Acasă Interviu „PNL va deveni, cu siguranţă, principala forţă politică a ţării după data...

„PNL va deveni, cu siguranţă, principala forţă politică a ţării după data de 26 mai”

156
Interviu cu deputatul GIGEL ŞTIRBU, vicepreşedinte naţional al PNL
       Deputatul Gigel Ştirbu este unul dintre liberalii olteni autentici. E om politic de dreapta, un liberal, așa cum mulți dintre cei care își declară apartenența la această doctrină, ar trebui să fie! O prezenţă aparte pe scena politică de la Olt, activitatea politică a domniei-sale este bogată, atât la nivel local, cât şi în Parlamentul României. Omul şi politicianul Gigel Ştirbu a acordat un interviu publicaţiei noastre, fără să evite nicio întrebare. Un interviu pe teme diverse, despre politică, europarlamentare şi subiectele actualităţii fierbinţi…
– Ca niciodată, PNL acordă o atenţie aparte alegerilor europarlamentare din 26 mai. De unde vine această concentrare?
– Pentru că aceste alegeri deschid ciclul celor 4 alegeri de anul acesta și din anul 2020. În funcție de rezultatele obținute de partidele implicate în alegerile europarlamentare, acestea se vor poziționa față de alegerile care vor urma: prezidențiale, locale și parlamentare. PNL vrea să se legitimeze ca principala forță de opoziție, principala forță de dreapta și partidul care va da, cu siguranță, președintele României. Totodată, importanța acestor alegeri derivă și din faptul că adversarii tradiționali ai PNL, prin atitudinea și prin acțiunile pe care le fac, încearcă să scoată România din Uniunea Europeană, cel mai mare proiect al României de după 1918. România este o țară pro-europeană, pro-occidentală, o țară care a îmbrățișat valorile partenerilor noștri occidentali. Pentru toate acestea, PNL este obligat să facă tot ceea ce îi stă în puteri pentru a împiedica PSD să distrugă visul european al României. Iată câteva motive pentru care PNL ia foarte în serios alegerile europarlamentare din acest an.
– Rareş Bogdan, primul pe listă. Chiar nu există un liberal cu state vechi capabil să fie pe această poziţie?
– Rareș Bogdan este un liberal autentic, liberal prin ceea ce a întreprins în cariera lui de jurnalist. De fapt, Rareș Bogdan s-a reîntors în mijlocul membrilor PNL, după ce acum 18 ani era președintele TNL Cluj. Nu cred că numărul de ani de când ai fost membru al unei formațiuni politice îți dă dreptul să deschizi lista candidaților unui astfel de partid. Cred că notorietatea, pregătirea, capacitatea de sacrificiu și antipesedismul de care dă dovadă Rareș Bogdan, ne arată nouă tuturor că PNL a luat cea mai bună decizie pe care o ia în acest moment. În ceea ce îl privește pe Rareș Bogdan, am fost cu el în multe localități din țară, iar modul în care a fost primit de către membrii PNL dar și de cetățeni, ne dovedește că PNL a făcut o alegere excepțională.
– Care este agenda dumneavoastră în această perioadă de precampanie de pe poziţia de lider regional?
– Aşa cu am spus mai devreme, mă implic cu toate puterile în această campanie. Voi fi prezent la toate manifestările politice prilejuite de această campanie electorală, acolo unde voi fi chemat şi invitat. Deja de vreo 2-3 săptămâni, merg la foarte multe manifestări politice în regiunea pe care o coordonez şi nu numai.
– V-aţi gândit vreodată de ce oltenii votează, de aprope 30 de ani, majoritar cu PSD?
– Da. Am şi spus-o de nenumărate ori. Oltenia este una din cele mai sărace regiuni ale României. PSD are interesul să ţină oamenii într-o sărăcie lucie, pentru că aşa pot fi manipulaţi. Acestea fiind coroborate cu incapacitatea politicienilor din opoziţie de a se ridica la nivelul pe care electoratul îl are de la ei, reprezintă o reţetă pe care PSD ştie foarte bine să o pună în aplicare. Cu excepţia mea, vă rog să-mi arătaţi un politician din opoziţie care a rezistat ofertelor pesediştilor olteni. Majoritatea politicienilor care populează azi conducerea judeţului Olt şi-au început cariera politică în alte partide, inclusiv în PNL, nu îi mai enumăr aici, îi cunoaşteţi foarte bine.
– Poate PNL să devină prima forţă politică după 26 mai?
