Acasă Politic Scrisoarea deputatului Gigel Ştirbu: „Stimați colegi de la PSD-ALDE”

Scrisoarea deputatului Gigel Ştirbu: „Stimați colegi de la PSD-ALDE”

299

Deputatul Gigel Ştirbu adresează colegilor din alianţa PSD-ALDE. În scrisoarea sa deputatul îi ceartă pe oamenii care acum sunt la putere. Principalul domeniu fiind cultura.

„Stimați colegi de la PSD-ALDE,

Nu ați înțeles și nu v-a interesat să faceți din domeniul culturii o prioritate atât la guvernare, prin politici publice specifice, cât și în Parlament, prin legiferare. Ultimele guverne perindate în cei doi ani jumătate, au demonstrat din plin că domeniul culturii a reprezentat una dintre ultimele priorități ale actelor de guvernare.

Alianța PSD-ALDE i-a păcălit pe români prin prezentarea unui Program de Guvernare în care se promiteau și o serie de măsuri în domeniul cultural precum: investiţii în Cetăţile dacice, adoptarea legii meşteşugarilor, construirea unui centru multifuncţional în Capitală, digitizarea patrimoniului cultural, investiţii în infrastructura culturală, pregătirea Centenarului Marii Uniri prin ”autostrada” culturală care să lege oraşele cu rol istoric în desfăşurarea actului de la 1 decembrie 1918, publicarea ”ediţiilor naţionale de răspândire a marilor clasici”. Tot în Programul de Guvernare, ați promis majorarea an de an a bugetului pentru investiții în domeniul cultural cu 50%, precum si “crearea unui parteneriat public-privat puternic care să susțină investițiile în cultură si susținerea creației vii”. Dar realitatea este că la fiecare rectificare bugetară de la mijlocul anului, guvernul a rectificat negativ bugetul Ministerului Culturii si Identității Naționale, adică cu o mână a dat și cu două mâini a luat, condamnând, astfel, cultura la subfinanțare!

Concret, în prezent, după doi ani jumătate, nu aveți ce măsuri să recunoașteți că ați implementat, pentru că, de fapt, constituie nerealizările din programul dumneavoastră de guvernare. Ați vândut românilor doar iluzii! I-ați păcălit!

Mai mult, sunteți autorii și a unor tăieri de bani pentru proiecte culturale, prin reducerea bugetul Administrației Fondului Cultural Național (AFCN), destinat finanțărilor nerambursabile, la o limită de 31 de milioane de lei – cu șase mai puțin decât ar fi fost necesar – pentru sesiunile de finanțări nerambursabile.

Schimbarea deținătorilor portofoliului ministerial al Culturii și Identității Naționale a ținut exclusiv de tactica bățului și a zăhărelului practicată de Liviu Dragnea. S-au perindat mulți miniștri, care s-au făcut remarcați doar prin declarații elucubrante, greșeli gramaticale, implicare zero în luarea de măsuri pentru domeniul cultural și prin absența cu obstinație la ședintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaților, când au fost chemați să prezinte proiecte concrete sau să elucideze disfuncționalități din domeniul pe care îl păstoreau!

Legat de sărbătorirea cum s-ar fi cuvenit a Centenarului, ați avut șansa ca acest proiect dedicat Marii Uniri, să conturați un proiect real și măreț, dar v-ați limitat la a organiza manifestări lipsite de vlagă, de substanță și coerență. Ați ratat un moment istoric din cauza incompetenței! Faptul că nu ați reușit să implementați un proiect esențial care să marcheze acest eveniment cu profunde semnificații simbolice, proiect de care să ne aducem aminte în viitor, este rușinos și descalificant față de generația Marii Uniri.

Bâlbâiala ministerului privind depunerea dosarului Roșia Montană pentru a fi inclusă în lista patrimoniului mondial UNESCO, astfel încât să fie salvată această moștenire culturală unică pentru generațiile viitoare, a reprezentat un act de trădare națională. Practic, ați dorit să îngropați Roșia Montană, în interesul industriei miniere!

Nu ați reuşit în toată această perioadă de timp să luaţi vreo măsură pentru protejarea patrimoniului nostru național deși conform statisticilor, România are rata cea mai mare de distrugere şi neglijare a patrimoniului din Europa, putându-ne compara cu țările care sunt în stare de război!

Am constatat faptul că ultimele guverne au ignorat cu bună știință importanța strategică a culturii, așa cum este statuată în orice țară europeană! A venit, iată, momentul bilanțului, însă acest bilanț este unul dezastruos pentru dumneavoastră și, din păcate, și pentru România! Sunteți direct vinovați de dezastrul din cultura românească și de regresul care s-a înregistrat la nivelul întregului sistem de la instalarea puterii PSD-ALDE, din cauza neimplicării și a incompetenței crase!”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.