Acasă Interviu „Sunt sigur că PNL poate câştiga alegerile europarlamentare şi nu aş spune...

„Sunt sigur că PNL poate câştiga alegerile europarlamentare şi nu aş spune în dauna PSD, ci în favoarea României şi a românilor”

192

Interviu cu LIVIU VOICULESCU, preşedinte PNL Olt

În preajma alegerilor europarlamentare, despre oferta liberală, preşedintele PNL Olt, Liviu Voiculescu, face o radiografie a stării de fapt din perioada premergătoare campaniei electorale. Argumentele sale au o dublă componentă: cea tehnică, susţinută de cifre, care reprezintă indicatori de măsură ai responsabilităţii liberale, dar şi cea emoţională, acolo unde se află nevoia unei drepte puternice, menite să apere România de curentul naţionalist, care ne vrea în afara locului unde trebuie să fim: Uniunea Europeană. Un interviu aplicat, recomandant celor care ezită să meargă la vot, dar şi electoratului aflat în cumpănă şi în căutarea unei soluţii credibile pentru scrutinul din 26 mai 2019.

– Aţi încheiat campania de strângere de semnături pentru alegerile europarlamentare. Cum au primit oltenii demersul dumneavoastră?
– Am încheiat cu succes această campanie şi profit de ocazie să mulţumesc tuturor membrilor şi simpatizanţilor Partidului Naţional Liberal, care au transmis în teritoriu mesajul nostru şi au semnat pentru susţinerea listei de candidaţi pentru alegerile europarlamentare, din 26 mai 2019. Şi faptul că, anul acesta, Partidul Naţional Liberal are cea mai bună listă de candidaţi a condus la strângerea unui număr de 43.000 de semnături, cu 12.000 mai mult decât targetul pe care Filiala Olt l-a avut de îndeplinit.

– Partidul Naţional Liberal se consideră alternativa la puterea PSD-ALDE. Cu ce argumente veniţi în faţa cititorilor pentru a susţine acest demers?
– Faptele vorbesc pentru Partidul Naţional Liberal şi o să fac referire la ceea ce au reuşit europarlamentarii PNL să facă la nivelul Uniunii Europene, pentru că suntem în preajma acestui tip de alegeri: am crescut subvenţia pentru fermierii UE la 59 mld euro; am eliminat tarifele de roaming din UE pentru abonaţii de telefonie mobilă şi prin acest lucru românii au câştigat 600 mld euro; am crescut bugetul european pentru autostrăzi cu 6 mld euro; am obţinut despăgubiri pentru pesta porcină africană de 28 mil euro; tinerii de peste 18 ani, care vizitează Europa, vor călători GRATUIT prin programul „DiscoverEU”. Şi acestea sunt doar câteva dintre reuşitele europarlamentarilor Partidului National Liberal. La nivel naţional, ultima bătălie câştigată este creşterea alocaţiei pentru copii şi mă opresc aici.

– Ce pot face candidaţii de azi, viitorii europarlamentari PNL, pentru proiectul României europene?
– Daţi-mi voie, înainte de a vă spune care sunt priorităţile noastre, să aduc la cunoştinţa alegătorilor un lucru pe care l-am îndeplinit deja şi anume că PNL a fost negociator-şef al Bugetului UE, de 160 de miliarde de euro, ceea ce însemnă că România poate fi „în primul rând” în UE. PNL este singurul partid din România care are un cuvânt de spus şi un cuvânt respectat în UE. Atenţia noastră este îndreptată pe viitor la câteva chestiuni extrem de importante, pe care guvernarea
PSD-ALDE le ignoră pur şi simplu de când au preluat conducerea ţării, şi anume: construirea spitatelelor regionale din bani europeni; realizarea autostrăzilor Ungheni-Iaşi-Tîrgu-Mureş, Sibiu-Piteşti, Comarnic-Braşov, Centura Capitalei şi, nu în ultimul rând, Drumul Expres Craiova-Piteşti, de care este atâta nevoie în zona noastră şi pentru care, actuala guvernare, nu numai că nu a depus niciun proiect, nu a făcut nicio solicitare către UE, nici nu doreşte acest lucru, doar mint cu neruşinare cetăţenii acestei zone sărăcite voit de către ei. De asemenea, tot prioritate sunt: majorarea burselor pentru studenţi şi elevi, finanţarea şcolilor profesionale şi a liceelor tehnologice, simplificarea procedurilor şi creşterea fondurilor europene pentru firmele româneşti, creşterea salariilor din România la nivelul Uniunii Europene.

– Poate câştiga PNL alegerile europarlametare în dauna PSD? De ce trebuie să se întâmple aşa ceva?
– Sunt sigur că PNL poate câştiga alegerile europarlamentare, şi nu aş spune în dauna PSD, ci în favoarea României şi a românilor. Lupta noastră politică este cu PSD-ALDE, într-adevăr, dar crezul nostru este România, bunăstarea cetăţenilor ei. Ultimele sondaje de opinie, care măsoară intenţia de vot a românilor la aceste alegeri, ne arată clar că românii s-au săturat de PSD şi singura alternativă viabilă pe care o văd este PNL. Trebuie să se întâmple aşa, pentru faptele pe care tocmai vi le-am enumerat mai sus. Trebuie să se întâmple aşa, pentru că ne dorim să continuăm lucrurile bune pe care PNL le-a făcut la nivel european şi am demonstrat asta pentru ceea ce am făcut bun la nivel naţional şi vă rog să faceţi o comparaţie între localităţile guvernate de liberali şi cele guvernate de alte partide. Concluziile să le tragă singuri cetăţenii României.