– PNL va deveni cu siguranţă principala forţă politică a ţării după data de 26 mai. Ţelul şi obiectivul PNL sunt să pună România pe calea cea dreaptă, să oprească lupta PSD împotriva statului de drept, să stopeze colapsul economic în care suntem şi să redea încrederea românilor în instituţiile statului român
– Pune PSD, prin politicile sale pe justiţie, în pericol statul de drept?
– La această întrebare am răspuns mai devreme. Prin tot ceea ce face, a dovedit că principalul obiectiv al acestei formaţiuni politice este să scape de răspunderea penală pe liderii săi, pe Prim-ministrul de facto, Liviu Dragnea. În orice democraţie din lumea asta, hoţii stau la puşcărie, şi nu în fruntea statului.
– Alegerile, de orice fel ar fi ele, se câştigă prin stare de spirit sau prin bună organizare?
– Cred că sunt două ingrediente care se completează: nu se poate fără stare de spirit, dar cu bună organizare şi nici invers. Aşa că un partid cu membrii plini de voinţă şi de spirit de luptă, alături de o bună organizare are toate şansele să ajungă la rezultatele pe care şi le doreşte.
– Ca preşedinte al Comisiei de Cultură din Camera Deputaţilor, ce faceţi pentru ca posturile publice de televiziune şi radio să nu devină maşini de propagandă ale puterii de partid?
– Dacă aţi urmărit activitatea mea în toţi aceşti ani, aţi fi văzut că sunt unul dintre cei mai virulenţi contestatari ai conducerilor TVR şi Radioului Naţional. Am avut nenumărate întâlniri cu conducerile acestor instituţii, care au fost audiate în Comisia pentru Cultură pe care o conduc. Am luat poziţie de fiecare dată când instituţiile au încetat a mai fi imparţiale în menirea lor de a mai informa pe cetăţenii României. Poate am fost unul dintre puţinii care au luptat pentru depolitizarea acestor instituţii. Iar dacă acum, în aceste instituţii există un angajat care să aibă curajul să spună adevărul este şi pentru că au găsit în mine şi în membrii comisiei pentru cultură, interlocutori şi apărători ai drepturilor lor.
– De ce nu are Slatina centură ocolitoare?
– Din aceleaşi motive pentru care Oltenia nu are autostradă sau drum expres. Din aceleaşi motive din care liderii politici ai zilei mint electoratul cu neruşinare. Vă aduc aminte că în anul 2012, Victor Ponta şi în anul 2016, Liviu Dragnea au venit în faţa electoratului oltean şi a slătinenilor şi au minţit cu neruşinare că autostrada va fi terminată. Suntem la mijlocul anului 2019 şi nu am văzut cupă de excavator care să se apuce de lucru. Administraţia din judeţul Olt nu doreşte căi de acces care să lege capitala de această regiune uitată de lume pentru că oamenii trebuie ţinuţi legaţi de glie, neinformaţi şi manipulaţi.
– Cum vedeţi implicarea administraţiei locale în viaţa cetăţenilor?
– O văd foarte prost, inexistentă. Văd o administraţie locală lipsită de viziune de a face ceva pentru cetăţenii săi. Slatina este într-o situaţie fericită, pentru că aici avem investitori foarte importanţi, pentru care administraţia nu face absolut nimic. Dau exemple: ALRO, Pirelli, TMK-ARTROM – sunt investitori pentru care administraţia locală ar fi trebuit să le întindă covorul roşu. Administraţia locală ar fi trebuit să vină în întâmpinarea doleanţelor şi nevoilor acestor investitori privaţi străini care hrănesc mii de familii din Slatina şi nu numai. Ar fi trebuit să existe un parteneriat între administraţia locală şi aceşti investitori, iar conducerile partidelor la nivel judeţean din arcul guvernamental ar fi trebuit să rupă uşile Guvernului pentru rezolvarea problemelor acestor investitori privaţi. Pe scurt, am putea spune că ALRO, Pirelli, TMK-ARTROM au fost cei care au salvat bunăstarea locuitorilor din Slatina şi din zonele limitrofe.
– Ce mesaj le daţi oltenilor să facă sau să nu facă pe 26 mai?
– Pe data de 26 mai, să vină la vot, să-şi exercite acest drept constituţional, să voteze lista PNL pentru Parlamentul European, pentru că, în definitiv, s-a demonstrat că PNL este singurul partid acceptat, agreat de către partenerii noştri europeni. Dacă pe 26 mai, oltenii consideră că au alte lucruri mai bine de făcut decât să meargă la vot, atunci să nu ne mirăm dacă peste câţiva ani, România va deraia de la calea europeană şi euro-atlantică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.