Acasă Actualitate La Slătioara, prin iniţiativa primarului Savu Ungureanu. Nifon Criveanu, la el acasă

La Slătioara, prin iniţiativa primarului Savu Ungureanu. Nifon Criveanu, la el acasă

1429

În urmă cu câteva luni, primarul comunei Slătioara a avut o iniţiativă bună. Aceea de a da identitate unei zone inutilizabile şi fără aspect. Părculeţul de lângă postul de poliţie, de vizavi de şcoală şi de lângă biserica de la intrarea în comuna Slătioara a căpătat întrebuinţarea destinată. De duminică, 2 iunie a.c., în timp ce creştinii ortodocşi preamăresc un papă catolic, aflat în vizită în România în perioada 31 mai-2 iunie a.c., la Slătioara, creştinii comunei, şi nu numai, au fost prezenţi la inaugurarea parcului Nifon Criveanu.

La eveniment au fost prezenţi prefectul judeţului Olt, Silviu Neacşu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Olt, Virgil Delureanu, directorul Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), Florin Barbu, senatorul Renică Diaconescu şi episcopul Slatinei şi Romanaţilor, preasfântul părinte Sebastian.
Ziua a debutat cu o liturghie arhierească, oficiată de episcopul Sebastian, apoi, în alai, feţele bisericeşti, oficialităţile locale şi cetăţeni ai comunei au mers către noul parc, acolo
unde a fost săvârşit un serviciu religios. După acest moment, casa mitropolitului Nifon, aflată în apropierea parcului, pe strada care-i poartă numele, a fost resfinţită de către preoţi.

Fiu al satului
Nifon Criveanu, pe numele de botez Grigorie, născut la 20 februarie 1889, în satul Slătioara, județul Romanați la acea vreme, a murit la 14 iunie 1970, în București. Acesta a fost primul mitropolit al Olteniei. Până să ajungă la înalta demnitate arhierească, a absolvit Seminarul „Central“ şi Facultatea de Teologie din Bucureşti, cu specializare la Facultăţile de Teologie din Montpellier şi Paris în perioada 1924-1926. Între anii 1916 şi 1928 a fost preot la bisericile „Lucaci“ şi „Popa Soare“ din Bucureşti, profesor şi director la Seminarul „Nifon“ din Bucureşti. S-a călugărit în anul 1927 la Mânăstirea Cernica, iar în anul 1928 a fost hirotesit arhimandrit vicar al Episcopiei Râmnicului. Din 1929 până în 1933 este arhiereu vicar în aceeaşi eparhie, cu titlul Craioveanul. Pe 30 noiembrie 1933 este ales episcop al Episcopiei din Huşi, iar pe 30 noiembrie 1939 este ales Mitropolit al Olteniei, cu sediul la Craiova, înscăunat pe 21 decembrie acelaşi an. Criveanu a păstorit credincioşii din zona Mitropoliei Olteniei până pe 20 aprilie 1945, când a fost obligat să se pensioneze de către comunişti. Moare la 14 iunie 1970 în biserica Schitul Maicilor, în timp ce rostea predica înconjurat de soborul preoţilor slujitori. Este înmormântat în cimitirul de la Mănăstirea Cernica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.