Acasă Interviu «Alegerile din mai sunt alegeri despre locul României în U.E., despre apărarea...

«Alegerile din mai sunt alegeri despre locul României în U.E., despre apărarea intereselor României»

103
Interviu cu MARIAN JEAN MARINESCU, candidat PNL la alegerile europarlamentare
– Pe 26 mai 2019, oltenii merg la urne. De ce ar trebui să voteze lista de candidaţi a PNL?
– Pentru a ieși din sărăcie. Pentru că mai săracă decât unde a adus-o PSD-ul, Oltenia nu mai poate fi. Faceți o comparație a județelor conduse de PSD cu cele coduse de PNL. În Cluj, Arad, Sibiu, primarii sau președinții consiliilor județene liberali au folosit banii europeni. Rezultatul? Oamenii de acolo trăiesc mult mai bine decât oltenii! Iată, la Sibiu, președinta Consiliului Judeţean, liberala Daniela Cîmpean, a modernizat și extins Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului de Urgență din Sibiu. A folosit pentru acest proiect 8 milioane de euro, din bani europeni. Iar acesta nu este singurul proiect de acolo pe fonduri europene. Să vă întreb ce se întâmplă cu spitalul regional de urgență din Craiova? Și consiliul județean din Craiova ar fi putut depune proiect direct la Comisia Eurpeană pentru construirea în regim propriu a Spitalului Regional de Urgență. Se poate, mi-a confirmat personal comisarul Corina Crețu. De ce la Sibiu se poate, iar în Dolj nu se poate? Pentru că la Sibiu avem o administație liberală, iar la Dolj una PSD. Vedeți, faptele vorbesc: România merge înainte acolo unde sunt primari și președinți de consilii județene competenți și preocupați de dezvoltarea comunității în care se află. La aceste alegeri, alegerile europarlamentare, este vorba de banii europeni. Cei de la PSD nu doar că nu știu, pentru că nu au experiența necesară, dar nici nu vor să aducă în România bani europeni, pentru că nu îi pot fura. Noi, PNL-ul, vrem și știm să îi aducem și vom simplifica procedurile de implementare a proiectelor europene. De ce PNL? Pentru că singurii care s-au bătut pentru bani europeni pentru România și care i-au și obținut sunt europarlamentarii liberali. Eu sunt raportorul Parlamentului European pentru noua politică de transport europeană. Numai eu am obținut 6 miliarde de euro în plus pentru modernizarea şi extinderea infrastructurii de transport, bani de care se va putea folosi și România. Nu mai vreau însă ca cei ca mine să se lupte pentru mai multe fonduri pentru România, iar PSD-ul aflat la guvernare să nu folosească acești bani. O risipă revoltătoare! Știți ce se întâmplă cu acești bani nefolosiți de România? Sunt folosiți de alte state membre. Și ne mai mirăm de ce rămânem în topul sărăciei după 12 ani de UE. PSD-ul ne ține în sărăcie! Dincolo de asta, la nivelul UE trebuie să ai credibilitate, trebuie să ai prieteni puternici. Doar PNL are credibilitate, iar partenerul nostru este Partidul Popular European, cea mai puternică familie politică europeană. Fără credibilitate nu poți obține nimic în negocieri, și fără parteneri puternici nu poți avea susținere pentru proiectele tale de țară. PSD-ul este dezavuat și respins de propria sa familie politică, de Socialiștii europeni. Ce au obținut pentru România europarlamentarii PSD? Nimic.
– Sunteţi un politician cu state vechi. Unde au greşit guvernările în ultimii 30 de ani şi de ce, după atâta timp, „e timpul României”?
– Pentru mine și pentru PNL România a fost mereu în primul rând. Am înțeles că oamenii le-au dat șanse celor de la PSD să arate ce pot. Iar PSD a făcut experimente dezastruoase pentru țară. „E timpul”, pentru că ne aflăm la limita dezastrului, „E timpul”, pentru că, pentru Oltenia, cel puțin, este pur și simplu ultimul ceas. „E timpul”, pentru că este acum ori niciodată. Votul este cea mai puternică armă a oricărui cetățean. Când își dă votul pentru un partid, cetățeanul îi lasă pe mână acelui partid administrarea localității unde trăiește sau a țării. În ultimii ani, oltenii au crezut promisiunile PSD și le-au dat viețile lor în palmă. Rezultatul: Oltenia este, după Moldova, cea mai săracă regiune din România, este izolată, fără nici o autostradă care să o lege de Vest, și care să aducă investitorii. Fără un spital de pediatrie, cu infrastructura medicală la pământ. Promisiuni de spital regional, promisiuni de autostradă, exproprieri în grabă pentru un drum expres inutil…și cam atât. Tot acest tablou trist a impus ideea de urgență. „E timpul” să scoatem Oltenia din topul sărăciei!
