Acasă Actualitate Când România lor este și țara noastră. Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare...

Când România lor este și țara noastră. Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) finalizează investițiile asumate!

1030

       Schimbarea climei este o certitudine. România nu se află în afara modificărilor întâlnite în ultimii ani, la nivel planetar. Ierni blânde, veri secetoase, un calendar greu de înțeles al precipitațiilor împiedică dezvoltarea agriculturii, pe baza unor principii sănătoase, atunci când, din ecuație lipsește tocmai apa, elementul fără de care, chiar și atunci când aplici cele mai înalte tehnologii, rezultatul este deficitar.

În spiritul acestei situații, Guvernul României înțelege să aplice un set de măsuri menite a fi considerate politici publice, traduse prin ceea ce înseamnă Programul Național de Irigații. Aici se prevede reabilitarea a peste două milioane de hectare arondate la 88 de amenajări. Nu e de ajuns: se lucrează la 47 de obiective, acolo unde lucrările sunt în curs și un număr de 30 de obiective de investiții, în diferite stadii de proiectare, cu termene de începere de execuție a lucrărilor în anul 2019.
Directorul ANIF, Florin Barbu, înțelege că în domeniul obiectului principal de activitate al instituției pe care o conduce, orice zi câștigată înseamnă un profit în ceea ce definește, în aspecte generale, termenul împrumutat din macroeconomie: „securitate alimentară”.
Practic, ANIF a devenit în ultimii ani una din instituțiile fără de care performanța în agricultura românească nu ar fi transpus în practică valorile producțiilor din ultimii ani. Iar când politicile publice în domeniu încep să spună că România noastră e același lucru cu ce gândesc și fac guvernanții, satisfacția devine o stare generală. Pentru cei care gândesc rețete în doemniu pentru responsabilii din ANIF, pentru fermieri, cei care pun valoare adăugată muncii în cel mai nobil domeniu de activitate: agricultura.
EPSON DSC picture
Iată care sunt obiectivele asumate şi finalizate de ANIF!
„- Modernizarea staţiei de pompare irigaţii SPA km 388 – Navele 2,3 din amenajarea Gălăţui Călăraşi şi Boianu Sticleanu, judeţul Călărași a fost finalizată cu un an mai devreme faţă de termenul prevăzut în Contractul de Execuţie lucrări;
– Reabilitarea staţiei de repompare SRPA I+IQ – Spiru Haret din amenajarea Ialomiţa Călmăţui, judeţul Brăila Călărași a fost finalizată la data de 01.09.2018, iar termenul prevăzut în Contractul de Execuţie lucrări era 26.10.2018;
– Reabilitarea amenajării de irigaţii Terasa Caracal, județul Olt, a fost finalizată la data de 20.09.2018, cu 3 luni mai devreme faţă de termenul prevăzut în contract, 09.01.2019;
– Reabilitarea amenajării hidroameliorative Bucşani–Cioroiu – Priză Arceşti, judeţul Olt, a fost finalizată la data de 30.07.2018, mai devreme faţă de termenul prevăzut în contract, 05.01.2020;
– Reabilitarea staţiei de pompare plutitoare SPA Ruptoare, din amenajarea de irigaţii Viişoara, judeţul Teleorman, urmează a fi finalizată la data de 30.04.2019, mai devreme faţă de termenul prevăzut în contract, 02.10.2019;
– Reabilitarea amenajării de irigaţii Nedeia Măceşu, judeţul Dolj, urmează a fi finalizată la data de 30.11.2019, mai devreme faţă de termenul prevăzut în contract, 15.03.2020;”
În sinteză, la investițiile prezentate mai sus, directorul ANIF, slătineanul Florin Barbu, confirmă că prin Programul Național de Irigații se va reabilita o suprafață totală de 2.004.639 ha. Acestei suprafețe se circumscriu 88 de amenajări de irigaţii viabile care includ următoarele obiective: 119 staţii de pompare de bază, 178 de staţii de repompare, 11.856 m de conducte de refulare, 48.232 m de conducte îngropate, un colector, 2.548.860 m de canale de aducţiune, 2.811.338 m de canale de distribuţie şi 5.286 de construcții hidrotehnice.
Iată că una dintre importantele promisiuni asumate de către actualul guvern al României, reabilitarea sistemului public de irigații are în spate faptele unor oameni ce au înțeles că securitatea alimentară a unui popor face parte din ceea ce definim, într-un ansamblu, drept independența națională. Par vorbe mari, dar realitatea susține ceea ce se întâmplă în cadrul Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.