Acasă Interviu «Vin în sprijinul cetățenilor neacceptând taxa privind colectarea gunoiului, care pentru locuitorii...

«Vin în sprijinul cetățenilor neacceptând taxa privind colectarea gunoiului, care pentru locuitorii orașului Scornicești este o taxă exagerat de mare»

1550
Interviu cu DANIEL TUDOR, viceprimarul orașului SCORNICEȘTI

       Scorniceștiul este în aceste momente un butoi cu pulbere. Forțele politice locale sunt puse în fața unei decizii cu greutate. E vorba aici de reprezentanții partidelor din Consiliul Local Scornicești, cei care trebuie să decidă, în cel mai scurt timp, dacă locuitorii orașului vor plăti aproape 12 lei, de persoană, pe lună, pentru colectarea gunoiului menajer.
Subiectul este unul care naște controverse. Opozantul principal al acestui proiect de hotărâre de consiliu, viceprimarul liberal Daniel Tudor, are de partea sa o serie de argumente. Care sunt, cum devin acestea poziții publice asumate de cel în cauză, într-un interviu strict pe tema taxei de salubritate…

– Sunteți exponentul principal al celor care contestă taxa de salubritate pe care trebuie să o aprobe consiliul local, în cuantum de 11,77 lei, pentru fiecare locuitor al orașului Scornicești. Ce ne puteți spune despre lucrul acesta?
– Într-adevăr! Eu, Daniel Tudor, de pe poziția pe care astăzi o ocup, nu voi accepta niciodată ca locuitorii orașului Scornicești să plătească această taxă, nejustificată, în cuantum de 12 lei de persoană pe lună. Indiferent de presiunile care se fac și indiferent de amenințările ce vor urma, eu nu voi ceda și nu voi permite ca lucrul acesta să se întâmple. Proiectul meu este acela de a susține amendamentul depus de consilierii PNL, prin care se dorește ca taxa respectivă să fie echivalentă cu cea de la comune, plus amplasarea de tomberoane la fiecare gospodărie, lucru neregăsit în regulamentul lor. Așadar, sunt mai multe anomalii întâlnite în acest proiect, sunt anomalii cu care eu și consilierii Partidului Național Liberal nu vom fi niciodată de acord.
– Ce le spuneți celor care spun că prin lucrul acesta Scorniceștiul riscă să fie scos din OLT-ECO și să rămână fără niciun fel de capacitate de a colecta gunoaiele și a le duce într-un loc care să nu afecteze calitatea mediului și calitatea vieții oamenilor?
– Am auzit și am observat că se încearcă inducerea în eroare a locuitorilor din orașul Scornicești, cu aceste argumente, dar nu apare stipulat nicăieri lucrul acesta și mai mult decât atât, noi nu ne-am opus niciodată acestui proiect, am fost de acord cu multe prevederi și chiar le-am dat celor de la ROSAL prețul cerut pe tonă, dar nu putem fi de acord cu taxa pe care ei ne-o propun. Așadar, nu văd de ce să fim scoși din acest proiect din moment ce am fost de acord cu el, mai puțin în ceea ce privește costurile despre care tocmai am vorbit.
– Dar ați stat de vorbă cu cei de la OLT-ECO, cu cei de la ROSAL, punctual, pe speța cerută de dumneavoastră?
– Sincer să fiu, n-au prea avut bunăvoința de a veni să ne explice mai pe larg toate aceste amănunte, cel mai probabil nici dumnealor neștiind exact cum stau lucrurile și ce prevede regulamentul…
«Nu ne dorim nimic altceva decât binele cetățeanului din Scornicești pentru că ei ne-au ales, iar noi le-am promis să le fim mereu aproape»
– Care este atitudinea Consiliului Local Scornicești, față de cazul acesta care a „explodat” în orașul dumneavoastră?
– Din fericire, până acum, în afară de consilierii PNL, am avut și susținerea unor consilieri de bună-credință, care au înțeles că este nevoie și de sprijinul lor în această bătălie. E drept că numărul lor nu este foarte mare, dar le mulțumim celor ce au ales să ne fie aproape în acest demers. Una peste alta, prin lucrul acesta noi nu ne dorim nimic altceva decât binele cetățeanului din Scornicești pentru că ei ne-au ales, iar noi le-am promis să le fim mereu aproape. Așadar, cei care au inițiat acest proiect și îl susțin, se conformează și votează în consecință.
– În cazul acesta, cei care susțin taxa de salubritate, când stau de vorbă cu oamenii, ce le spun acestora?
– Eu vă asigur că evită pe cât posibil să facă asta și nu discută cu oamenii decât atunci când au nevoie de voturile lor. Astăzi, însă, vă spun sigur că susținătorii proiectului nu au curajul să meargă la oameni ca să le spună că: «noi suntem cei care susținem o taxă de 12 lei, pentru că, pur și simplu, așa trebuie!» Ei, bine, se feresc să dea ochii cu oamenii și vor fi taxați pentru lucrul acesta pentru că eu așa consider că este cel mai corect. Așadar, oamenii o să taxeze aceste inițiative ale lor, inițiative în scop personal sau de partid, și nu în sprijinul sau în favoarea cetățenilor.
– Prin cele declarate de dumneavoastră, înțelegem că respingeți în totalitate acuzele celor care vin să spună că prin asta doriți să faceți un joc de imagine?
– Prin ceea ce fac eu în clipa de față nu are cum să reiasă faptul că nu îmi pasă de oameni și fac jocurile unora sau altora. Dimpotrivă, eu cred că cei cărora nu le pasă de cetățenii din Scornicești sunt chiar ei, social-democrații, în timp ce eu vin în sprijinul cetățenilor neacceptând taxa privind colectarea gunoiului, care pentru locuitorii orașului Scornicești este o taxă exagerat de mare.
«Ne dorim să fie păstrată taxa de 3,69 lei, pentru zona satelor dar și pentru orașul Scornicești»
– Dacă ar fi ca decizia să o luați dumneavoastră, cum vedeți rezolvarea deîndată a acestei crize ce prevede colectarea gunoiului la un preț exagerat de mare?
– Soluția a fost propusă prin amendamentul despre care v-am vorbit, prin care noi ne dorim să fie păstrată taxa de 3,69 lei, pentru zona satelor dar și pentru orașul Scornicești. Mai mult, cerem ca tomberoanele să fie amplasate la fiecare gospodărie și nu în două, trei puncte de colectare pentru fiecare sat, așa cum doresc ei. În plus, nefiind precizată perioada în care se colectează gunoiul, am cerut ca lucrul acesta să se facă săptămânal.
– Sunteți singuri, pe picior de război, față de această taxă. O regulă a democrației spune că majoritatea dispune…
– O teză acreditată de cei care vor să minimalizeze ceea ce se întâmplă la Scornicești. O situație nerezolvată pentru cei care vor să îmbogățească o firmă de salubritate pe spatele locuitorilor județului Olt este întâlnită și la Balș. Astăzi, noi suntem mai vocali, dar mâine va fi rândul celor de acolo. Cu toate astea, revin la ce spuneam mai sus: sunt de acord ca minoritatea să se supună majorității, dar într-o democrație nu trebuie să avem o dictatură a majorității. E grav! Interesele cetățeanului trebuie să primeze…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.