– PNL, alternativă la PSD. Cum ar putea dreapta să schimbe România condusă până acum de stânga?
– În primul rând prin aducerea la putere a unor lideri politici credibili la Bruxelles. A unor politicieni care pot obține lucruri pentru România în Europa. Doar pe lista PNL se regăsesc astfel de oameni. Nu poți fi tratat de la egal la egal cu colegii din Europa când ți s-a dus vestea că ești condamnat definitiv pentru corupție, cum e cazul lui Liviu Dragnea sau incompetent, cum e cazul Vioricăi Dăncilă. Avem nevoie de politicieni cu care românii să se poată mândri în Europa. Avem nevoie de politicieni care să reprezinte oamenii cinstiți. PNL-ul are astfel de politicieni care, ca și mine, au luptat și vor continua să lupte în Parlamentul European ca România să fie în mijlocul Uniunii Europene, iar Europa să fie cât mai aproape de români. În ce mă privește, așa cum am făcut și în ultimii ani, ca vicepreședinte al Grupului EPP, cel mai puternic grup politic din PE, voi lupta ca România să aibă un cuvânt de spus la toate deciziile importante care se iau la nivel european. Pe de altă parte, noi, PNL-ul, vom veni cu o abordare radical schimbată a utilizării banilor europeni. Vom schimba programele operaționale și regulile de implementare. Ideea va fi: banii europeni trebuie să dezvolte economia și să genereze locuri de muncă. Iar în Oltenia, vom dezvolta industria de procesare a produselor agricole. Banii vor fi acordați pe proiecte croite în jurul unui obiectiv economic. O dată propus acest obiectiv, alocăm bani europeni pentru ce are acesta nevoie: pentru apă, pentru drum, pentru calificarea muncitorilor. Cu această abordare globală, o localitate va rămâne cu un obiectiv industrial care va asigura locuri de muncă, iar producatorii vor avea piață de desfacere. Am propus PNL-ului această abordare strategică pe termen lung. Și, la fel de important, toate etapele să se facă digital, online și transparent, de la primul anunț pentru licitație până la ultima plată. Astfel, birocrația va fi diminuată, nu va mai fi nevoie să angajezi o firmă de consultanță pentru a-l face și depune, deci totul va fi mai ieftin și mai corect.
– Care poate fi aportul unui europarlamentar la dezvoltarea locală, regională sau naţională a României, de acolo, de la Bruxelles?
– O întrebare excelentă. Probabil că mulți oameni nu pot face diferența între puterile unui primar și cele ale unui europarlamentar. Nu este vina lor. Poate că e a noastră, că nu am explicat suficient. Un europarlamentar scrie sau contribuie la modificarea unor legi care se aplică în toate statele membre. Iar aici, în funcție de priceperea acestuia, de ce cunoștințe profesionale sau de ce contacte are, de cât de puternic este grupul politic din care vine și de ce credibilitate se bucură, poate face multe pentru țara din care provine. Dar ca să nu vorbim la modul general, vă propun să vă spun ce am făcut eu pentru România. Ca raportor al noii politici de transport europene (Mecanismul de Conectare a Europei-CEF) am reuşit, culmea, în ciuda opoziției Președinției române a Consiliului, adică a guvernului PSD-ALDE, includerea tronsoanelor de cale ferată Timişoara-Oraviţa, Craiova-Calafat, Bucureşti-Giurgiu precum şi a drumului Focşani-Albiţa în lista de priorităţi europene. Am mai reușit să fac primul pas către accesul direct al autorităţilor regionale (consiliile judeţene) la fonduri europene. Apoi: creşterea în următorul exerciţiu financiar (2021-2027) a bugetului pentru transport cu peste 6 miliarde de euro și folosirea fondurilor disponibile din finanţarea pentru mobilitatea militară, circa 6,5 miliarde de euro pentru transportul civil. Plus încă 300 de milioane păstrate pentru România pe un alt amendament. Ce am mai făcut pentru România? Am reușit amânarea închiderii minelor cu 7 ani.
– Vă număraţi printre cei mai activi europarlamentari români. Care este proiectul dumneavoastră de suflet?
