Acasă Cultură Să ne cunoaștem valorile culturale oltene!

Să ne cunoaștem valorile culturale oltene!

212

Noua conducere a Ligii Scriitorilor Români- Fil. Olt, constatând că nu se cunosc suficient valorile culturale ale Olteniei, a întocmit un program de cunoaștere a acestor valori culturale, nu numai a scriitorilor, dar și monumente istorice, rezervații naturale. Astfel pe data de 25 mai 2019 un grup de 20 de scriitori s-au deplasat în zona de nord-est a Județului Olt pe următorul traseu:
Curtișoara la reședința de vară a poetului Grigore Călin, unde s-a vizitat o casă veche construită la Războiul de Independență din 1877, o grădină pe 3000 meti pătrați cultivată cu toate necesare unei gospodării moderne și s-au recitat poezii patriotice din cartea ”Din ninimă pentru Centenar”.-
– Moșteni-Cabana scriitorului Aurel Furtună de pe malul barajului de acumulare al Oltului, unde cu greu ne-am putut dezlipi dintr-un asemenea peisaj mirific Această locație este considerată ca o zonă turistică a Județului Olt ,în comunism aici funcționa oTabără de elevi.
– Teslui-Schitul din Deleni, un alt peisaj mirific, unde părintele Militaru ne-a introdus în Evul mediu, pe la anul 1767 , cănd a fost construită această biserică.Ajungând aici te încarci de istorie și peisajul te îndeamnă la reflecție și nu poți părăsi așa ușor Dealul Comăniței, priveliștea Oltului, dar mai ales poiana de levănțică din curtea bisericii monument istoric.
– Leleasca-Biserica de lemn de la Ștefănești-părintele-poet Vasile Ciucan ne-a plimbat prin istorie
Topana-reședința de vară a poetului Grigore Călin, cea mai frumoasă vilă din comună și o grădină pe 5000 metri pătrați.Scriitorii au fost serviți cu produse naturiste din propria gospodărie.
-Topana-Rezervația naturală de gârniță.Prezentarea a fost făcută de general-scriitorul Vasile Fulga care și-a exprimat regretul că de doi ani se luptă în justiție pentru a opri tăierea pădurii
-Topana- pășunea de iriși-rezervație naturală din Valea Ungureni.
-Topana-Buturuga stejarului multisecular din Dealul Vezii,.
-Făgețelu-Casa scriitorului , general Vasile Fulga. S-a prezentat romanul ”Luni, după Paște, la Ungureni” ,dar și o expoziție de sculptură în lemn,lucrate de domnia sa, o vilă modernă, cea mai frumoasă din comună, o grădină de toată frumusețea, stupina ,balta cu pește.. Scriitorul ne-a delectat cu produse naturiste și o bună dispoziție transmisă la întregul grup al scriitorilor.
– Tătulești- acasă la epigramistul Nicolae Topor Gonț și vizitarea bisericii Dopicea, monument istoric.
De organizarea acestui itinerar cultural se face „vinovat” poetul Grigore Călin
Următorul itinerar cultural este pe 08 iunie 2019 in zona de nord-vest a Jud. Olt

LSR Olt

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.