Acasă Actualitate EUROPARLAMENTARE CU „BUCLUC”

EUROPARLAMENTARE CU „BUCLUC”

108

Cu ceva timp în urmă, pregătind deschiderea campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare din 26 mai 2019, Emanuel MACRON adresa o scrisoare pentru popoarele europene…
Scrisoarea a constituit însă o GAFĂ prezidențială franceză pentru că în loc să evidențieze în mod onest problemele „delicate” ale EUROPEI, MACRON subliniază „realizările” UNIUNII EUROPENE între care, chipurile, „PROSPERITATEA” e la loc de „cinste”, deși cu toții vedem că trăim într-o EUROPĂ „devastată”.

În consecință, aprecierea „unor îndrituiți” este că scrisoarea, deși cu o exprimare „spumoasă” deziluzionează prin conținutul lipsit de substanță, demascând prăpastia uriașă dintre discursurile oficiale și realitatea europeană.
DA, realitatea europeană s-a schimbat radical în ultima vreme și ea va influența profund alegerile europene din 26 mai 2019, probabil constatare și pentru SUMMITUL de la Sibiu.

În ce SENS?
În multe țări europene din Uniunea Europeană are loc o reașezare a peisajului politic odată cu „ascensiunea” partidelor radicale care câștigă teren în defavoarea partidelor tradiționale.
În consecință, după alegeri, structura PARLAMENTULUI EUROPEAN riscă să se „complice” astfel că majoritatea tradițională de până acum să nu mai aibă „ponderea” cu care ne obișnuisem.
Un prim semnal în această direcție îl constituie „VICTORIA” recentă în alegerile generale din SPANIA a formațiunii de extremă dreaptă – VOX – după ce obținuse un important succes la alegerile regionale din ANDALUSIA.

Tocmai pornind de la asemenea „ascensiuni” în aceste zile pentru toate guvernele din U.E. – PREOCUPAREA ESENȚIALĂ rămâne DISTANȚA care s-a creat între cetățeni și guverne, ce conduce cu repeziciune, tocmai acum, la o INSTABILITATE INEDITĂ.
Astfel, în SUEDIA, Partidul Democrat Naționalist antimigrație, cu cele 62 de locuri în Parlament, „încurcă” o guvernare stabilă proeuropeană, căci pe de o parte conservatorii și creștin-democrații refuză să lase STÂNGA să guverneze în timp ce CENTRIȘTII și LIBERALII refuză un guvern care depinde de sprijinul extremei drepte.

În DANEMARCA, liberalii nu pot guverna fară sprijinul extremei drepte. În țările din EST – LITUANIA, LETONIA, ESTONIA, CROAȚIA, SLOVACIA – guvernele sunt minoritare și „flexibile” astfel că aceste țări nu sunt ferite de derapaje.
În CEHIA s-a format foarte greu o coaliție pentru guvernare, fără majoritate în PARLAMENT, dar poziția PRAGĂI față de BRUXELLES pare, în multe situații, de insubordonare. Și, tot așa, în această primăvară disensiunile în cadrul Uniunii Europene s-au tot accentuat.
În OLANDA premierul a surprins recent printr-un discurs în care cerea cetățenilor să nu se lase „păcăliți” de BREXIT, pornind de la un eventual pericol „antisistem”, mai ales că aici forțele naționaliste sunt în ascensiune.
În ITALIA, instabilitatea cronică a alimentat o tot mai accentuată atitudine ANTI-BRUXELLES. De altfel, vicepremierul MATTEO SALVINI, care este un aprig NAȚIONALIST, promovează o asemenea „mișcare” la nivel mare. În acest sens, întâlnirea de la VARȘOVIA cu liderii partidului naționalist de la putere – PIS – a însemnat lansarea unei „AXE” polono-italiene.
Acțiunea a fost aplaudată de liderul maghiar, faimos pentru atitudinea sa ANTI-BRUXELLES, mai ales în problema migrației reconfirmată prin recenta vizită a lui SALVINI la BUDAPESTA.

În FRANȚA, zguduită săptămânal de VESTELE GALBENE s-a creat „mediul” pentru ca formațiunea de extremă dreaptă, condusă de MARINE DE PEN să fie tot mai activă pe scena politică ANTI U.E., iar la conferința de presă comună cu SALVINI, și-a manifestat-o cu agresivitate, având în vedere și neînțelegerile recente între ROMA și PARIS.
În AUSTRIA, ideile naționaliste sunt tot mai insistent „promovate” avându-l ca promotor pe vicepremierul HEINZ CHRSITIAN STRACHE.
Chiar în GERMANIA, cu o Angela MERKEL „demisionară””, partidul ALTERNATIVA PENTRU GERMANIA, formațiune antieuropeană se bucură de un puternic sprijin din țară, dar și din afară.
Și în unele țări mici: CIPRU, PORTUGALIA, IRLANDA, liderii nu pot „stăpâni” alegerile deoarece ei conduc guverne minoritare.
În sfârșit, colac peste pupăză, nu trebuie să fie tratat ca „lipsit de interes” faptul că cea mai mare parte a extremei drepte din EUROPA este într-o măsură importantă – „FILORĂSĂRIT”.

În privința ROMÂNIEI, pe fondul distrugerii MERITOCRAȚIEI, „analizând” listele cu candidații partidelor, îmi întăresc convingerea că ele reflectă un fel de „ARANJAMENT DE GAȘCĂ” .
În altă ordine de idei, m-au deziluzionat luările de cuvânt rostite la „lansarea” candidaților, căci ele au demonstrat o crasă ignoranță cu privire la rolul și atribuțiile PARLAMENTULUI EUROPEAN.
Toate discursurile candidaților s-au redus în principal la problema accesării fondurilor europene, așa cum au făcut-o și actualii europarlamentari, deși „cestiunea” este inventariată la capitolul „DEZASTRE” pentru ROMÂNIA, presărată cu jigniri la adresa adversarilor politici.

Apreciind că mai este ceva timp pentru a „se corecta” le reamintesc doar câteva din competențele Parlamentului European:

1. Să știe că deciziile P.E. influențează viața de zi cu zi a cetățenilor din Europa;
2. P.E. are rol de legislator în elaborarea legislației din aproape toate domeniile de competență ale U.E. între care: agricultură, protejarea mediului înconjurător și a consumatorilor, circulația persoanelor, a mărfurilor, a serviciilor și capitalurilor în U.E., pescuit, energie, turism, cooperare polițienească, juridică sau protecție civilă, ș.a.m.d.;
3. Competențe în materie de buget privind ansamblul cheltuielilor;
4. Promovarea investițiilor pentru o dezvoltare economică durabilă;
5. Garanția libertăților fundamentale și democrației;
6. Drepturile omului înainte de toate;
7. Cooperarea strânsă cu parlamentele naționale;
8. Controlul asupra unor structuri ale Uniunii Europene, inclusiv Comisia Europeană;
9. P.E. trebuie să-și dea acceptul pentru majoritatea acordurilor internaționale încheiate de U.E. cu restul lumii;
10. Politica externă a U.E. urmărită îndeaproape de către deputații P.E.

În loc de concluzii:
Spre deosebire de TRCUT, ACUM, în 2019, ANTIEUROPENII cooperează dincolo de granițele naționale cu scopul de a obține „CÂT MAI MULT” prin alegerile din 26 mai și apoi ca o INTERNAȚIONALĂ NAȚIONALISTĂ să alăbească INSTITUȚIILE EUROPENE spre a produce pentru început cea mai gravă criză spre „SCHILODIREA” U.E.

Profesor,
ION PĂTRAȘCU
Slatina, Olt

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.