– Nu mi-am propus niciodată să fiu cel mai activ europarlamentar. Eu am un singur obiectiv: să îmi fac bine treaba. Asta de când mă știu. Eu nu m-am schimbat deloc de când sunt la Bruxelles. Sunt același inginer de aviație care știe că ceea ce desenează pe hartie trebuie să zboare. Iar pentru asta ai nevoie de cunoștințe temeinice, de muncă serioasă și responsabilă și un pic de creativitate. Parlamentul European este o fabrică de legi europene. Iar eu am fost raportor principal în acest mandat pentru 15 legi europene. Cel mai mare număr de rapoarte dintre toți europarlamentarii români. În plus, am încă 20 ca raportor alternativ („din umbră”) și cinci ca raportor pentru aviz. Este o satisfacție pentru mine când închid un dosar. Cel mai de suflet proiect al meu? Mi-e greu să mă limitez la unul dar…aș spune Galileo. Am fost raportor al Parlamentului European pentru proiectul Galileo, primul sistem de sateliți european, care va schimba viitorul navigației GPS. Existența acestui revoluționar sistem de navigație, pe care îl folosim cu toții, de exemplu, când mergem cu automobilul, poartă și amprenta mea. Proiectul va fi finalizat în 2020, dar sateliții de deasupra continentului european au transmis un semnal mai puternic decât cei americani sau rusești, oferind astfel mai multe informații utilizatorilor lor. Scopul programului Galileo este înlocuirea completă a sateliților americani GPS și rusești GLONASS utilizați anterior, reducând astfel dependența în cazul unei situații de urgență accidentale. Datorită capacităților de înaltă precizie, sistemul Galileo va putea distinge drumuri paralele, dar diferite, cum ar fi autostrăzile sau malurile de apă și va recalcula traseul înainte de a parcurge în mod inutil distanțe mari. Galileo este unul dintre proiectele care mă fac să mă gândesc că mi-am făcut datoria față de români.
– Cu ce proiecte noi vine europarlamentarul Marian Jean Marinescu pentru mandatul de după 26 mai?
– Prioritatea şi urgenţa mea şi a Partidului Naţional Liberal este modificarea Programelor Operaţionale Sectoriale astfel încât să includem în finanţarea cu fonduri europene cele mai importante proiecte de dezvoltare pentru Oltenia: Spitalul Regional de la Craiova, autostrada Craiova – Lugoj, obţinerea de fonduri nerambursabile pentru IMM-urile din regiunea Olteniei care au ca obiect de activitate procesarea produselor agricole. Ceea ce se întâmplă acum cu fondurile europene este o nenorocire. PSD este la guvernare din 2011, 8 ani în care au încheiat un exerciţiu financiar şi au început unul nou. Fără nici un rezultat pentru Oltenia. Prioritatea mea în următorul mandat este să asigur Olteniei fondurile europene pentru proiectele care pot scoate această regiune din sărăcie. În plus, voi continua proiectele la care am muncit şi în acest mandat şi pe care le-am adus aproape de faza finală pentru a fi adoptate. Mă refer aici la finalizarea procedurilor privind Cadrul Financiar Multianual astfel încât să putem creşte finanţarea pentru România, la finalizarea politicii europene de transport, adică Facilitatea de Conectare a Europei sau la finalizarea noii arhitecturi a spaţiului european (Cerul Unic European). Un alt proiect foarte important pentru mine este legat de introducerea procedurilor cadru pentru digitalizarea accesării fondurilor europene. Avem nevoie de transparenţă maximă şi de posibilitatea de a urmări online fiecare etapă a accesării fondurilor europene, de la licitaţie, la implemntare şi plăţi.
– Pare a fi o obligaţie sau o alternativă să fii european? România este un stat european?
– Nu cred că putem vorbi despre obligație și nici despre alternativă. Nu ne obligă nimeni să fim sau să nu fim membrii UE. Cine poate crede că este o „obligație” să ți se aloce milioane de euro fonduri europene nerambursabile pentru a crește nivelul de trai al oamenilor?! Eu sunt însă convins că avem datoria să păstram România în Europa. Este datoria noastră față de prezentul și față de viitorul acestei țări, pentru că UE înseamnă șansa la modernizare a României. O modernizare în înțelesul larg al cuvântului. De la asfaltarea străzilor pline de noroi când plouă până la schimbarea curriculei școlare și a modului în care ne educăm copiii. Pentru România nu există alternativă la Uniunea Europeană. Partidul Național Liberal nu concepe viitorul țării decât în interiorul comunitații europene. Pentru că așa zisa alternativă înseamnă direcția spre Estul nedemocratic al Europei, acolo unde am fost până acum 30 de ani și unde noi nu vrem să ne mai întoarcem. Și când spun noi mă refer la majoritatea covărșitoare a românilor și la PNL. Se pare însă că pentru PSD orice alternativă care îi scapă de dosarele penale este perfectă, că e Rusia, că sunt state din Orient nu contează prea mult. Orice alternativă care nu iubește prea mult democrația și nu le cere să respecte reguli este binevenită. Pentru PSD, însă nu și pentru România.
