Acasă Economic TMK-ARTROM. Şi ţevile au poveştile lor

TMK-ARTROM. Şi ţevile au poveştile lor

484
TMK-ARTROM vine cu un mod inedit de a aborda comunicarea cu presa, pentru a prezenta întreaga activitate a întreprinderii. Așa se face că, pe 28 februarie 2019, reprezentanţii mass-media au fost invitaţi să ia parte la evenimentul interactiv „HOW IT`S MADE – Tur interactiv TMK-Artrom”, care a avut loc la sediul întreprinderii de pe strada Drăgăneșţi , nr 30.
Pentru început, vizitatorii au fost întâmpinaţi cu o scurtă introducere în istoria fabricii și familiarizarea cu domeniul siderurgiei, urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri cu Adrian Popescu, directorul general al TMK ARTROM Slatina. Turul interactiv propriu-zis a început la ora 13:00, când vizitatorilor le-au fost prezentate aparatele şi tehnica de lucru…
Adrian Popescu: „Oamenii sunt cheia succesului”
După vizita avută în halele de producţie, acolo unde sunt folosite cele mai noi tehnologii în domeniu, directorul general al TMK ARTROM a susţinut o conferinţă de presă.
Astfel, Adrian Popescu le-a declarat jurnaliştilor că un rol esențial în TMK ARTROM îl au angajații: „Pentru noi, oamenii sunt cheia succesului!” În ei se investeşte, pentru că ei reprezintă baza a tot ceea ce înseamnă azi brandul TMK.
Povestea ŢEVILOR
Povestea ţevilor produse la Slatina este născută din dorinţa de a crea ceva util societăţii şi nu numai. Acum, TMK este unul dintre liderii pe piaţa europeană în materie de ţevi de oţel fără sudură pentru aplicaţii industriale.
TMK-ARTROM furnizează componente pentru industria automotive, ţevi fără sudură pentru camioane, maşini agricole, trenuri de mare viteză, pentru companii din industria de petrol şi gaze, iar lista rămâne deschisă. În prezent, TMK-ARTROM gestionează toate activităţile de producţie din Europa şi coordonează activitatea celor trei entităţi din Europa, şi SUA. Întreprinderea de la Slatina dispune de o nouă capacitate de tratamente termice, în februarie 2018, în urma unei investiţii de 36 milioane euro. Dar, toate acestea au nevoie de o poveste. ŢEAVA produsă la TMK-ARTROM are o poveste interesantă, pe care o prezentăm în rândurile ce urmează:
„Pentru început, materia primă (țagla), produsă la TMK Reșița, intră în secția unde se realizează procesul de laminare la cald, în secția ASSEL, în urma căruia țagla e transformată în țeavă fără sudură, cu un diametru exterior între 60,3 și 254 mm, cu o grosime de maxim 60 mm.
Odată laminată, țeava ajunge în secția de tratamente termice (inaugurată în 2018) unde, prin tratament termic de normalizare, crește calitatea oțelului și i se îmbunătățesc caracteristicile mecanice.
Ulterior, țeava intră în procesul de decapare, care constă în pregătirea țevii pentru procesul următor de producție și anume tragerea la rece. Decaparea constă în curățarea suprafeței țevii de tunder și acoperirea cu fosfat.
Urmează procesul de tragere la rece în secția Trăgătorie, în urma căruia se obține o suprafață mult mai netedă a țevii și o dimensiune finală mai precisă, cu toleranțe dimensionale mai restrânse decât cele obținute prin laminarea la cald.
Țeava intră apoi în secția Trăgătorie pentru tratament termic de detensionare și procesul de îndreptare, pentru a corecta tensiunile din interiorul metalului țevii survenite în procesul anterior.
Spre final, țeava suferă o serie de operațiuni suplimentare (alezare și roluire la interior) în secția ACH, pentru a-i crește valoarea adăugată, pentru ca, în cele din urmă, țeava să fie pachetizată și expediată la client”.
TMK-ARTROM Slatina, lider european
Întreprinderea de Ţevi de la Slatina a luat fiinţă la începutul anilor ’80, iar de atunci această mare poveste continuă. A continuat cu TMK, ce a intrat în România în anul 2002, când a cumpărat fabrica de ţevi de la Slatina – producător de ţevi din oţel pentru industria energetică, constructoare de maşini şi construcţii. TMK a preluat brandul naţional ARTROM şi astfel vorbim, în prezent, de marea familie TMK-ARTROM, cu un vast program de eficientizare şi modernizări care continuă şi astăzi.
Pentru a integra fluxul TMK-ARTROM şi cu producţie de materie primă, în anul 2004, a fost achiziţionat, prin programul de privatizare, fostul Combinat Siderurgic Reşita, redenumit TMK-Reşiţa. La scurt timp, a fost demarat un amplu program de investiţii, care a vizat retehnologizarea uzinei, creşterea capacităţii de producţie, introducerea de noi fluxuri de fabricaţie şi îmbunătăţirea calităţii produselor.
Cele două fabrici se completează reciproc şi formează un complex industrial strategic pentru producţia europeană a TMK. Volumul total al investiţiilor tehnologice şi de mediu realizate de TMK la cele două uzine româneşti este de peste 140 milioane dolari, la care se adaugă investiţii prin majorări de capital social prin aport cash, în valoare de cca. 85 milioane dolari. La Slatina, lucrează 1.350 de angajaţi, ambele întreprinderi TMK din România (Slatina şi Reşiţa) având o cifră de afaceri de 350 de milioane de euro pe an.
Cifrele vorbesc
Când conducerea TMK-ARTROM a tras linie, la sfârşitul anului 2018, cifrele se prezentau astfel: 200.276 tone de ţevi. Volumul de ţevi fără sudură livrat în anul 2018 a fost de 17.000.000 metri. Producţia de ţevi tratate termic a fost de 31.634 tone. TMK-ARTROM Slatina are 1.500 de angajaţi şi deţine o piaţă de desfacere în şase continente, cu peste 600 de clienţi fideli.
Povestea TMK-ARTROM Slatina continuă, datorită profesionalismului tuturor celor care formează frumoasa familie a întreprinderii, care continuă să investească în oameni, în aparatură şi, în special, în viitor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.