Acasă Actualitate Cronică parlamentară de Olt

Cronică parlamentară de Olt

57
Siminica Mirea, proiect pentru pedepsirea celor care apelează fals 112
Senatorul Siminica Mirea este cosemnatar al unui proiect de lege, care are ca obiect de reglementare modificarea si completarea art. 32 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 34/2008 privind organizarea si funcţionarea Sistemului national unic pentru apeluri de urgenţă. Prind adoptarea acestui act normativ, numarul de apeluri false va scădea iar fiecare solicitant va beneficia gratuit de o mai bună asistenţă de urgenţă.

Concret literele a) si b) de la alineatul 1 din art.32 al legii se modifica şi vor avea următorul cuprins: „a) apelarea abuzivă a numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112 sau transmiterea de mesaje abuzive la numărul 113, se pedepseşte cu amendă de la 1000 la 2000 lei sau cu prestarea de la 100 până la 200 de ore de activităţi în folosul comunităţi; Recidiva în interval de 1 an de la sancţionare se pedepseşte cu amendă de la 2000 la 4000 lei sau prestarea de la 200 până la 400 de ore de activităţi în folosul comunităţii; b) alertarea falsă a agenţiilor specializate de intervenţie, se pedepseşte cu amendă de la 2000 lei la 4000 lei sau cu prestarea de la 200 până la 400 de ore de activităţi în folosul comunităţii; Recidiva în interval de 1 an de la sancţionare se pedepseste cu amendă de la 4000 la 8000 lei sau echivalentul a 25% până la 100% din costurile generate de alertarea falsă a agenţiilor specializate sau prestarea de la 400 până la 800 de ore de activităţi în folosul comunităţii.”

Renică Diaconescu, cosemnatar al uni proiect legislativ aflat la promulgare
Senatorul Renică Diaconescu se numără printre semnatrii propunerii legislative de modificare a Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății prin includerea în art. 391 şi a membrilor de onoare, cetățeni români, ai Academiei Române şi ai Academiei de Ştiinţe Medicale, respectiv modificarea art. 488 în aşa fel încât activitatea clinică a studenților facultăților de medicină dentară/stomatologie, pe pacient, să fie în legalitate.

Iniţiatorii îşi doresc ca activitatea medicală a studenţilor să fie în concordanţă cu reglementările europene. Se doreşte reglementarea cadrului legislativ privind drepturile studenţilor de medicină dentară de a efectua cu scop didactic intervenții stomatologice bine definite şi asistate de un cadru universitar medic specialist. Observând lacunele legislative privind efectuarea lucrărilor practice a studenţilor de medicină dentară este necesar ca legea să fie pusă în concordanţă cu directivele europene, în ceea ce priveşte metodologia existentă de educare practică a studenţilor la medicină dentară, aplicând prevederile în materie de sănătate şi siguranţă publică.. Legea se află la preşedintele României spre promulgare.

