Acasă Actualitate La Osica de Sus. Un depozit de colectare a pielii de animale,...

La Osica de Sus. Un depozit de colectare a pielii de animale, mărul discordiei între vecini

249
foto: dejdej.sunphoto.ro

Pe adresa redacţiei am primit povestea doamnei Dana Constantinescu, ce ne prezintă un caz de dispută dintre familia acesteia şi vecinii de lângă locuinţa părinţilor acesteia din comuna Osica de Sus. Vecinii, după spusele sale, deţin un „depozit de recolectare şi depozitare piei de animale”, care, din declaraţiile sale, nu este conform cu legea protejării mediului. Femeia a făcut sesizări la organele competente, de la primărie până la Protecţia Mediului Olt. Aceasta a primit răspunsurile, pe care le prezintă în nararea faptelor. Dumneavoastră trageţi concluziile.

Povestea….
„În data de 10.02.2019, părinţii mei au fost agresaţi în propria curte de către vecinii lor, Cristina, Petre şi Cosmin Dumitru. Motivul agresiunii? Părinţii mei, Ioana şi Gheorghe Constantinescu, sunt puşi în situaţia de a trăi în apropierea unui depozit de recolectare şi depozitare piei de animale fără condiţii minime de funcţionare. Posesorii afacerii sunt vecinii din spatele casei părinţilor mei. Instalaţiile acestui depozit ce funcţionează în incinta curţii vecinilor părinţilor mei constau într-o simplă cămăruţă fără autorizaţie de construcţie, fără ventilaţie, fără staţie de colectare şi epurare a apei reziduale.
Mirosul este insuportabil până şi iarnă, însă, în anotimpurile calde devine infernal. Ca staţie de colectare şi epurare a apelor reziduale rezultate în urmă manipulării pieilor de animale pe care le depozitează folosesc fosa septică destinată apei şi deşeurilor fecale. Când se umple, fosa septică este golită în grădină, adică, scot mizeria din hazna cu un furtun, deci, practic, această mizerie ajunge în sol şi în pânză freatică.
Părinţii mei au făcut sesizări în nenumărate rânduri la biroul Agenţiei pentru Protecţia Mediului din oraşul Slatina, au vorbit cu primarul comunei Osica de Sus şi cu poliţia locală, însă, nu doar au fost trataţi urât şi izgoniţi, li s-a spus, de asemenea, că Agenţia Mediului nu are competenţe în acest caz (fără să-i îndrume unde şi cui trebuie să se adreseze)…. şi, mai mult decât atât, că, dacă nu au dovezi nu pot face nimic….
Duminică, 10.02.2019, tatăl meu, văzând că au camionul în curte şi încarcă piei, cum i se ceruseră dovezi în repetate rânduri, cu telefonul personal şi din propia curte începe să-i filmeze. Vecinii văzându-l încep să-i adreseze injurii şi văzând că nu se opreşte încep să arunce cu obiecte în el, spărgându-í telefonul. Când mama aude gălăgie şi se apropie unde era tatăl meu, băiatul vecinilor noştri îi aruncă cu un vatrai în cap, spărgându-i capul. Tata cheamă ambulanţa şi poliţia locală; ambulanţa venind imediat, însă poliţia nu a apărut la locul agresiunii. Mama a fost dusă cu ambulanţă la Spitalul Caracal, iar tata, deoarece poliţia nu s-a prezentat, hotărăşte să meargă el cu maşina personală la post. Poliţistul de garda nu l-a lăsat să scrie reclamaţia, spunându-i că s-a schimbat legea şi că acum cei care trebuiesc să scrie reclamaţiile sunt propii poliţişti, tatăl meu nevăzând în nici un moment ce a scris poliţistul. Am primit răspuns din partea Agenţiei de Mediu spunând că vor comunica sesizarea Gărzii de Mediu, şi din partea Gărzii de Mediu întrebând adresa părinţilor mei.
Pe 19.02.2019 (după mai bine de o săptămâna de la sesizare) a venit în control Garda de Mediu şi după spusele tatălui meu, nu şi-au dat foarte mult interesul şi păreau oarecum deranjaţi de reclamaţii ….
Pe 20.02.2019 am primit, pe email, răspunsul în urmă controlului făcut – ţin să menţionez că le-au dat la dispoziţie o săptămâna să încarce toate pieile pe care le aveau depozite – tatăl meu a notat toate numerele de înmatriculare ale camioanelor cu care s-au transportat pieile – şi să facă curat. Conform spuselor lor, vidanjarea se efectuează prin intermediul Primăriei Osica de Sus, însă părinţii mei i-au văzut trăgând furtune şi golind fosa în propia grădina şi în alte ocazii în grădina altui vecin, unde nu locuieşte nimeni. În timpul controlului nu s-au luat probe de sol, controlul solului făcându-se «vizual» şi neconstatând evacuări de ape uzate.
La cererea tatălui meu au inspectat o zonă situată la 1 km distanţă de casă unde locuiesc şi au găsit «mici depozitări de pământ cu urme de sare şi câteva resturi de piei, aproximativ 60 kg» (vă asigur că au aruncat mai mult de 60 kg de reziduri, de luni – 11.02.2019 – până luni – 18.02.2019 -, au încărcat fără încetare toate pieile pe care le aveau depozitate şi după au făcut curat. Tatăl meu i-a văzut cărând 10 căruţe de reziduuri săptămâna trecută). Întrebarea mea ar fi: De ce s-au grăbit să încarce toate pieile şi să facă curat, au fost avizaţi că se va veni în control?
Ce măsuri iau inspectorii de la Garda de Mediu: îi obligă pe vecinii părinţilor noştri să-şi desfăşureze activitatea în condiţii care să nu creeze disconfort vecinătăţii (şi mă întreb eu, cum îşi pot continuă activitatea fără să creeze disconfort din moment ce atunci când deschid uşa unde au stocate pieile se umple curtea de miros, atunci când tratează pieile cu sare, praful de sare ajunge în curtea părinţilor mei…? Le interzice abandonarea deşeurilor în afară spaţiilor autorizate (cum vor afla dacă aceştia o vor respectă?)“, spune Dana Constantinescu.

