Acasă Actualitate „DIRIJORII” HAOSULUI MONDIAL

„DIRIJORII” HAOSULUI MONDIAL

72

CONFLICTUL GLOBAL „actual” se deosebește substanțial de ceea ce a însemnat RĂZBOIUL RECE. Dacă în secolul XIX dominanta vremii se „juca” între IMPERIUL BRITANIC și cel RUS, iar în secolul XX războiul rece a însemnat înfruntarea între ESTUL COMUNIST și VESTUL CAPITALIST, AZI are loc o „CIOCNIRE” între MARILE PUTERI pentru a-și reduce una alteia sferele de influență ca un DUEL al TRIADELOR: RUSIA-CHINA-SUA.

CIOCNIREA de INTERESE ale acestora este pronunțată în SIRIA, UCRAINA, BALCANI, PACIFIC și mai recent în ARCTICA. Modul în care CELE TREI acționează a dus la conturarea în lume a unui CURENT SCEPTIC cu privire la viitorul democrației liberale și internaționalismului, ba foarte curios, RUSIA și CHINA par a fi ajuns MODELE alternative și chiar PUTERI PROTECTOARE prin „ARANJAMENTE” ce par a fi convenabile „multora”.
Astfel, CHINA, deși „oprimă” STATUL DE DREPT și LIBERTĂȚILE OMULUI pe plan intern, în plan extern și-a mărit „multilateral” investițiile spre EUROPA în numele noului DRUM AL MĂTĂSII către EUROPA, începând chiar cu UCRAINA, socotită ca o piesă importantă în acest proiect. Nu întâmplător, KIEVUL a proclamat anul 2019 ca fiind „ANUL CHINEI” în UCRAINA, în condițiile în care „tensiunea” ruso-ucraineană crește și pe fondul alegerilor prezidențiale de aici.

În BALCANI, aștepți „SINE DIE” ca UNIUNEA EUROPEANĂ să te „accepte”, în timp ce companiile chinezești au cumpărat cel mai mare producător de oțel din SERBIA, AEROPORTUL TIRANA din ALBANIA, o parte considerabilă din portul grecesc PIREU ș.a.m.d.
Deși poate părea curios, RUSIA acceptă „politica” chineză în BALCANI, unde interesele sale rămân durabile, pentru că în acest fel adaugă un PLUS influenței sale în BALCANI prin „OTRAVA POLITICĂ” împotriva S.U.A în special și OCCIDENTULUI în general.
De altfel, „JOCUL” KREMLINULUI devine tot mai interesant dacă avem în vedere politica „restrictivă” în interior, îmbinată însă cu una liberală, DAR SUBVERSIVĂ, întărită cu investiții puternic finanțate în EXTERIOR, pe care, paradoxal, o îmbină uneori cu amenințarea cu forța militară ca mijloace de subminare a democrației europene pe de o parte, iar pe de altă parte de extindere a influenței economice și chiar politice în aceste state.

Ca urmare, nu întâmplător, politica MOSCOVEI în VEST a condus, în ultimii ani, la o profundă neîncrederere a europenilor de aici, în guvernele lor.
Acest MARE JOC DE INFLUENȚĂ este puternic marcat și în consecință extins și de faptul că RUSIA și CHINA își folosesc statutul și „VOINȚA” de membri permanenți ai CONSILIULUI DE SECURITATE pentru a bloca și chiar submina atât S.U.A, cât și OCCIDENTUL.
Pe de altă parte, politica S.U.A inițiată și „dezvoltată” de DONALD TRUMP spre a impune o „anumită” ordine mondială pe întreaga planetă „generează” un NOU NIVEL DE HAOS și induce FRICA drept o nouă „NORMĂ” de existență umană.
Dacă până recent HOSUL VIZIBIL era limitat în special în ORIENTUL MIJLOCIU, ASTĂZI el se „petrece” în EUROPA, AMERICA și de fapt peste tot, fiind însoțit de multe și mari minciuni ale contemporaneității.

Astfel, dacă oficial Statele Unite ale Americii se „retrag” din SIRIA, ele nu lasă „locul gol”, căci sprijină operațiunile de regrupare a opoziției anti-ASSAD, sub „direcționarea” ARABIEI SAUDITE, încercând în același timp să „tempereze” avântul TURCIEI lui ERDOGAN și mai discret să-i pregătească un RENGHI Rusiei care sprijină regimul de la DAMASC transformând SIRIA într-un fel de AFGANISTAN din vremea U.R.S.S.
De ce să tempereze TURCIA? Pentru că ambițiosul ERDOGAN vrea să „dirijeze” el în regiune în perspectiva unui proiect pe termen lung – acela de „renaștere modernă” a IMPERIULUI OTOMAN în cadrul căreia adversitatea cu grecii capătă dimensiuni periculoase și nu doar în interiorul N.A.T.O.

Un alt punct fierbinte se află în partea cealaltă a GLOBULUI în zona PACIFIC. Confruntarea CHINEI cu TAIWANUL unde o impresionantă FLOTĂ defilează permanent în jurul coastelor INSULEI, făcând și „EXERCIȚII ZGOMOTOASE” sub deviza BEIJINGULUI – o singură CHINĂ cu mai multe sisteme, după modul HONG-KONG. De altfel, politica ambițioasă a MAREULUI ASIATIC dă frisoane în primul rând lui DONALD TRUMP, motiv, probabil, pentru recentul marketing politic în relația cu belicosul KIM, încercând în acest fel să „țină” CHINA „OCUPATĂ”.

În sfârșit, asaltul militar asupra ARCTICII, demarat de RUSIA, va strica „liniștea”, nu doar pentru urșii polari. Ei bine, pe fondul acestui HAOS „FABRICAT”, ROMÂNIA, „împunsă” tot mai „ascuțit” de VECINI, trebuie să-și „șlefuiască” o politică externă bazată pe CLARVIZIUNE, IDEI și PRESTANȚĂ și în acest sens, cel puțin pentru perioada imediat următoare, nu este alternativă mai bună ca apartenența la UNIUNEA EUROPEANĂ sub umbrela N.A.T.O.
De altfel, o analiză temeinică a tuturor evenimentelor care se succed cu o repeziciune uimitoare, obligatorie pentru comunitatea internațională (în afara CELOR TREI) conduc la întrebări cărora nu li se cunoaște răspunsul încă:

– CINE va câștiga din acest „MARE JOC” pe termen lung?
– CINE preferă alianța cu RUSIA? CINE preferă cu S.U.A? CINE cu CHINA?
– CINE e mai puțin periculos în comparație cu ceilalți?
– CINE „va ajunge” PRIMUL din cei trei – bolnav în moarte clinică?

Indiferent de răspunsuri, pentru MILIARDELE de LOCUITORI ai PLANETEI, singurul lucru care contează este PACEA – ca adevărata cauză a UMANITĂȚII timpurilor noastre, CĂCI NUMAI așa LUMEA poate „dăinui” în RESPONSABILITATE, JUSTIȚIE și NORMALITATE.

Profesor,
Ion PĂTRAȘCU
Slatina, Olt

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.