multă lume pe acolo.
(…) Eu am fost cu soția, dacă vă uitați pe filmuleț eu sunt cel cu cămașă roșie care m-am ridicat de la masă și soția după mine. Noi mergeam la o nuntă, la ora 8 începea nunta și am făcut o escală unde am stat 20 de minute, am băut o apă plată, i-am lăsat un mic cadou simbolic și am plecat.»
«„Ce să vă spun, unde am făcut noi, ce am putut eu să mă documentez unde să ajung, același proprietar are și terasa dar și vaporașul acela care era oprit aici lângă mal. Iar personalul deservea și plaja și ambarcațiunea aceea, fetele erau angajatele localului. Fetele acelea care ne primeau pe noi, două trei fete îmbrăcate așa în costum de baie, ne întrebau unde mergem și atât. Ele sunt angajatele, nu știam noi cine sunt, sunt angajatele terasei, mi s-a părut așa 23-24 de ani.
(…) Eu am fost foarte telegrafic, am stat un pic am marcat momentul. Toată lumea a venit cu soția, soțiile erau în planul doi, cel care a selectat imaginile a prins momentul asta, dar acolo nu a venit nimeni fără soție sau prietenă. Atmosfera nu era prea… era puțin mai tristă și câțiva băieți de acolo, ca să destindă puțin așa, au luat sticlele acelea cu apă plată și s-au stropit între ei. Dacă vă uitați, toată lumea are apă plată, cu dop roșu. Eu sunt convins că au avut câteva șampanii acolo, dar mi s-a părut organizare nu prea… au fost niște platouri și atât. Nu a fost ceva extraordinar. Știu că ei au mai stat, dar acolo la terasă, timpul a fost limitat pe ambarcațiunea aia.»
E greu să crezi și să înțelegi esența unor proverbe românești, care spun, printre altele că tăcerea e de aur…
Altfel, la Scornicești, acolo unde Scaete e șef de poliție, să știți că e de bine: nu există clanuri, ele se numesc doar grupuri de interese. Nu există fenomen infracțional protejat de poliție, ci doar afaceri între domni.
În rest, un chef susținut de oameni ai legii, într-un context atât de dramatic, rămâne o liberă opțiune. Poate și o mică problemă de conștiință, însă aici nu există nicio sancțiune a legii.