Acasă Politic Cronică parlamentară de Olt

Cronică parlamentară de Olt

67

Siminica Mirea – activitate parlamentară
Senatorul Siminica Mirea, prezintă, succint, o serie de proiecte legislative, aflate în procedură parlamentară la Senat.

„Senatul României, precum şi Camera Deputaţilor sunt cele două entităţi legislative, care-i permit parlamentarului ales de cetăţean să propună diverse proiecte legislative, să le susţină şi să le voteze. Însă, înainte de a trece la stadiul de a fi votat, un proiect este supus transparenţei decizionale. Vă invit, deci, să trecem în revistă ultimele şi cele mai importante proiecte aflate la Senat: Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Proiectul vizează reducerea vârstei standard de pensionare pentru cei care au lucrat în grupa a II-a de muncă, în funcţie de numărul anilor împliniţi de stagiu de cotizare realizat în condiţii deosebite. Astfel, pentru perioadele ulterioare datei de 1 aprilie 2001 care reprezintă, conform legii, stagiu de cotizare realizat în condiţii deosebite, condiţii speciale sau alte condiţii de muncă se acordă câte patru luni pentru fiecare an lucrat în condiţii deosebite de muncă. Senatul este prima Cameră sesizată.
Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României. – procedură de urgență. Proiectul a fost motivat de faptul că în prezent, rezerva de aur constituită de BNR potrivit dispoziţiilor legale se găseşte în proporţie de circa 65% în străinătate. Pentru această cantitate de aur, BNR nu mai realizează niciun fel de venituri specifice operaţiunilor speciale de tranzacţionare, inclusiv prin constituirea de garanţii, ci, dimpotrivă, achită contravaloarea costurilor de depozitare. Nimic din situaţia economică a României nu mai justifică păstrarea unei asemenea cantităţi de aur ca rezervă în străinătate, cu costurile aferente, deloc de neglijat, în condiţiile în care această rezervă poate fi păstrată şi suplimentată, în mod corespunzător, în depozite din ţară. Senatul este prima Cameră sesizată cu acest act normativ, care face parte din categoria legilor organice.”, prezintă senatorul, printre altele.

Marius Iancu: „PSD respectă ce a promis!”
Într-o postare recentă, pe pagina sa de socializare, deputatul Marius Iancu, precizează că, în cadrul comisiei din care face parte, că a dar aviz favorabil ordonanței de urgență a Guvernului care prevedea trecerea în administrarea Ministerului Apelor și Pădurilor a Canalului magistral Siret- Bărăgan
„În 1986, printr-un decret al Consiliului de Miniștri, se aproba o învestitie importantă pentru România, Canalul Siret- Bărăgan”. Lucrările au început în 1987, iar în prezent sunt finalizate pe 5,7 kilometri. După 32 de ani, această investiție redevine o prioritate, Guvernul alocand fonduri pentru finalizarea ei. Canalul magistral Siret- Bărăgan va trece din administrarea Ministerului Apelor și Pădurilor în administrarea Ministerilui Agriculturii, prin ANIF, iar în Comisia de Buget, Finanțe și Bănci am dat aviz ordonanței de urgență a Guvernului care prevede acest lucru. Construirea Canalului Siret-Bărăgan ar permite irigarea a 500.000 de hectate din Câmpia Română, canalul putând fi exploatat și din punct de vedere turistic prin amenajarea de porturi la Mărăști, Focsani, Râmnicu Sărat și Buzău pentru a se putea merge cu vaporasul de la Focșani la București. Această investiție face parte din Progranul Național de Irigații prin care suprafața irigata a Romaniei va crește cu 40%. Anul trecut s-au aprobat investiții pentru 47 de obiective de irigații, 1,2 milioane de hectare sunt pregătite pentru irigat, 3487 de stații de pompare sunt pregătite, iar 3336 au fost puse în functiune, 10 amenajari de irigatii, care nu au mai pornit de 25 de ani, au fost puse în functiune. „Programul National Apă Gratuită până la stația de pompare” prin care se elimină costurile cu serviciile de furnizare de apă pentru irigatii continuă și în 2019. PSD respectă ce a promis!”, spune deputatul.

Din agenda deputatului Dan Ciocan
Secretar al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice, deputatul Dan Ciocan a dezbătut, alături de colegii săi dn comisie, următoarele inițiative legislative:
PLx 133/2018: Proiect de Lege privind aprobarea Programului de susținere a activității de reproducție în sectorul de creștere a bubalinelor; PLx 81/2019: Proiect de Lege privind aprobarea OUG nr.2/2019 pentru modificarea și completarea Legii nr.227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol; PLx 506/2018: Proiect de Lege privind unele măsuri necesare pentru implementarea proiectelor de importanță națională în domeniul energiei electrice; PLx 117/2019: Proiect de Lege privind aprobarea OG nr.3/2019 pentru modificarea și completarea art.8 din OUG nr.34/2000 privind produsele agroalimentare ecologice; Plx 157/2019: Propunere legislativă pentru modificarea art.24, alin.(3) din Legea nr.231/2018 privind modificarea și completarea Legii fondului funciar nr.18/1991; Plx 116/2019: Propunere legislativă pentru modificarea și completarea art.12 din Legea nr.458/2002 privind calitatea apei potabile; PLx 172/2018: Proiect de Lege privind modificarea și completarea Legii nr.526/2003 pentru aprobarea Programului național de dezvoltare a turismului „Schi în România”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.