– Mai este puțin şi se va încheia perioada de preşedinţie rotativă a României la Consiliului European. Ce a însemnat pentru noi şi cum s-a implicat România faţă de alte state în aceeaşi postură?
– Vă voi spune de fapt ce putea să însemne. Pentru că din nefericire iar trăim ratarea unei șanse foarte mari. După momentul aderării la UE și cel al intrării în NATO, preluarea președinției Consiliului de către România trebuia să fie a treia bornă a evoluției noastre occidentale. Inițial am spus despre președinția română că nu are o agendă de priorități, așa cum au făcut toate statele membre, chiar și vecinii noștri bulgari. Puteam să avem ca prioritate Republica Moldova. În ultima vreme însă, părerea mea este că avem o președinție care deviază de la parcursul european. Doamna Dăncilă face o politică riscantă în relația cu Israelul și din poziția de conducere a președinției Consiliului, poziționează România în contradicție cu restul statelor membre și a poziției oficiale a UE față de mutarea ambasadelor la Israel. Ministrul Teodorovici face vizite prin Cuba, cu escală la Moscova și ca ministru care prezidează ECOFIN încearcă să scoată Emiratele Arabe de pe lista neagră a paradisurilor fiscale. Sunt două exemple că România are nu doar o președinție slabă pentru că se mulțumește să fie un simplu organizator al activităților de pe agenda UE, ci o președinție care deviază în mod riscant de la parcursul european. Nici un alt stat care a deținut președinția Consiliului nu și-a permis să nu respecte liniile generale ale politicii europene.
– Mergeţi la referendumul propus de preşedintele României, Klaus Iohannis? Ce vă determină să mergeţi?
– Referendumul propus de președintele Iohannis este necesar. Romania nu mai poate. Nu se mai poate ca o țară întreagă să trăiască obsesia lui Liviu Dragnea de a scăpa de dosarele penale. De când Liviu Dragnea conduce guvernul, toată România nu aude decât despre ordonanțe de urgență, completuri de 5 sau de 3 judecători, recurs în anulare, dezincriminarea conflictului de interese, CCR, secții speciale de hăiture a procurorilor și judecătorilor. Mai avem puțin și toată țara devine expertă în Condul Penal. Nu mai vorbim despre economie, investiții, politici guvernamentale pentru a crea noi locuri de muncă sau cum să folosim mai bine fondurile europene. Guvernul nu există decât pentru a-l scăpa pe Dragnea de închisoare. Și în timpul ăsta economia țării este pusă pe butuci. Am ajuns să spun tot mai des că România este o țară bogată, dar oamenii sunt săraci. Datoria României a crescut de 5 ori in 10 ani. Ministrul Finanțelor a îndatorat recent România într-o singură zi cu 3 miliarde de euro, cu o dobândă mai mare decât Grecia, pe 30 de ani. Asta înseamnă că și nepoții noștri vor trebui să muncească ca să plătească această dotarie. Când nu faci investiții în drumuri, în școli, în spitale, țara nu are cum să meargă într-o direcție bună. PSD nu a fost votat de oameni pentru ca Liviu Dragnea să conducă un guvern care să îl scape de închisoare. Oamenii i-au votat în baza unor promisiuni false, Parlamentul le-a acordat votul de încredere în baza unui program de guvernare pe care îl mănâncă moliile pentru că este uitat de 2 ani într-un sertar. Oamenii au acum șansa de a vota la referendumul pe justiție pentru a forța PSD să ridice presiunea de pe justiție și să respecte instituțiile statului.
– Cum vă poziţionaţi faţă de Brexit? E posibil un Roexit, după unele voci mesagere de stânga?