Primarul Manicea răspunde
Pentru că o parte din acuzaţii se referă la primarul comunei Osica de Sus, am cerut un punct de vedere şi domniei-sale, care ne-a răspuns prompt şi deschis despre cazul din localitate:
„Cunosc cazul, este vechi. Am încercat prin tot ceea ce îmi stă în putere şi competenţe să fac pace între ei. Am fost chiar recent acolo, am stat de vorbă cu fiecare şi le-am spus: «Fraţilor, sunteţi vecini, mâine, poimâine, aveţi nevoie unul de celălalt, trebuie să fiţi împăcaţi». Am inspectat acel depozit, e farmacie. Băiatul care este acuzat că a dat în tatăl doamnei Constantinescu mi-a arătat o serie de înregistrări de pe camera de supraveghere. Şi-au montat camere tocmai din cauza acestei familii, care stă mereu cu barda la brâu, plus că fac diverse gesturi neortodoxe. Ei nu vorbesc cu nimeni. Disputa dintre cei doi nu mai este treaba mea, ci a poliţiei. Ce a ţinut de mine am făcut, m-am implicat cât îmi permite legea.”.

Şi Garda de Mediu Olt a răspuns
Am solicitat un punct de vedere şi Comisariatului Gărzii de Mediu Olt, care ne-a răspuns în timp optim: „La data şi ora controlului, în incinta obiectivului, nu se găseau stocuri de piei de animale. A fost indicat ca spaţiu de stocare şi tratare cu clorură de sodiu, o încăpere închisă, cu pereţi îmbrăcaţi în faianţă, prevăzută cu platformă betonată.
Întreaga curte este impermeabilizată şi delimitată perimetral către gospodăria vecină, cu bordură din beton. În timpul controlului nu s-a semnalat disconfort olfactiv şi nici evacuări necontrolate de ape uzate.
Faţă de cele constatate, s-a impus, în sarcina conducerii PFA DUMITRU GHE. PETRE obligativitatea desfăşurarii activităţii în conditii care să nu creeze disconfort vecinătăţilor. Se interzice abandonarea deşeurilor în afara spaţiilor autorizate. Conform Certificatului de înregistrare, eliberat de ORC Olt, PFA DUMITRU GHE. PETRE desfăşoară activitate de «Comerţ cu ridicata al blănurilor, pieilor brute şi al pieilor prelucrate», cod CAEN 4624. În conformitate cu Ordinul nr. 1798, din 19/11/2007, pentru aprobarea procedurii de emitere a autorizaţiei de mediu, această activitate nu se supune procedurii de autorizare din punct de vedere al mediului”.

La solicitarea Ziarului de Olt, IPJ a transmis un punct de vedere referitor la acuzaţiile formulate de Dana Constantinescu:
„În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit că, la SNUAU 112, a fost recepționat un apel prin care a fost sesizat faptul că o femeie, din comuna Osica de Sus, este agresată fizic de către vecinul său. O patrulă mixtă s-a deplasat la fața locului, iar în urma aspectelor constatate a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de «lovirea sau alte violență».
Totodată, precizăm faptul că partea vătămată nu a putut fi audiată, întrucât fusese transportată la o unitate medicală, însă declarația soțului acesteia a fost consemnată de către polițiști, prin completarea unui tipizat, conform prevederilor Codului de Procedură Penală.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.