Marius Iancu, co semnatar al unui proiect de înfiinţare a unei agenţii
Senatorul Marius Iancu se află printre semnatarii proiectului legislativ de înfiinţare a Agenţiei pentru Calitatea şi Marketingul Produselor Agroalimentare, istituţie care ar urma să se subordoneze Ministerului Agriculturii. Scopul acestei instituţii este de a promova şi implementa ostrategii naţionale pentru produsele agroalimentare de calitate.
„Agenţia elaborează, implementează şi promovează strategia naţională pentru produsele agroalimentare de calitate, elaborează şi implementează programe de marketing pentru produsele agroalimentare de calitate, asigură transferul de informaţii specifice între operatorii economici, asigură consultanţă şi asistenţă tehnică necesară producătorilor de produse agroalimentare de calitate, autorizează importul produselor ecologice din terţe ţări în UE”, se arată în proiect.
Aviz favorabil pentru un proiect semnat de Paul Stănescu
Proiectul „Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea alineatelor (3) şi (4) ale articolului 16, precum şi a Anexei din Legea nr.215 din 11 noiembrie 2016 privind ceremoniile oficiale, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.915 din 14 noiembrie 2016”, semnat şi de senatorul Paul Stănescu, a primit aviz favorabil de la Comisia pentru cultură şi media din Senat. Prin propunerea legislativă se doreşte introducerea în rândul instituţiilor și membrilor autorităților care depun coroane la ceremoniile oficiale desfășurate de autoritățile și instituţiile publice și a grupurilor şi comisiilor parlamentare, a consiliilor județene și locale, precum și a altor instituţii ale statului român, a partidelor politice, a asociațiilor şi fundațiilor. „Aceste completări ale legii sunt necesare deoarece s-a constatat în practică faptul că reprezentanții aleși ai cetățenilor, cum ar fi membrii consiliilor judeţene și locale, partidele politice, asociaţiile şi fundațiile, precum și grupurile și comisiile parlamentare nu pot depune coroane cu prilejul desfășurării ceremoniilor oficiale desfășurate de autorităţile și instituțiile publice, centrale și locale.”, se arată în expunerea de motive.
Dan Ciocan, propunere legislativă în favoarea persoanelor cu boală celiacă din România
Deputatul Dan Ciocan se află printre cosemnatarii propunerii legislative privind Protecția persoanelor cu boală celiacă din România. Obiectul proiectului este acela de a crea baza legală pentru construcția unui cadru favorabil și decent pentru siguranța vieții și pentru respectarea drepturilor fundamentale, în condiții de nediscriminare, ale persoanelor diagnosticate cu boala celiacă (intoleranța severă la gluten). În România, aproximativ 5% dintre persoanele cu risc sunt diagnosticate. În acest moment, aproximativ 8.000 de copii se află în evidență ca având boala celiacă. Însă, numărul acestora este mai mare, Centrul de Management pentru Boala Celiacă (din cadrul Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului Alessandrescu-Rusescu) estimând că până la 200.000 de persoane au boala.
Boala celiacă sau intoleranța la gluten este o condiție autoimună permanentă, care apare la persoanele al caror organism nu poate tolera glutenul, dar, de cele mai multe ori boala rămâne nediagnosticată. Există deja statistici concludente asupra incidenței crescute a bolii celiace și asupra efectelor subdiagnosticării acesteia.
„Boala celiacă nu se vindecă iar singurul tratament viabil este regimul strict fără gluten pe tot parcursul vieții Pentru aceasta, propunem ca persoanele, adulți și copii, diagnosticate cu boala celiacă să primească un stimulent alimentar lunar în valoare de 300 de lei, acordat sub forma tichetelor de masă/bonuri de alimente.”, se arată în expunerea de motive.
Scrisoarea deputatului Gigel Ştirbu: „Stimați colegi de la PSD-ALDE”
Deputatul Gigel Ştirbu adresează colegilor din alianţa PSD-ALDE. În scrisoarea sa deputatul îi ceartă pe oamenii care acum sunt la putere. Principalul domeniu fiind cultura…
„Stimați colegi de la PSD-ALDE,
Nu ați înțeles și nu v-a interesat să faceți din domeniul culturii o prioritate atât la guvernare, prin politici publice specifice, cât și în Parlament, prin legiferare. Ultimele guverne perindate în cei doi ani jumătate, au demonstrat din plin că domeniul culturii a reprezentat una dintre ultimele priorități ale actelor de guvernare. Alianța PSD-ALDE i-a păcălit pe români prin prezentarea unui Program de Guvernare în care se promiteau și o serie de măsuri în domeniul cultural precum: investiţii în Cetăţile dacice, adoptarea legii meşteşugarilor, construirea unui centru multifuncţional în Capitală, digitizarea patrimoniului cultural, investiţii în infrastructura culturală, pregătirea Centenarului Marii Uniri prin ”autostrada” culturală care să lege oraşele cu rol istoric în desfăşurarea actului de la 1 decembrie 1918, publicarea „ediţiilor naţionale de răspândire a marilor clasici”. Tot în Programul de Guvernare, ați promis majorarea an de an a bugetului pentru investiții în domeniul cultural cu 50%, precum „crearea unui parteneriat public-privat puternic care să susțină investițiile în cultură si susținerea creației vii”. Dar realitatea este că la fiecare rectificare bugetară de la mijlocul anului, guvernul a rectificat negativ bugetul Ministerului Culturii si Identității Naționale, adică cu o mână a dat și cu două mâini a luat, condamnând, astfel, cultura la subfinanțare!”, se arată, printre altele, în scrisoarea deputatului. Textul complet, pe www.ziaruldeolt.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.