– Brexitul a creat o mare confuzie. Și în Marea Britanie și în UE. Din păcate, vedem că această confuzie se prelungește mult prea mult la Londra, deși UE a reușit să pună la punct o propunere de ieșire ordonată a Marii Britanii din UE. Preocuparea mea principală sunt românii care trăiesc acolo, sunt mulți români care muncesc de multă vreme în Marea Britanie, au copiii la școli, și-au făcut o viață acolo și acum au mare nevoie de o minimă certitudine. Iar din acest punct de vedere, acordul propus de UE tratează cu mare atenție drepturile cetățenilor europeni și s-a urmărit ca efectele asupra lor să fie minime. După părerea mea, timpul nu prea mai are răbdare cu Londra. Cât privește posibilitatea unui Roexit, cred că trebuie să fim atenți și la cele mai mici semnale. Pentru că istoria ne-a învățat că nimic nu este ireversibil. Dacă m-ați fi întrebat acum 10 ani dacă este posibil să avem un guvern eurosceptic, v-aș fi spus că astea sunt povești. A venit însă guvernul lui Dragnea și Tăriceanu și ne-au demonstrat că se poate! Cred că acum a venit momentul să apărăm locul României în UE. Avem un guvern care preferă clar Rusia, Emiratele Arabe sau Israelul, Uniunii Europene. Un guvern atât de incomodat de regulile democratice și de cerințele UE încât ne face să ne luăm adio de la fondurile europene, doar pentru că acestea vin la pachet cu reguli și controale serioase. Eu am un mesaj foarte direct pentru cititorii dumneavoastră. Dacă vreți să nu ne îndepărtăm de UE, să nu ne întoarcem cu fața către Rusia veniți la vot pe 26 mai!
– Alegerile europarlamentare bat la uşă. Care este mesajul liberal care ar putea mobiliza electoratul să vină la urne şi să meargă pe mâna liberalilor?
– Alegerile din mai sunt alegeri despre locul României în UE, despre apărarea intereselor României. Știu că sună a vorbă goală, pentru că prea mulți de la PSD au vorbit în gol despre acest lucru. Dar nu pot să ocolesc aceste vorbe pentru că până la urmă la asta se reduce totul. Așa că eu i-aș scoate în fața țării pe toți europarlamentarii PSD și le-aș cere să spună ce au făcut ei pentru România în acești cinci ani. Eu pot să vă spun. Nimic! Absolut nimic. Și am și argumente. Vă pot da două exemple foarte concrete pentru a înțelege de ce PSD nu a putut și nici nu va putea să facă nimic bun pentru România în Parlamentul European. Acum două săptămâni am convins grupul PPE, grupul politic din care PNL face parte, să voteze un amendament al meu prin care cu banii de la Fondul de Coeziune și Fondul de Dezvoltare Regionale să poată fi finanțate rețelele de distribuție de gaz. România are mare nevoie de fonduri pentru rețelele de gaz. Oltenia cu atât mai mult. Tot grupul PPE a votat alături de mine acest amendament. Pentru că PSD nu contează în grupul Socialiștilor și nici nu sunt credibili, europarlamentarii PSD nu au reușit să îi convingă, au votat împotriva și uite așa România a pierdut. Printr-un singur amendament puteam introduce gaze în tot sudul Olteniei. Îi rog pe cititorii dumneavoastră, ca atunci când PSD va veni în campanie să le promite câte în lună și în stele să îi întrebe despre acest amendament. Și să le explice PSD de ce nu putem aduce gaze în toată Oltenia. O altă mare pierdere pentru România, pentru care trebuie să mulțumim tot PSD este politica de cercetare și acesta este marele meu regret. Pentru politica de cercetare sunt alocate 100 de miliarde de euro, dar accesul cercetătorilor tineri, mai ales din Estul Europei este îngrădit. Cel mai important criteriu de alocare a banilor este excelența, adică experiența ceea ce aduce un dezavantaj pentru Est și pentru România. Eu am făcut un amendament prin care am definit excelența în funcție de valoare ideii, valoare de piață, gradul de inovare. Deși grupul PPE a fost alături de mine și de această dată, domnul Nica nu a reușit să convingă grupul Socialiștilor care au votat masiv împotrivă și amendamentul nu a fost votat. Am avut o fereastră de oportunitate, cu raportor român, domnul Nica și președinția română a Consiliului care a fost ratată pentru că PSD pur și simplu nu contează pentru socialiștii europeni, nu au nicio influență pentru a putea face ceva bun pentru România. În plus, PSD nu știe, nu vrea și nu poate să folosească fondurile europene nerambursabile. Fiecare vot pentru PSD înseamnă încă un adio spus banilor europeni. Partidul Național Liberal este singurul partid din România cu o autentică influență în Parlamentul European și care poate să facă cu adevărat lucruri bune pentru România. Iar asta se bazează pe fapte, nu pe vorbe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.