– Cum va aborda PNL Olt campania pentru alegerile din 26 mai 2019?
– Cu decenţă, corectitudine şi respect pentru toţi cetăţenii judeţului Olt, care merită o viaţă mai bună şi un alt fel de politică, o politică a bunului-simţ, a faptelor şi nu a vorbelor.

– Avem un candidat liberal din Olt, la alegerile europarlamentare: primarul de la Balş, Mădălin Teodosescu. Ce însemnă o asemenea candidatură?
– Înseamnă că propunerea pe care am făcut-o conducerii partidului s-a încadrat în exigenţa cu care au fost analizate cele 50 de candidaturi depuse din toată ţara, astfel încât colegii mei din Biroul Politic Naţional au considerat potrivit ca domnul primar să fie în primii 20 de candidaţi. Mai înseamnă puterea mea de a aprecia şi a promova oamenii din filiala care, în ciuda tuturor presiunilor şi greutăţilor, nu au părăsit partidul, nu au făcut jocuri duble şi prin venele cărora curge sânge liberal. Este cazul domnului primar Mădălin Teodosescu.

– Mulţi spun că alegerile europarlamentare nu contează prea mult. Ce mesaj le transmiteţi acestor grupuri ţintă de sceptici?
– La fel de mulţi au spus acelaşi lucru şi despre alegerile parlamentare din 2016 şi nu s-au prezentat la vot… şi acum culegem, cu toţii, „roadele” acestui absenteism major… Toate tipurile de alegeri sunt importante, nu sunt unele mai importante şi unele mai puţin importante, atât timp cât TOATE ne privesc direct, fie că sunt locale, naţionale sau europene. Lucrul acesta îmi doresc să îl înţeleagă toţi aceia care au drept de vot. Mesajul meu este unul simplu: viitorul nostru trebuie decis de voinţa noastră, nu de neimplicarea noastră.

– Oltul, un judeţ roşu. Oltenii pot să viseze şi să voteze şi altceva?
– Doar nu vreţi să îmi spuneţi acum că nici să viseze nu mai pot oltenii pentru că avem un judeţ roşu? Oltenii, ca şi toţi ceilalţi cetăţeni ai României, sunt oameni liberi, care au dreptul să viseze şi să voteze aşa cum îşi doresc. Eu cred ca oltenii au înţeles că, cel puţin în ultima perioadă, Filiala Olt a Partidului Naţional Liberal construieşte corect, face o politică adresată cetăţeanului şi nu unor grupuri de interese, aşa încât îi aşteptăm pe toţi la vot.

– Purtaţi discuţii intense cu oamenii din teritoriu. Ce vă spun cei cu care dialogaţi?
– Da, în fiecare zi, ne întâlnim cu oamenii, atât cu membrii noştri, cât şi cu cei din afara spectrului politic. Dacă pe membrii noştri i-aş putea suspecta de subiectivism în ceea ce priveşte partidul din care facem parte, surpriza vine din partea celorlalţi, care nu sunt puţini deloc! Sunt din ce în ce mai mulţi oameni care decid să nu mai fie spectatori ai vieţii politice, ci să devină actori principali alegând să facă acest lucru în Partidul Naţional Liberal, alegere pe care nu pot decât să o salut respectuos şi să le mulţumesc.

– În 1918, România Mare a fost făcută cu un aport considerabil al înaintaşilor liberali. Care ar fi următorul proiect major de ţară?
– România are nevoie de multe proiecte majore, după dezastrul în care o scufundă zi de zi PSD-ALDE, dar o să aleg unul care mi se pare prioritar: EDUCAŢIA! „Investiţia în educaţie este cea mai sigură, pentru că nu este supusă falimentului”. Nu îmi aduc în momentul acesta aminte de la cine am auzit sintagma asta, dar o consider cu valoare de adevăr absolut şi o împărtăşesc în totalitate.

– Susţineţi demersul preşedintelui de a organiza simultan cu europarlamentarele un referendum de interes naţional pe tema justiţiei?
– Categoric, DA. Partidul Naţional Liberal este un partener al preşedintelui Klauss Iohannis şi susţine acest demers nu doar pentru că îi aparţine preşedintelui, ci pentru că şi noi considerăm absolut necesar ca românii să se exprime clar dacă doresc în continuare să tolereze în fruntea ţării persoane certate cu legea. Vedeţi şi dumneavoastră că PSD-ALDE nu sunt preocupate decât cum să-şi salveze liderii de puşcărie. Lucru care nu este normal şi trebuie să înceteze.

– Care este mesajul dumneavoastră pentru cetăţenii indecişi să voteze, într-un sens sau altul, pe 26 mai 2019?
– Acelaşi pe care l-am enunţat mai devreme: trebuie să ne decidem viitorul prin voinţa noastră, nu prin neimplicarea noastră. Mergeţi la vot! Doar de noi, de fiecare în parte, depinde drumul pe care îl va urma ţara noastră de acum înainte. Haideţi să alegem, împreună, calea europeană!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.